Vecka 12 2011

Förskolan Fjärilen

På  måndagens samlingen berättade barnen om vad de gjort i helgen, det blir förstås mycket om bad i pool och hav.

Vi startade temat om fjärilar, alla barn hade sett fjärilar både här och i Sverige. Vi gjorde en sånglek om en fjäril.

Drakarna hade språklek med rim och en gissningslek då de tränade  på att beskriva saker, senare på dagen ”jobbade” de med siffran 8.

Hjältarna och Riddarna hade mattelek. De fick först gissa vem de trodde var längst och sedan jämföra sig. Vi mätte dem och de fick klippa en lika lång garntråd som de klistrade på ett papper.

Under tisdagen åkte vi på utflykt tillsammans med Mangon. Ett gäng förväntansfulla vuxna och barn åkte iväg i två minibussar. Första stoppet var på Fjärilshuset, där såg vi många fina fjärilar bland växterna. Sedan åkte vi vidare till Old Town och lekplatsen, det var riktigt skoj med alla klätterställningar, rutschkanor och inte minst ”gymet”. Mellan leken gjorde vi avbrott för glass, fika och frukt.

Väl hemma på förskolan åt vi en sen lunch innan det var dags att avsluta dagen. Nöjda och glada konstaterade vi att alla haft en rolig dag!

Onsdagen började som vanligt med idrott, idag var det uppvärmning till musikstopp och sedan fotbollsmatcher. Efter dusch och frukt gick vi in och ritade ett minne från gårdagens utflykt. Det blev fina bilder som vi visade föräldrarna vid hämtningen.

Vi hade även en bokkung idag. Det var Alfred, som mycket glad, hade med sig sin bok Nu är det bråttom!. Det var en bra bok med fina tecknade bilder tyckte kompisarna.

Sist hade vi ”Hela” skolan sjunger i salan. Som inledning ville Lucas, Alvin och Gustav  uppträda, de sjöng låtar från melodifestivalen på svengelska. Modiga var de verkligen.

Vi fortsatte med temat om fjärilar på torsdagen med att barnen ritade varsin fjäril till vår gemensamma bild. Inspirerade av det fortsatte flera barn att rita stora fjäril som de satte garn i så att de kunde flyga med dem.

Drakarna och Hjältarna hade engelska med Britt och Morris. Efter lunch och utelek hade vi resten av dagen tillsammans med Mangon. De fick höra flanosagor, sjöng sånger och lekte.

Denna fredag började vi med att göra charader, ett barn visade charaden och de andra gissade. Vi lekte också en rolig lek med stolar och musik. En pojke ville ha en tecknad vasstand (dinosaurie) och helt plötsligt satt nästan alla barn och målade vasständer.

Efter lunch och utelek skulle vi läsa saga men då knackade det på dörren. Det var Albins mamma som kom med glassar till oss för att detta var Albins sista dag hos oss.

På fredagssamlingen var det många barn som nu slutar och fick sina välförtjänta medaljer. Vi fick ju tyvärr säga hejdå till Albin som nu reser hem till Sverige.

Trevlig helg önskar Christina och Kerstin

Förskoleklassen Mangon

Liksom förra veckan har vi lagt en hel del extra krut på skolförberedande uppgifter den här veckan. Både matematik och läs-/skrivuppgifter har fått stå i fokus. Några har arbetsböcker med sig hemifrån, medan andra arbetar med de arbetsblad som skolan tillhandahåller. Alla är flitiga och visar stor lust till att lära.

På tisdagen åkte vi på utflykt tillsammans med Fjärilen. Första stoppet var fjärilshuset. Tänk så många vackra fjärilar det finns! Det var spännande och intressant att gå runt därinne bland alla fjärilar och se hur de åt från fruktfaten. Efter fjärilshuset åkte vi vidare till Old town där vi tillbringade en lång, svettig och kul stund på ”gym’et” och lekplatsen. Det var underbart att beskåda all aktivitet. Mellan varven bjöd skolan på glass och fika. Vi hade en härlig utflyktsdag och alla var nöjda och belåtna när vi kom tillbaka till skolan lagom till en sen lunch.

