Vecka 12 2013

Förskolan Fjärilen

Denna vecka har vi börjat lite med påsken på Fjärilen. Vi fick besök av Maria som är präst här i södra Thailand, hon berättade om varför vi firar påsk. Barnen har klippt och klistrat veckans sång som var en sång om kycklingen som kom ut ur ägget. Vi har också börjat göra påsk pyssel, en liten kyckling av garn och en målad kyckling av handen. När Linda vår bildlärare kom så fick vi träna på att rita cirklar på ett gemensamt papper, det var härligt att se alla energiska barn gå in för sin uppgift. Sedan fick barnen varsitt papper där man fick rita av två olika stora cirklar och vips så blev det en kyckling. Barnen tyckte det var kul att kunna göra en kyckling på detta sätt och många ville därför fortsätta att göra flera stycken kycklingar.

I onsdags var vi på stranden, där lekte vi olika sånglekar och kramkull. Barnen blev ganska fort svettiga och trötta eftersom det var riktigt varmt! Då var det skönt att kunna sitta i skuggan och skapa i sanden och sedan hoppa ner i det härliga vattnet.

Vi har pratat om bokstaven O, hur den ser ut och hur den låter. Det gick att göra O med både händerna och munnen. När vi klistrade in ormen i bokstavsboken så var det någon som ville att ormen skulle vara en kobra och det passade ju bra eftersom det fanns o i ordet kobra också.

Gosis vår lilla apa kom tillbaka från Elvira och hon berättade för oss andra att Gosis ätit glass och shake med henne i veckan. Barnen ser verkligen framemot att få höra vad Gosis varit med om. Nu har Gosis fått följa med Axel hem så nästa vecka ser vi fram att få lyssna på Axels berättelse.

I fredags fick vi säga adjö till fyra stycken barn som nu åker hem, det är alltid tråkigt med avsked men vi hoppas att de har fått med sig många fina minnen från Fjärilen.

Nu tar vi helg men syns på måndag igen.
Maritha, Sharon och Alida

 

Förskoleklassen Mangon

Måndagens påskvandring höll Maria från svenska kyrkan i. Varför firar vi påsk? Varför säger vi Glad påsk! Barnen ställde frågor och Maria svarade. På eftermiddagens engelsklektion sjöng barnen om färgerna och fick samtidigt fylla i färgerna på ett papper när de dök upp i texten.

Tisdag : Bildlektionen med Linda handlade om kroppen och kroppsdelar. Alla barn fick välja en kroppsdel och rita två identiska bilder och måla dem, klippa ut dem och klistra på en hård pappskiva. Det blev ett fint memory, som vi ska spela tillsammans sista bildlektionen nästa vecka. På eftermiddagen jobbar vi med Jagboken.

På gympan i onsdags var det, lek i skuggan, bad i vågorna, that´s it!! Vi avslutade lektionen och gick hem lite tidigare på grund av hettan. Vi duschade av oss i kallt vatten på skolan men efter bara en liten stund så var vi varma igen. Den varmaste dagen hittills!

Vi höll oss inne på eftermiddagen, och barnen skrev sagor i sina skrivböcker. Några barn hann med lite dans också till Gangnam style, Loreen. Sist men inte minst mera musik: Hela skolan sjunger med Anita och Mårten i salan!  Fantastiskt med alla sköna barn som klämmer i sjunger och det låter så bra!

På torsdagen hade vi sista lektionen i Thailändska med Sharon i eftersom hon är ledig På fredag. Fantastiskt att höra henne berätta en saga på Thailändska för barnen. Det är bara att konstatera att det är mycket sker för sista gången nu!

Vi tar avsked av Emilia som flyger hem idag via Bangkok. Kram medalj och c-d skiva med alla bilder från hennes tid här. Lycka till Emilia! Nästa vecka är det dags för nästan alla Mangobarn att åka hem. Mangon stänger men Fjärilen är öppet för de fyra barn som är kvar. Det är ganska overkligt att hemresan närmar sig med stormsteg för en del av oss lärare nu också.

Ha det bra i helgen!
Yvonne och Jennifer

 

1-2:an Snäckan

Den här veckan började jättebra för vi konstaterade att vi hade läst 1800 sidor den senaste månaden. Nu har vi passerat 6000 sidor. Hurra så bra! Gissa om vi är stolta.

Vi har infört uppgiften att skriva en bokrecension när vi har läst ut vår tyst läsningsbok. Vi har pratat om orden titel, författare och recension. Vi har tränat vidare på våra vokaler och börjat prata ”dubbelteckning”. Eftersom det är ett svårt område så gäller det att börja i tid.

