Vecka 12 2010

Förskolan Fjärilen

Ännu en vecka har gått och förskolebarnen verkar trivas bra med sin tillvaro i förskolan. De leker mycket och det känns som dagarna går väldigt fort. Veckans ramsa blev denna gång en liten rimsaga som vi illustrerade med hjälp av olika små figurer. Den handlade om en mus som hette Jan och som älskade banan. Det kom en katt som försökte ta fatt musen. Musen klarade sig och tände då ett ljus utanför sitt hus. När vi tände ett riktigt ljus i samlingen blev det så mysigt och barnen ville höra sagan flera gånger efter varandra.

Annat som hänt denna vecka är att vi i hemliga snäckan fann oljepastellkritor och vattenfärger. Det innebar att barnen hade möjlighet till att först rita med kritor för att sedan måla över bilden med vattenfärg. Det var porträttbilder som de äldre barnen ägnade sig åt och det var spännande varje gång ett av barnen tog vattenfärgen och målade över sitt ritade motiv.  Motivet syntes igenom vattenfärgen och bilderna blev så härliga. De yngsta barnen gjorde ringar och olika streck med kritorna och fortsatte sedan på samma sätt som de äldre. Vattenfärger är alltid något som fascinerar barnen och de kan hålla på långa stunder under stor koncentration.

På gymnastiken gjorde vi en ny lek som barnen tyckte var jättekul. Vi hade en hatt som barnen skickade runt på varandras huvuden medan musiken spelade. Den som hade hatten på huvudet då musiken tystnade, fick svara på en fråga. Frågorna handlade om färger, föräldrarnas namn, älsklingsmat osv.

Fredagen ägnades åt vattenlek på förskole- och skolgården. Vi hade vatten i vattensprutor, i hinkar och till och med i ballonger. Tanken med dagen var att barnen skulle uppleva något annat än det vanliga strandbesöket tillsammans med förskoleklassens barn. Och vad passade inte bättre än detta, när solen skiner och det blir varmare från dag till dag här på Koh Lanta. Det roligaste kanske var att spruta vatten på oss vuxna. Barnen hämtade glatt vatten som de kastade på både Maritha och Karin. Mycket skratt blev det denna blöta förmiddag.

På em knackade brevbäraren på dörren och det kom post. Brevet var till katten Nix från hans kusin Sessan som bor i Sverige. Sessan skrev att hon satt på flygplanet och att hon först skulle stanna i Bangkok och sedan i Krabi, innan hon kommer fram till katten Nix. Barnen tyckte att det lät spännande och katten Nix blev säkert glad över att äntligen få besök av Sessan.

Det blev ännu ett avsked denna fredag, precis som förra veckan. Albin slutade hos oss och han bjöd på glass och kakor som vi nu vill tacka honom för. Som vanligt var barnen goa mot Albin och kramarna var många innan Albin och övriga barn satte kurs mot den stora salan där vi tittade på ett uppträdande av klass 3-4. Albin tog stolt emot sin medalj och alla applåderade åt honom.

Ha nu en riktigt trevlig helg önskar

Karin, Majsan och Danne samt alla förskolebarn.

Förskoleklassen Mangon

Den här veckan har barnen fortsatt tillverkningen av sina fiskar. Fiskarna blev färgglada och det blev många olika sorters vattendjur. Barnen påbörjade skriva varsin saga om sitt eget vattendjur. När de blir färdiga skall barnen läsa upp sin egen saga för varandra. Det har under veckan blivit många fina bilder i böckerna. Ska bli roligt att höra dessa sagor.

Barnen har även tillverkat varsin klocka, satt ut alla klockslag timmar och minuter. Under veckan har vi i samlingarna tränat många olika tider.  Matteuppdraget denna vecka var att träna heltimme på klockan, uppdraget klarar alla barnen nu.

Vi har arbetat med bokstaven Jj, letat ord och ritat något som börjar på bokstaven. Några lekar där man tränar att se de små bokstäverna har veckan innehållit och vi har tränat att skriva dessa.

När hela skolan sjunger så tränar vi nu inför vår gemensamma sångsamling torsdagen innan Påsk. Det låter så fint det blir nog en fin musikstund.