På idrotten spelade vi efter uppvärmningen fotboll. Vi hoppade instrumenten på veckens musikpass och sjöng istället upp oss inför Skolan-sjunger-träffen i salan, med hjälp av de sånger vi brukar sjunga. I salan provade vi bland annat en ny kanon som funkade jättebra direkt. Vackert!

Fredagens tänkta strandförmiddag sköts på framtiden in eftersom vädret var lite opålitligt idag.  Istället pysslades det för fulla muggar under en stor del av dagen. Några valde att göra fina pappersflygplan medan andra klippte vackra mönster i papper. Lite skolförberedande arbete hann vi också med innan 1-2an Geckon bjöd på sin fredagsavslutning. Vi fick se cirkus med både rockringar, lindansare, flöjtspelande ormtjusare, atlet och clown. Allt till ackompanjemang av matchande sånger. Kul och bra gjort Geckon!

Vi har tagit avsked av tre barn den här veckan. Tack för vår tid tillsammans och lycka till på era ordinarie skolor därhemma. Vi kommer att sakna er!

Jag tycker mig kunna skönja en solstrimma mellan molnen… Helgen blir nog bra ska ni se!

/Torben

1-2:an Snäckan

Morgonsamling i Salan, nationalsången tillsamman och så var vecka 12 igång.
Vi pratar om helgen, läser en stund tyst när fröken går runt och lyssnar. Någon sitter vid datorn och arbetar med engelska. På eftermiddagen övade vi på de thailändska orden vi hade i läxa. Vi fortsätter också med rymden som vi har lite kvar att arbeta med.

Vi avslutade dagen med samarbetsmålning. De fick välja vad de ville måla. De var uppdelade i tjej- och kille grupp. Nu gäller det att lyssna på varandra och komma överens. Bägge grupperna valde att måla om rymden. Killarna gjorde
planeterna, medans tjejerna gjorde rymden ur fantasin.

På tisagen fick vi lära oss att dansa bugg tillsammans med Majsan. Alla barnen tyckte det var jättekul och de var väldigt duktiga. Vi kommer att dansa bugg en gång till och lära oss lite mer.

På thailektionen fick vi lära oss 3 nya ord. Vi avslutade med rymdtemat. Nu måste vi kämpa på så vi hinner färdigt till fredagen. Dagen inleddes med gympa på stranden, det var skönt idag när det var lite molnigare. Hela dagen idag arbetade vi med matte och rymden. En lugn och skön onsdag.

Under fredagen så hade vi läxförhör av sagor från barnen om den gula hatten, det var många spännande berättelser och vi ser fram emot nästa veckas sagor. Det blev en underhållande fredagsavslutning från Geckon med cirkus och musik.

Ha en jätteskön helg
Marita

1-3:an Geckon

Ömsom sol och ömsom regn har det varit denna vecka. Vi har jobbat på med alla våra planeringar eftersom detta är den näst sista veckan för hela klassen. 2 elever lämnade oss på fredag och vi önskade Tova och Jakob lycka till med skolgången hemma igen.

Vi avslutade vårt Tema om Thailand med att skriva och rita om Bananörten. Det finns ju många olika sorters bananer här i Thailand och de flesta i klassen hade den lilla söta bananen som sin favorit.

Rymdböckerna gjorde vi också helt klara och allt arbete som barnen lagt ner var de mycket nöjda med.

Thaiundervisningen på tisdag var rolig där barnen snabbt lärde sig framåt, bakåt, uppåt och neråt. Sedan placerade vi pennor på eller under en bok. Jag blir mycket imponerad av hur snabbt barnen lär sig och hur orädda de är för att prata.

På idrotten började alla med fysträning genom att springa utmed stranden. Sedan blev det cirkelträning och som avslutning en omgång med Spökboll.

