Vecka 12 2014

Förskolan Fjärilen

Vi började veckan med olika lek och aktivitetsstationer. Barnen valde själva vad de ville göra.

På idrotten lekte vi hunden och benet fast vi var olika havsdjur. Vi lekte fiskarna kommer och gjorde en rörelsesaga om djur i havet. Vi avslutade idrotten med en fruktstund.

Mitt i veckan när vi hade hela skolan sjunger sjöng vi nya sånger på engelska och svenska. Vi sjöng en afrikansk sång om fattigdom som handlar om ett barn som skall offras till gudarna men räddas av den magiska sången.

Sista dagen i veckan hade vi en leksaksdag. Varje barn tog med sig en leksak som presenterades på samlingen. Den här dagen lekte vi med våra leksaker tillsammans. Andra dagar har vi leksakstopp då förskolan erbjuder material och aktiviteter för lärande.

Vi avslutade veckan med att ha Thai med Sharon. Vi lärde oss enkla fraser, sjöng och räknade. Träffade vår populäre vän handdockan Doeramon som bara pratatade thailändska.

Den här veckan har vi tackat av Otto och Eira som slutat. Vi önskar dem lycka till.

Ha en bra helg!

Lill, Sharon och Sara

 

Förskoleklassen Mangon

Hej! Nu har alla barnen berättat om ”sitt” djur/fisk för gruppen. Vilka fina arbeten alla har gjort! Då någon berättat har det varit tyst, alla har lyssnat och ställt frågor. Nu fortsätter vi med vårt havscollage.

Några barn har börjat knyta vänskapsband. Ganska avancerad teknik men de klarar det bra. Det är en bra träning, öga – hand, lägesord över – under men framförallt är det roligt och blir fint!

I måndags arbetade vi bl.a. med bokstaven Jj. Några barn gjorde sockermålning till collaget.

Tisdag, gympa på stranden med bad. Fungerar så bra, barnen lyssnar och håller reda på sina saker.

På onsdag var det utflykt till Butterfly Garden. Vi såg vackra fjärilar och även orkidéer. Många av barnen tyckte att de var finare än fjärilarna. Bussresan var också kul förståss.

På e-m fick vi vara i stora Salan eftersom det var strömavbrott, enda stället där det fläktade lite.

På torsdag fortsatte vi med vårt collage och gjorde klart arbetsuppgifter.

Oj vad det knöts vänskapsband hos oss i fredags!

Sharon och Doremon kom in och pratade thai med barnen.

Ingrid,  Noah och Robin fick sina medaljer i Salan eftersom de slutar på tisdag och torsdag nästa vecka.

Ta det lugnt i värmen nu, så syns vi på måndag.

Trevlig helg!

Marion och Jennie

 

1-2:an Snäckan

Substantiv är namn på ting t.ex. boll och ring.

 Adjektiven sedan lär hurdana tingen är.

 Verb är något man kan göra t.ex. gå och köra.

Känner ni igen den här lilla visan? Den fick jag lära mig när jag gick i lågstadiet (för 100år sedan) och skulle lära mig ordklasserna. Tänk att jag kommer ihåg den efter så många år. Vi har som sagt börjar arbeta med ordklasserna. Eleverna fick lära sig vad ett substantiv är. Sedan gick de ut på skolgården för att leta och skriva ner så många substantiv de hittade.

Efteråt fick alla läsa upp sina ord. De var flitiga, hela pappret som de skrev på var full av ord.

Utomhusmatematik har vi haft tillsammans med ”geckon”. Eleverna blandades i olika grupper och hade som uppgift att lösa sex olika mattestationer. Uppgifterna handlade om omkrets, mönster, avstånd, pengar, geometriska figurer och längd. Ni ska veta vad varmt vi har det på skolgården på eftermiddagarna. Så när alla grupper hade gjort fyra stationer var så var det dags att avsluta.

I mitten på veckan var det ett planerat strömavbrott på hela Koh Lanta. Det skulle hålla på hela dagen. Så på eftermiddagspasset gick hela klassen och badade i havet. Vi har så roligt när vi badar tillsammans med våra elever. Oftast leker vi någon lek i vattnet och har det härligt.

Vi har också delat ut medaljer i salan till Aron, Tyra och Frida för det är dags för dem att åka hem till Sverige. Hoppas att vi ses snart igen.

Ha en fin fin helg önskar

Lovisa och Sara

1-3:an Geckon

I måndags hade vi utematte på skolgården tillsammans med Snäckan. Ett kul och bra sätt att ha matematik. Barnen som var indelade i grupper skulle besöka 6 olika stationer. På en station skulle gruppen bilda mönster av saker som finns på gården, stenar, pinnar och löv. Ett par av stationerna handlade om att uppskatta längder. Hur långt är det mellan buskarna? När man gissat skulle man mäta hur långt det verkligen var. Det var mer uppskattningsövningar. Klipp till ett snöre som är lika långt som omkretsen runt trädet, prova sedan. Barnen fick även träna på att bilda geometriska figurer av saker som finns på skolgården, många valde pinnar.