På torsdagen fick vi ett brev från Labolina, där hon skrev att Nicko saknar alla barnen och vill hälsa på snart igen. Labolina skickade också en karta till Ella som slutade hos oss på Torsdagen. Ella tog med kartan ut och de andra barnen sprang med henne och letade på vår gård. Till slut hittade Ella ett knyte som hängde i parasollet det innehöll glass och en liten del av Labolinas skatt till Ella. Ella fick många kramar och fina ord från sina kompisar. Med medalj tackade vi Ella för allt hon tillfört vår grupp här på Mangon och önskar henne lycka till i den svenska förskoleklassen.

Fredagen började med vattenlek på gården tillsammans med förskolans barn. Barnen hade en rolig tid tillsammans. Vi har också fått höra sagan om Her val haj som Maja skrivit klart. Det var en spännande berättelse med många fina bilder till.

Fredagen avslutades i Salan, det var 3-4 an som var ansvariga. Det blev ett fint avslut på en bra vecka.

Trevlig helg på er alla önskar Mangobarn och Maritha

1-2:an Snäckan

Vi säger hej då till Elof och Filippa som lämnar oss för att fara hem till Sverige igen. Det har varit ett väldigt festande på bullar och munkar i några veckor nu. Vi tackar alla föräldrar och barn för gott fika.

Den här veckan har vi läst, målat och skrivit om Mose i vassen. Det är kul att läsa för barnen och se deras glittrande ögon. De har gjort så fina arbeten om uttåget ur Egypten.

Varje dag gör vi några övningar runt verb. Vi har kört Rita, gissa ,spring och gjort små charader. Snart sitter både verb, adjektiv och substantiv.

På mattepassen har vi kört burr med 2:an och 5:ans tabell. Vi har repeterat ental, tiotal och hundratal genom att lägga tal med  pengar och spela kort. Danne har tagit ett par barn i taget och de har tränar på att ställa in termometern.

Alla barn i klassen har haft träslöjd hos Lasse. De har tillverkat pennställ, lastbilar och båtar. Barnen tycker det är kul att få göra praktiska saker med sina händer.

Vi har avslutat varje dag med att några barn har läst upp sina sagoböcker för oss andra. De har gjort så mysiga böcker. Godislandet, Glasspartyt, OS och Zoo är några av titlarna.

Trevlig helg

Sussi

1-3:an Geckon

Detta blir vår sista hela vecka i Geckon. Nu gäller det att göra färdigt det mesta.

Vi började vårt arbete med enheten längd på måndagen. Alla barn tillverkade ett pappersmåttband där vi mätte av varje centimeter och skrev ner talen till 119. Sedan började vi mäta av hjärtans lust! Olika kroppsdelar (arm och benlängd, midjemått, fotens längd o.s.v.) Vi mätte också hur långa vi var i klassen och resultatet hänger nu på vår dörr. Lina J toppar den listan. Vi målade av 2 elever och använde dessa stora teckningar till att sätta upp de engelska orden för olika kroppsdelar. När man hjälps åt så kan barnen riktigt många ord redan. På bilden klippte vi pappersremsor och sedan gjorde alla en pappersväv. Det var lite pilligt i slutet men resultatet blev bra tyckte alla.

Under ” Hela skolan sjunger” så tränande vi på våra sånger till vårt uppträde i Salan nästa torsdag. Tyvärr så har många åkt hem då men sångglädjen var stor under detta pass.

Philia och Leo klarade av Flygande mattan under veckan och de var mycket nöjda med detta. Lina och My kämpade in i det sista och hann precis att avsluta spelet innan det var dags att säga adjö.

Vi kramade om Philia, My, Lina D, Leo och Lina J när de nu slutar. Alla fick sina medaljer under fredagens samling efter 3-4:ans härliga föreställning. Både sång och härlig dans som eleverna framförde på ett strålande sätt. Härligt!

P.S:

På torsdag den 1 april stänger vi 1-3:an Geckon för detta läsår. Jag vill passa på att tacka alla barn och föräldrar för den tid vi haft tillsammans. På återseende kanske ett annat år…

En trevlig helg önskar jag er alla.