Vårt stora projekt under veckan har varit att träna in alla sånger och rörelser till våra cirkusnummer på fredagsavslutningen.  Rockringsuppvisning, Lindanserskor, clownen Beppo, Världens starkaste man och Skallerormen Frans ska uppträda. Det är mycket som ska stämma och det kommer att vara pirrigt när det är dags. Men… naturligtvis gick det alldeles utmärkt och barnen fick många applåder. Så härligt att alla barn vågar uppträda inför publik!

Nu hoppas vi bara ett de regntunga molnen drar bort och att det blir en skön helg.

Agneta, lärare 1-3:an

3-4:an Hajen

Denna vecka har varit lite annorlunda här hos Hajen, Maria har haft semester ett par dagar så Peo har vikarierat. Vi har såklart jobbat på som vanligt ändå.

Vi har firat Hugo som har fyllt 10 år, hans önskelektion var att dissekera bläckfisk så det gjorde vi i onsdags. Det var spännande, roligt och lite äckligt.

I matematiken har vi tränat på att göra Master Mind alltså att lista ut vilka siffror kompisen tänker på, hm det var klurigt.

På svenskan skrivs det just nu på många olika berättelser bl.a. deckare, jag lovar att det blir många spännande historier.

I engelskan har vi börjat träna på årstiderna och månaderna. När vi hade Thai denna vecka repeterade vi riktningsorden på, över, under, upp, ner, vänster och höger.

Extra engelska gruppen har tränat på sina redovisningar, som dom har visat upp för klassen idag och sen för ett par klasser till på skolan. Redovisningen handlade om olika länder som har engelska som språk. Vilken succé det var när Hanna kom från Australien, Albin från England, Hugo från Nya Zeeland, Pauline från Irland och Astrid från Usa.

När vi hade musik tränades det på gitarrspel igen det kan ni få höra resultatet av på samlingen nästa fredag. Det ser jag verkligen fram emot. Veckans idrott bestod av att vi spelade spökboll och hade styrketräning.

På kemin denna vecka fortsatte vi att kolla på färger, denna gång på tuschpennor. Vilka färger består dom av bara den som är på korken eller?  Det var lite olika resultat på detta, några bestod av flera färger än korken hade, andra bara den utlovade.

Bilden bestod av att vi skulle måla en Toklan, det är en figur med givna regler men som ändå kan se väldigt olika ut. Våra blev väldigt fina, kom gärna in och titta om du är sugen på att se dem.

Idag har vi sagt hej då till Hugo som skall åka hem till Sverige. Vi kommer att sakna honom massor men han har lovat att maila oss ibland så att vi vet hur han har det. Fredagsavslutningen idag får vi tacka 1-3:an Geckon för.

Trevlig helg önskar Peo och Maria

4-6:an Kobran

I vårt sagotema tillsammans med år 4 i Hajen har vi nu kommit till att renskriva och illustrera. Det finns sagor om elaka géléhallon, älvor som offrar sina liv till mänskliga hundar.

Denna vecka har vi sagt adjö till tre elever: Julia, Jacob och Sofie. Ha det jättebra när ni kommer hem! Det är en liten men naggande god grupp som finns kvar.

På Bildlektionerna har vi lärt oss lite om Picasso och bl.a tittat på en tavla som han målade som åtta-åring. Det var mycket avancerad. Sedan försökte vi måla en bild  inspirerad av han blå period= lite sorgsen, rosa period= gladare och varmare och hans kubistiska period där inga ansiktsdelar sitter där de brukar.

Vi avslutade buggkursen idag och vi lärare är imponerade av hur mycket de hunnit lära sig på två gånger. Riktiga snitsare.

De i gruppen som inte varit med på matlagning tidigare i år fick den möjligheten i torsdags. De delikata rätter som tillagades denna gång var  Tom Yam, Pad Thai och Panaeng Curry.

Vänliga hälsningar
Lena

5-6:an Kokosnöten

Veckan började med att det var dax för redovisningar av geografitemat. Filip och Deniz var först ut med att berätta om skogar. De förklarade varför det finns barrskog och lövskog på vissa ställen på jorden. De berättade också om 2 olika djur och växter i området. De hade gjort en fin plansch om detta som nu sitter i klassrummet. Leja var på tur, hon berättade om regnskogar och vi fick veta att en kolibri är lika liten som en humla och varje dag skövlas regnskog för att vi vill ha fina möbler av till exempel mahogny.

