Vecka 12 2015

Förskolan Fjärilen

Vecka 12 startade vi med att välkomna en prao-elev från Bananen, Elin.

Vi har haft Engelska och barnen har lärt sig färger och även repeterat frukterna. På idrotten hade vi mini-röris som gjorde oss starka och smidiga till musik. Efter det hade vi avslappning med lugn musik och barnyoga, bland annat med en yogaposition som heter Vulkanen. Då låter man den arga vulkanen spruta ut allt ont innan den goda vulkanen sprutar gott omkring sina vänner.

På hela skolan sjunger med Stine sjöng vi om sommar och sol. I torsdags hade vi Thai med Sharon. Vi fick träffa vår vän Doeramon som är en blå katt. Han lärde oss enkla fraser och sjön våra fruktsånger med oss.

Idag fredag åkte vi på utflykt till lekparken i Old Town. Vi åkte rutchkana, klättrade och lekte. Stine och Jenny hade bakat muffins till oss, så när vi lekt oss trötta fikade vi. Tack Stine och Jenny för goda muffins!

Lill, Elin och Sharon

Förskoleklassen Mangon

På våra språksamlingar har vi fortsatt med bokstavsljud. Vi har räknat ljud i ord och byggt nya ord. Exempelvis: om jag har ordet ur och lägger till m, vad får jag då? På mattesamlingen mätte vi hur långt trettio meter är. Vi läste att en blåval kan bli 30 meter lång så vi ville se hur långt det är. Sedan skrev vi siffror.

Vi spelade fotboll på gympan, alla tyckte det var kul. I onsdags hade vi ”pojsfest”. Vi serverade frukt och juice i vår restaurang och sedan fick de som ville köra med pojs. Vi hade samma låtar som Pas såklart!

I vårt hav har det flyttat in sjögurkor, papegojfisk och flera havsormar. Veckan på Mangon avslutades med ett blött, härligt vattenkrig.

Nu säger vi hej då till Tim, Moltas och Ellinor.  Ha en trevlig helg i värmen.

Marion och Ellinor

1-2:an Snäckan

Välkommen Johanna till vår klass. Johanna går tredje året på Thorens Business School och kommer att göra sin praktik hos oss i tre veckor.

Vi har arbetat med symmetri denna veckan. Eleverna fick pröva på att lägga ett upprepat mönster av geometriska figurer, de var jätteduktiga att se vad mönstret slutade och började.

Artikel 26 och 27 i barnkonventionen ljöd så här:

Du har rätt att leva ett bra liv, få utvecklas på olika sätt och känna dig trygg. Jag frågade eleverna några frågor om hur det kändes att vara lycklig repektive olycklig och vi diskuterade vad man kunde göra för en kompis som känner sig olycklig. Eleverna kom med många bra förslag som tex. att fråga sin kompis om den vill vara med och leka. Det var en fin stund tillsammans i allvarets tecken

Bild har vi haft och eleverna har målat batikmönster. De ritade olika frukter med hjälp av oljekritor. Sedan målade de över frukten med vattenfärger. Till sist skrynklade de ihop sin fina teckning till en boll och vecklade ut den. Nu ligger alla teckningarna på press så att de blir raka och fina.

Ha en trevlig helg!

Lovisa och Johanna

1-3:an Kobran

Kobrans näst sista vecka är till ända. Det har varit en vecka som har följt schemat utan några särskilda eller extra aktiviteter. Barnen har lärt sig ytterligare lite Thai under Daniels ledning. Hela skolan har sjungit under Stines ledning. Det har idrottats på stranden under Jennys ledning och så har det masserats under Lovisas ledning. Däremellan har barnen arbetat på som bara den med sina planeringar. Några har nästan hunnit med två veckoplaneringar.

Lite thaitema har det blivit också, där barnen bl.a. har fått veta det thailändska ordet för Bangkok – ”Krung Thep”. Krung Thep är egentligen en förkortning för det riktiga namnet på Thailands huvudstad som är världens längsta ortsnamn:

Krung Thep Mahanakhon Amon Rattanakosin Mahinthara Ayuthaya Mahadilok Phop Noppharat Ratchatani Burirom Udomratchaniwet Mahasathan Amon Piman Awatan Sathit Sakkathattiya Witsanukam Prasit

Detta får de flesta skolbarn i Thailand lära sig utantill. Undra hur många som minns det i vuxen ålder…

Rekordet har noterats i Guinness Rekordbok! Trevlig helg!

Lena

3-4:an Hajen

En vecka späckad med skratt och roliga diskussioner har susat förbi. Vi har arbetat med att förbättra våra texter. Många av eleverna har skrivit texter på dator, hur man kan träna sig i att rätta sina egna texter med hjälp av datorn och vi har introducerat skrivprocessen.

I matte har vi repeterat geometriska former, deras egenskaper och begrepp som man bör känna till när man arbetar med geometri. Vi har fortsatt att prata om bråk och enkla beräkningar av bråk.