Vår nya högläsningsbok blev ”Gummi-Tarzan” av författaren Ole Lund Kirkegaard. Den tar upp mobbning på ett underhållande sätt och bjuder på många tillfällen till intressanta diskussioner.

På idrotten delades vi upp i två grupper. Den ena gruppen hade vattenlekar i havet och den andra höll till i skuggan och lekte Kedjekull samt tävlade om att bli segrare i Monokelstafetten. I halvtid bytte grupperna plats.

I onsdag var vi på ”Påskvandring” i Svenska kyrkans regi. Vi delades in i grupper, fick en karta och startade sedan jakten på påskägg. Tillsammans skulle vi hitta 12 ägg som vi inte fick öppnas förrän Maria sa till. Vi samlades inne i kyrkan och hon använde innehållet i äggen för att berätta historien om varför vi firar påsk. Vi öppnade ett ägg i taget och i varje ägg fanns något som passade ihop med hennes historia.

På torsdagen gjorde vi bildserier med hjälp av tärningar. Vi delade upp oss i 3 grupper och målet med uppgiften var att vi skulle träna på att samarbeta. Linda tyckte att vi fixade det hela väldigt bra.

På engelskan sjöng vi roliga sånger, tränade klockan (half past) och lekte fruktsallad, en mycket uppskattad lek.

På fredagen hände det mycket. Vi gjorde de två sista sidorna i Thailandsboken – ”Udda fakta om Thailand” och ”Vett och etikett i Thailand”. Böckerna blev jättefina. När vi var som tröttast bjöd Olivia på saft och hembakat. Tack för det smaskiga fikat!

Vi klarade också av ”Veckans ord” och en utvärdering av veckan som gått. Sedan var det dags för fredagssamling. Vi fick säga hejdå till ännu en klasskamrat. Olivia lämnar oss efter en lång tid i klassen och vi kommer att sakna henne. Hon tycker att det ska bli spännande att få komma hem och uppleva snön i Sverige. Vi håller tummarna för att den finns kvar. Ha en bra hemresa!

Tack för denna veckan vi ses på måndag!
Berit

 

1-3:an Geckon

Plötsligt har ännu en vecka gått och nu är det endast fyra skoldagar kvar innan Geckon kommer att skiljas åt. Det är lite sorgligt eftersom man har lärt känna varandra väl och fått många nya kompisar.

I fredags gick Herman, som har gått här en längre tid, sin sista skoldag. Vi hade kramkalas och önskade Herman lycka till och hoppas på återseende.

Den här veckan har vi varit hos Sam i Saladan och gjort egna ”tavlor” i Batik. Det var spännande och roligt att se hur det går till när man jobbar i batik. Alla var jätteduktiga och framförallt stolta över sina alster! Eftersom batiklokalen i Saladan var ganska liten kunde vi endast åka med halva gruppen åt gången. Några åkte dit med Karin i måndags och resten med Lina i tisdags.

Eleverna som var kvar i skolan fick öva in olika dockteatrar. För att få en röd tråd i handlingen ritade teatergrupperna upp händelseförloppen tillsammans. Det är förstås viktigt att en teater har en tydlig början och ett tydligt slut. I onsdags spelades teatrarna upp och vi bjöd in Snäckan som fick bli vår publik.

I tisdags hade vi idrott som vanligt. Vad som var annorlunda denna lektion mot de tidigare var att eleverna fick vara i vattnet. Alla visade att de kunde flyta i en minut och de simmade både ca 200 meter bröstsim och 100 meter ryggsim.

Medan halva gruppen var i vattnet med mig var andra halvan på stranden med Berit och genomförde några stafetter.

I onsdags besökte vi kyrkan och gick en påskvandring. Det var väldigt bra och ett roligt sätt att lära sig om varför vi firar påsken.

I torsdags hade eleverna musik med Anita. Det är alltid kul att sjunga tillsammans! Dessutom fick de lära sig om red Whisper bul bul, som är en speciell sångfågel som thailändarna åker runt och tävlar med. På tävlingarna är det den fågel som domarna bedömmer sjunger vackrast som vinner tävlingen. Eleverna fick måla fåglarna i rätt färger, lyssna på hur den låter och skriva en faktatext till.

Vi har även hunnit med att arbeta med eget arbete, men kanske i lite mindre skala. Vi lär oss på många olika sätt och det är givande!

Ha en trevlig helg!
Karin

 

3-4:an Hajen

Tyvärr var det dags för Linus att lämna klassen denna vecka. Han har varit här ända sedan oktober så det blir nog en stor omställning att komma hem.