Agneta

3-4:an Hajen

Under denna vecka har vi lagt mycket tid på att öva –och vilka framsteg vi har sett!! Som ansvariga för fredagssamlingen ville vi visa upp vad vi under förra temat lärt oss om Sverige. Landskapen skulle nu kunna rabblas i sömnen, de största städerna placeras ut på kartan med självsäkerhet och sjöarnas namn hamnar också på rätt plats. Utöver detta har klassrummet dagligen fyllts med härliga sångröster som sjunger visor om olika platser i Sverige. Till musik har vi också fått röra oss till både polska och rytmer som nått Sverige genom Michael Jackson. Med attityd intas dansgolvet i dessa olika genrer.

Denna vecka har vi fått ta farväl av Isak som vi kommer att sakna i klassen.  (liksom vi saknar övriga som åkt hem)

Vi har fortsatt vårt tema om kristendomen. Gemensamt har vi gjort en tankekarta över vad vi associerar till hur kristendomen praktiseras idag. Eleverna har också fått hjälpa till att skriva ett brev som handlar om hur det är att vara kristen och hur man kommer i kontakt med kyrkan genom bl. a. gudstjänster, dop, konfirmation, bröllop och begravning. Fantasifullt har också barnen i smågrupper dramatiserat hur olika högtider under året firas. Sedan har vi pratat om varför respektive högtid firas.

Under mattelektionerna har eleverna lärt sig knep för hur man ska tänka för att läsa stora tal upp till biljoner. När de väl förstått systemet var det flera som ville få större utmaningar och läste tal upp till triljoner.

På engelskan har eleverna lärt sig knep för när it is, there is och there are ska användas. Tillsammans har vi också rappat Jazzchants med stor inlevelse.

På idrotten tampades eleverna med varandra i lekarna ”Svansjakt” och ”Sten, sax, påse”. Som vanligt avslutades lektionen med ett bad för de som ville.

Fredagssamlingen gick strålade och applåderna dånade efter varje nummer, inte minst efter vårt Micheal Jackson-nummer.

Glada hälsningar och trevlig helg från barnen, Elisabeth och Liza

5-6:an Kokosnöten

Vi började veckan med att hälsa Maja välkommen tillbaka till klassen. Maja slutade före jul och kom nu tillbaka för att gå sex veckor i klassen. Det är alltid kul när någon kommer tillbaka!

På måndagen avslutade vi vårt kärlekstema med att se filmen ”Skruva den som Beckham”, en film som tar upp precis det vid pratat om – olika sorters kärlek och synen på kärlek och sexualitet inom religioner. Vi pratade om detta efteråt och religionen i denna film är sikhism och vi pratade om vad det är för religion. Alla var mycket intresserade av filmen och duktiga på att ta exempel från filmen om det vi pratat om.

Förra veckan började klassen att skriva en berättelse där varje elev skulle skriva ett eget kapitel. Denna vecka var det dags att läsa upp den och klassen var mycket nöjd med resultatet! Det blev en spännande, skrämmande och rolig historia där bitande grisen Bengt var en av huvudpersonerna!

På idrotten var det klasserna mot varandra. Vi började med en sorts spökboll fast utan gränser. Man fick inte springa med bollen och blev man tagen fick man gå ut från banan och göra sju upphopp, armhävningar eller situps. Eftersom varje lag hade varsin boll blev det en hel del fysträning också. Efter det var det flaggrugby. Det är som vanlig rugby men man får inte tacklas utan det räcker med att man rör lätt vid motståndaren som har bollen. Det var två hårda och jämna kamper och slutresultatet blev oavgjort.

På tisdagen var det dags för dissektion igen och denna gång skulle vi undersöka en tioarmad bläckfisk eller squid som de kallas här. Redan när vi undersökte det yttre upptäckte man vilket fantastiskt djur det är; vilka fångstarmar den hade! Dissektionen gick bra och vi hittade både bläckblåsa, skal och faktiskt ägg!