Vi Hajar har haft ansvaret för veckans samling i Salan. Vi har skrivit en hyllningssång till vår fantastiska skola, men lånat Baloos pigga melodi ur Djungelboken. Hajarna har tränat flitigt både hemma och här i skolan på text, koreografi och repliker. Här är den underbara texten, som eleverna naturligtvis skrivit:

Var glad för allt som Lilla ger,
Och allting som vi lär och ser,
Glöm bort halsdukar, kyla och all snö.
Vi pluggar thai och vet du vad?
Skolan här är riktigt bra.
Vårt Vasalopp på stranden gör dig glad!
Vi har en fin Sala, som gör dig gla’
Där vi kan sitta och jobba varenda da’.
Här går samarbetet bra, för fina kompisar man har.
Livet här är som en sång, så häng med oss under nästa säsong
Prova Moons chicken & rice! Hela veckan? Det är världens käk, åsså fredags glassen!
Vänner, kom hit! Här träffas kompisar från Sveriges alla hörn
Men var? Just precis här

Ha en underbar helg!

Linda 

3-4:an Geckon

I torsdags åkte vi till Animal Welfare. Vi fick lära oss om hur de tar hand om skadade djur och vi fick gå en rundvandring på centret.

Vi har tidigare lärt oss om buddhismen och den här veckan var det dags för islam, den största religionen på Koh Lanta. Vi har också jämfört  klimatet i Thailand med det klimat vi har hemma i Sverige. Vi pratade om hur man får röra sig i naturen, såg en film om och diskuterade den svenska allemansrätten.

Vi har under några veckor läst en spännade bok, ”Det mystiska huset” av Petter Lidbeck. Den har gett oss många tillfällen till att diskutera och träna oss på att använda olika lässtrategier. Den här veckan nådde vi äntligen den spännande upplösningen och vi fick knyta ihop säcken kring bokens handling.

På idrotten var det dags för volleyboll och badminton. Eleverna delades i två grupper och tiden delades mellan de två sporterna.

Den här veckan var sista veckan för Thea och vi har som brukligt tackat av henne både i klassen och i Salan. Nästa vecka är det 3 elever som slutar och det är sista veckan för klassen Geckon för det här läsåret. Trevlig helg!

Karin

5-6:an Kokosnöten

I måndags besöktes vi i Kokosnöten av Erik, öns präst. Han hade ombetts tala med oss om bl a antisemitism och IS-krigare, och som vanligt blev det en mycket givande föreläsning, där eleverna gjordes delaktiga. Det var både tunga och omfattande ämnen att beta av på en dryg timme, men eleverna hade en del förkunskaper då ämnena varit uppe vid flera tillfällen i samband med nyhetsredovisningarna på fredagarna.

Det har varit riktigt varmt i veckan och på idrotten spelade eleverna volleyboll och badminton. Vi vara alla tacksamma över den skugga som Klong Dao erbjuder på förmiddagarna. Och för att vi kan avsluta idrottslektionerna med att ta ett dopp i havet.

Randi, Kokosnötens katt och maskot, har i veckan imponerat genom att på skoltid ta livet av 3 ödlor och en fågelunge. Han har gått från att vara en liten stackare till en riktig tuffing. Men eleverna älskar honom inte mindre för det. I veckan tog vi avsked av ytterligare 2 elever då Jackie och Olivia nu lämnar oss. Tack för denna tid och hoppas vi ses igen.

Trevlig helg!

Olof

5-6:an Papayan

I fredags var vi på besök på Lanta Animal Welfare som tar hand om övergivna katter och hundar. Där arbetar volontärer och det var ett mycket uppskattat besök där vi fick träffa både hundar och katter. I fredags minskade också klassen med 20% när Tilde gjorde sin sista dag här.

Alla elever är nu i slutfasen på sina planeringar och ligger bra till vad det gäller arbetet i skolan. Då och då avslutar vi lektionerna med den populära frågesporten snabba puckar där vi den här veckan har kört främre raden mot bakre raden. En match som varit mycket jämn.

Trevlig helg!

Johan

7-9:an Bananen

Denna veckan har återigen varit produktiv men också innehållit mycket glad gemenskap. Klassen har haft storgympa med Kokosnötterna och de spelade volleyboll på stranden. Några av oss har varit på studiebesök på Lanta Animal Welfare, där de fick veta att organisationen grundades för fem år sedan, av en kvinna som ville starta något positivt här på Koh Lanta. Eleverna hade velat stanna längre och gosa mer med de fina hundarna.

På musiken fortsatte Bluestemat och eleverna har skrivit och framfört egna låtar för varandra. Det blev väldigt lyckat och goa applåder rungade inne i Salan.

Elin har praktiserat på Fjärilen och vi har tackat av Eric i Salan, och då fick han sin medalj. Hajarna bjöd oss på en blivande klassiker, Var nöjd med allt som livet ger, i Lilla svenska skolan tappning. Tack för en fin vecka och trevlig helg!

Gabriella