Vilken härlig start vi fick den här veckan! Hajen hade klassens dag på måndagen och eleverna hade önskat att få vara på stranden. Alla var glada, lekte tillsammans och badade mycket! Vid lunchtid duschade vi på skolan och gick sedan till Mon och åt elevernas önskemat: Paneng chicken. Sedan ägnade vi oss åt lite lugnare aktiviteter som spel och att rita. Dagen avslutades med glass. Vilken skoldag!

Eleverna har förstås också arbetat mycket med sina planeringar. De flesta har med sig arbeten från sin hemskola som ska göras under tiden de är här. Det är stor variation på ämnen t ex bronsåldern, vikingatiden, fantasyberättelse och Sveriges geografi.

Vi har fortsatt med kristendomen. Denna vecka har vi pratat om Jesu fiender, hur han dör i Jerusalem och hur han återuppstår. Vi har även kommit in på skillnad mellan kristendom och judendom.

I tisdags hade eleverna idrott som vanligt. Vad som var annorlunda denna lektion mot de tidigare var att eleverna fick vara i vattnet. Alla visade att de kunde flyta i en minut och de simmade både ca 200 meter bröstsim och 100 meter ryggsim. Medan halva gruppen var i vattnet med Lina var andra halvan på stranden med Berit och genomförde några stafetter.

I slöjden så tränar man bland annat på att vara delaktig i en hel process och nu är många av eleverna inne i slutfasen av sitt arbete och håller på och syr de sista sömmarna. När det är gjort så ska de utvärdera sitt arbete. Varför de är nöjda/missnöjda, vad de lärt sig och vad de skulle göra annorlunda om de skulle göra om arbetet igen. Det är intressant att läsa vad de skriver att de lärt sig!

I onsdags var vi på besök i kyrkan och träffade Maria som är präst och Ingvar som är assistent. Eleverna fick först i grupper ge sig ut på en skattjakt. Tänk att alla grupperna hittade tre påskägg var! Sedan samlades vi inne i kyrkan och Maria berättade vad som hände i Jerusalem från skärtorsdagen till påskdagen. Berättelsen illustrerades av föremål som låg i påskäggen. Till sist fick vi göra en gammaldags lek, äggpickning, där det gällde att ha sitt ägg helt när man stötte det mot en kamrats ägg.

Nu ska vi njuta av en härlig helg, så ses vi på måndag.
Birgit

 

4-6:an Kobran

På måndagen hade vi musik tillsammans med klass 5-6. Vi övade in en ny låt som heter ”En värld av vänner”. Det gick rysningar i en när barnen tog i ända från tårna!

Sedan har de fått göra egna sånger. Den musikaliska ramen var given (ett papper med ackord/antal takter), likaså temat; en sorglig låt om en gris, groda, gam och gnu(!) Det blev oerhört sorgliga sånger: ”Gam, gam, ensam gam, hittar ingen annan gam…” t ex…. Sången fick sedan ett lyckligt slut i en visa i A-dur i valstakt. Att göra egna låtar är bland det mest meningsfulla man kan göra på en musiklektion. Det kan bli en viktig erfarenhet för många; att skriva sånger, det är väl bara vissa som kan och alldeles för svårt för lilla mig? Men, si, det behöver inte vara så svårt som man tror!

I onsdags hade Joakim namnsdag och då kom jag osökt att tänka på visan ”Joakim uti Babylon” av Carl-Michael Bellman. Så nu fick de reda på vem Bellman var, inte bara en gubbe i roliga historier. Så mycket musik, det är kul!

Vi har också fått besöka svenska kyrkan och vara med om en ”påskvandring”. Barnen berättade efteråt den hemska historien om den sista måltiden, Judas förräderi och Jesus lidande och död på korset.

Tänk, vad mycket vi pratar och läser och skriver om under en skoldag. Idag (torsdag) har vi haft diskussioner av det mest skiftande slag; Gustav II Adolfs kärleksbekymmer, Gustav Vasas dåliga humör (tandvärk!?), Gideon Sundbäcks utveckling av blixtlåset. 2400/60? Makakernas hemlighetsfulla liv och; hur smakar en Rambutan? Kroatiens städer, vilken stad som ligger väster om Vetlanda i Småland, hur vikingasagan ska fortsätta (ska de lyckas med att befria trälen?). Hur ritar man en serie? Fakta om en asiatisk elefant, läxor om människokroppen, hur stavar man till attack? Vi sjunger en sång; vi sjunger en till; jag vill sjunga solo!! Vi läser i våra böcker, varför seglade Columbus västerut!!?…osv. Under en och samma dag! What a wonderful world!