I onsdags besökte vi fjärilsträdgården. Det fanns många olika vackra fjärilar att titta på. I ett skåp hängde puppor i olika storlekar. Några fjärilar satte sig så vi kunde titta lite närmare på deras fina mönster. Vi gick även in och tittade på alla vackra orkideer. De var mer stilla så det var lättare att ta fin kort på dem.

3:orna har haft slöjd och ska få några lektioner nästa vecka också. Det var väldigt uppskattat. 3:orna har också haft simkoll på Slow Down, alla var jätteduktiga och blev godkända.

Idag sa vi hej då till Alvin K. som slutar och snart ska åka hem till Sverige igen. Vi grattade även Gabriel som fyller 8 år idag.

Ha en underbar helg önskar

Maria

 

3-4:an Hajen

I tisdags var Hajen på besök i det buddhistiska templet. Eleverna hade förberett många frågor som de ställde till munken. Sharon var förstås med och översatte frågorna till thailändska. De fick reda på mycket intressant om hur det är att leva munk. Hur en vanlig dag ser ut och varför de bär sina speciella kläder. En upplevelse att ta med sig hem och berätta för sina klasskamrater.

Vi har börjat med att ha problemlösning i matematiken. Vi tar uppgifter från ”Kängurumatten”. Det är en internationell tävling som görs en gång per år på ett speciellt datum. Det är riktigt kluriga uppgifter ofta i flera steg. Vi gör dem i grupp så att de kan resonera sig fram tillsammans. Eleverna är väldigt engagerade och lägger ner mycket tankemöda.

Charlotte, som har gjort sin lärarpraktik här i fem veckor gör sin sista dag idag. Både jag och eleverna kommer att sakna henne mycket. Fredagen avslutades med fika som hon bjöd på. Hon fick ett diplom från eleverna där alla skrivit en mängd positiva saker om henne.

Trevlig helg!

Elisabeth

 

5-6:an Kokosnöten

En varm men härlig vecka är till ända. Vi har fått en ny elev i klassen som vi hälsar välkommen till skolan.  Inne i klassrummet har det arbetats på med alla möjliga uppgifter. Det är härligt att se hur alla elever är så engagerade i sitt skolarbete. I engelska har vi denna vecka arbetat med läsförståelse utifrån texten ” not for love or money” och sedan har vi haft vår sk ”frågestol” där vi turas om att sitta på stolen och de andra tränar på att formulera frågor på engelska och som man svarar på om man vill. I spanska har vi haft hörförståelse, tränat på klockan och haft glosförhör.

I tisdags var vi i Old town och besökte ett buddhistiskt tempel. Vi fick träffa en munk som vi ställde en massa frågor till. Munken berättade även om de bilder som finns målade på väggarna i templet. Bilderna gestaltade Buddhas liv. Därefter fick munken en gåva från skolan och vi begav oss hemåt nöjda med besöket.

På idrotten denna vecka hade vi brännboll och det var väldigt kul.

Veckan avslutades med ett härligt uppträdande av eleverna i Bananen, de framförde ett budskap kring ” Stoppa kohlet på Koh Lanta”.

Ha en riktigt härlig helg

Pia, Lena och Annelie

 

7-9:an Bananen

Tiden går otroligt fort här nere på Koh Lanta. Själv har jag snart varit här sex månader och många fina elever har passerat. Den har veckan har vi haft förmånen att få besöka ett tempel i Old Town. Vi fick träffa en munk som berättade för hos om sin vardag och om buddismen. Eleverna ställde många kloka frågor och fick lika kloka svar tillbaka.

Under veckan har vi tränat inför fredagens Salaavslutning som Bananen ansvarar för den här veckan. Vi har på matematiken tittat på och diskuterat kring den muntliga delen från ett tidigare utgivet nationellt prov. De var riktigt duktiga! Jag och några elever har tillsammans hittat bra lektionsmaterial under elevspel.se. Det är en sida som jag kan rekommendera er att gå in och titta på. Sidan innehåller en flik som heter ämne, där kan man hitta många lärorika rubriker med bra undervisningsmaterial som eleverna själva kan nyttja.

På lektionerna i engelska har de flesta eleverna gjort ett gammalt nationellt prov för årskurs 9 och det gick bra. Vi har också diskuterat för- och nackdelar med turismen i Thailand

”Tjojahej, tjojahoj tjolahopsan-sa här kommer demonstranterna” så lät det i Salan så Bananens elever spelade upp ett drama av Astrid Lindgrens Pippi. Som in detta tillfälle demonstrerade mot NO COAL på Koh Lanta. Ett viktigt budskap inbakat i en känd figur med musikinslag. Det gjorde ni riktigt bra.

Trevlig helg önskar

Annelie, Lena och Pia