På thaiundervisningen fick vi repetera riktningarna från förra veckan. Vi fick lägga en penna på olika sätt och sen säga tex ”pennan ligger under boken” eller ”på boken”.

På onsdagen fortsatte geografiredovisningarna. Pontus och Ulrica berättade om is och tundra. Sofia och Felix förklarade hur öknar uppstår och berättade spännande fakta om olja och skorpioner. Maja och Edvin hade jobbat flitigt med arbetsområdet savann och stäpp! Eftersom det börjar närma sig hemfärd för lärarstudenten Emma bjöd hon på traditionella svenska godsaker som gustafskorv och gurka, kanelbullar och juice! Samtidigt som vi fikade lekte vi en lek som liknade ”På spåret”! Detta fick bli avslutning på ett stort och intressant geografitema. Kom gärna in och titta på våra planscher i klassrummen och eller se bilderna från detta här >>>>>

De sista två kapitlen i vår ”följetong” Huset skrevs denna vecka. De hette ”rykten” och ”slutet gott, allting gott”. Nu har alla historier fått sitt slut och vi ritade fina bilder. Alla kan nu skryta med att ha skrivit en egen bok på 10 kapitel!

I torsdags var det dags för Show and tell. Alla hade förberett sina föredrag väldigt väl och allas var mycket intressanta. Vi fick höra om: the history of Poi, fly fishing, Beyonce, Eskilsminne IF, Starbucks, Gävle och ÖIK. På måndag får vi lyssna på ytterligare Show and tell. Spännande och bra gjort!!

På idrotten var det sista bugglektionen. Men eftersom det var så populärt kanske det återkommer…! Efter idrotten var det fler redovisningar i klassen. Leja berättade om rymden bland annat. Dagen avslutades med ett ”hej då-party”för 2 elever som nu åker hem. Pontus hade bakat muffins som han bjöd alla på! Glada och mätta gick vi ut för fredagssamling i Salan.

Trevlig helg önskar Kokosnötterna och Linda!

7-9:an Bananen

Så sätter vi punkt för ännu en fantastisk vecka på Lilla Svenska Skolan. Denna vecka har det varit full aktivitet bland eleverna i 7-9:an. Tyvärr var det dags för tre elever att sluta i klassen. Vi tackar Malin, Lisen och Maja för tiden som varit och det har varit jättekul att få lära känna er och att arbeta tillsammans med er! Lycka till i framtiden nu!

Under veckan har flera elever haft utvecklingssamtal där vi tittat på höstens mål och utvärderat dom samt satt nya mål för vårterminen. Ett ypperligt tillfälle att att tillsammans stämma av studieläget.

I veckan har också fem elever (Oliver, Zebastian, Michelle, Saga och Moa) varit på Thai Cookery school och fått lära sig att laga thaimat. Det gjordes Phad thai, Panang Curry och Tom yam. Så nu är dom fullgoda ”thai-kockar”.

Veckans arbete har bestått för flera elever att arbeta klart med sina planeringar från sina hemskolor. Maja, Lisen och Zätha har till exempel gjort matte-prov, Malin och Saga har fortsatt att förbereda sig inför nationella prov i No för år 9, Michelle skrev prov om tryck i fysik och så vidare. Som ni alla förstår så lyser alltså flitens lampa fortfarande stark i 7-9:an.

I fredags efter gymnastiken, som bestod av lite bollsport på stranden, beslöt vi tillsammans att belöna oss med att gå och fika. Vi gick till det Franska bageriet här på Koh Lanta och njöt av varandra sällskap samt sötsaker.

Veckans fredagsavslutning i Salan stod 1-3:an Geckon för. De bjöd på en riktigt trevlig cirkus. Det var både uppträdanden och sång som rev ner stora applåder av publiken.

Trevlig helg!
Erik och alla eleverna i 7-9:an