Fredagen avslutades med teater: ”Little Red Riding-Hood” på engelska. Pjäsen filmades. Riktigt bra, med tanke på den korta förberedelsetiden.

Nästa vecka är Kobrans sista. Tiden flyger.

Be careful out there!
Mårten

 

5-6:an Kokosnöten

Ute har temperaturen höjts avsevärt, men det har inte påverkat elevernas arbetsinsatser då de trots svalkan inne har arbetat så att svetten har lackat. Under veckans gång har nästan hela skoltidningen blivit klar. Logotypen blev klar i tid och likaså alla texter. De har jobbat i programmet Publisher och satt ihop hela tidningen där. Alla har haft olika ansvarsområden och bidragit med sin del. I nästa vecka ska vi lägga in det sista och göra en sista korrekturläsning.

Vi fortsatte att arbeta med oregelbundna verb i imperfekt på engelskan. Likaså har arbetet om London fortsatt och i SO har planscherna om världsreligionerna börjat ta form.

En del tid har ägnats åt att förbereda uppträdet till fredagssamlingen. Klassen spelade upp en nyhetssändning där de läste upp notiser ur tidningen och även genomförde en Harlem Shake. Denna ska under nästa vecka klippas och göras klar. De har under veckans gång tillverkat masker och övat så att allt skulle gå i lås.

I onsdags var klassen på påskvandring i Svenska kyrkan på Klong Dao. Då fick de lära sig varför vi firar påsk i Sverige och höra berättelserna som ligger bakom denna högtid.

På textilslöjden började eleverna bli klara med sina projekt. Vissa fick idag ta hem sina saker och andra kommer att slutföra inom en snar framtid. En elev blev klar med en fantastisk kudde, där både applikationer och broderi fanns med. En annan elev blev klar med sitt linne, där hon återanvände nitar från ett gammalt bälte.

Uppträdet på fredagssamlingen blev en succé och klassen lyckades få med hela publiken i dansen. Tack alla för att ni bidrog!

Trevlig helg!
Ulrika

 

7-9:an Bananen

Under en vecka på skolan sker mycket mer än vad en utomstående kan ana. Det är mycket som ska göras och eleverna har mycket arbete med sig hemifrån. Denna vecka har det avlutats många olika delmoment. Bland annat så har Maja arbetat med ett broprojekt i tekniken, detta har dokumenterats och skickats till skolan i Sverige. Aleks har gjort sista matteprovet om algebra och ekvationer och har nu börjat med genrepet inför det nationella provet. Simon har skrivit färdigt sitt och Hannas reportage till skoltidningen. William har lämnat in sin väderrapport i fysiken samt sin bokrecension av ”De Tre Musketörerna”. Felicia har gjort klart arbetet med sin robinsonad, book report samt sin uppsats om slaveriet. Eira har arbetat väldigt flitigt med sina olika steg i sin planering och gör ett fantastiskt arbete. Hon arbetar bland annat med fantasyberättelser och ritar egna serier. Leo har lämnat in sitt arbete om Alfred Nobel. Utöver detta så arbetas det flitigt med många andra olika projekt. Eftersom klasserna på Lilla Svenska Skolan är så små så blir det mycket gjort under en lektion.

En av våra elever, Leo, har under några veckor fått följa med Maria till förskolan och haft engelska. Detta har varit lika uppskattat både av de yngre barnen som av Leo.

I tisdags var det dags för vernissage med de bilder som våra elever och elever från Sanuk hade tagit utifrån temat ”Kärlekens väg”. Utställningen skedde uppe vid Lanta Christian Mission Center på Klong Dao. På onsdagen var klassen där på påskvandring. Utifrån de bilder som 7-9:ans elever hade tagit till vernissagen pratade prästen Maria om Jesus sista dagar på Golgata.

Denna vecka stod det brännboll på schemat när det var dags att ha idrott på stranden. Detta är något som engagerar de flesta eleverna och det blev en jämn match mellan två väl kämpande lag. Men givetvis så måste ett lag koras som vinnare. Vinsten bestod i att få avsluta idrottspasset med ett ”svalkande” bad i havet.

Veckas fredagsavslutningen höll 5-6:an Kokosnöten i. Nyhetsuppläsning från tv bolaget ”Longstay” varvades med ”fuldans” Harlem shake. Uppträdandet var givetvis mycket uppskattat av både elever och föräldrar.

Ännu en vecka är tillända och nu tar vi och har en solig och härlig helg.
Maria och Clas