Så var alla nöjesparker klara, modellerna byggda och nu var det dags att avgöra vilken park som var bäst. Klassen ville att hela skolan skulle få rösta så de bjöd in alla klasser från förskoleklassen upp till 7-9:an att komma och rösta. Efter att ha presenterat sina parker och visat upp dem under en halvdag var det dags att räkna rösterna. På torsdagens sista lektionen var det dags för prisutdelning. Grupp 1 vann pris för att ha hållit sig till skalan så bra som möjligt, grupp 2 för att ha haft bäst koll på budgeten under arbetet, grupp 3 för bästa kreativa design och grupp 4 vann skolans röstning för snyggaste och häftigaste park. Mycket bra jobbat allihop och Mr Mussaman och Mr Heng Deng är mycket nöjda!

Av denna veckas nutidsfrågor lärde vi oss att Christian Olsson hade ont i en hälsena och slutade fyra på inomhus-VM i friidrott i Qatar och hur längesedan det var USA gick in med sina trupper i Irak. Detta ledde till att vi diskuterade vad som hände den 11 september 2001 i New York och det blev en bra diskussion.

På engelskan fortsatte eleverna att jobba på bra och på veckans muntliga
lektion blev det ”Who am I?”. Den går ut på att man har en post-it-lapp  på ryggen med någon kändis namn på och så ska man genom att gå runt och ställa frågor till varandra och ta reda på vem man är.

På bilden arbetades det intensivt med pappersmosaikbilder och förstoringar.
Det är roligt att se hur kreativa alla är!

På fredagsmorgonen läste vi novellen ”Den första kärleken” som är skriven av Tage Danielsson. Det är en vacker novell som handlar om ett par som precis träffats och i slutet visar det sig att paret är gamla och bor på ålderdomshem.

På fredagens no gick vi igenom HLR och hur man gör när någon håller på att kvävas. Lite hemskt tyckte vissa att det var men också kul och spännande.

Som sista gemensam sak på fredagen så fick klassen spela memory. Spelet handlade om Europa och det gällde, förutom att ha bra minne och komma ihåg var brickorna låg, även kunna Europas huvudstäder eftersom på ett kort stod det landet och på det andra huvudstaden. Efter spelet fick vi en trevlig överraskning – Louise bjöd oss på svenskt godis! Mums!

Denna vecka var det Hannas och Louises tur att sluta. Det var trevligt att ni kom tillbaka till skolan i år igen!

Trevlig helg önskar 5-6:an och Sophie

7-9:an

Denna vecka har vi varit nio (”gau” på thai) i klassen o det är näst sista veckan för klass 7-9.

Måndagens arbetspass fick de dissekera bläckfisk och det var både kul och fascinerande att se, röra och höra om bläckfiskens alla coola saker den kan göra.

På idrotten i tisdags var det klasserna mot varandra.Vi började med en sorts spökboll fast utan gränser, man fick inte springa med bollen och blev man tagen fick man gå ut och göra sju upphopp, armhävningar eller situps. Eftersom varje lag hade varsin boll blev det en hel del fysträning också.
Efter det var det flaggrugby. Som vanlig rugby men man får inte tacklas utan det räcker med att man rör lätt vid motståndaren som har bollen.
Det var två hårda och jämna kamper och slutresultatet blev oavgjort.

På tisdagen avslutade vi vårt kärlekstema med att se filmen ”Skruva den
som Beckham”, en film som tar upp precis det vid pratat om – olika sorters
kärlek och synen på kärlek och sexualitet inom religioner. Vi pratade om
detta efteråt och religionen i denna film är sikhism och vi pratade om vad
det är för religion. Alla var mycket intresserade av filmen och duktiga på
att ta exempel från filmen om det vi pratat om.

I engelska fortsätter alla att jobba på bra. Några är klara med sin
planering och då jobbar de vidare i andra ämnen samt gör muntlig engelska.

På bilden fortsätter arbetet med att måla något inspirerat av en känd
konstnär, Van Gogh, Monet och Jenny Nyström är några av dessa. Det blir
fina bilder.

På no:n har de fortsatt arbeta med sin planering, och Anton, Alexander och Anthony har gjort experiment om krafter och tryck. Lisa har börjat göra en modell av djurcell i papier mache.

I spanska övas siffror 1-100, repeteras grammatik och en elev skriver om
skrock och vidskepligheter i Spanien. Där är det t.ex. tisdag den 13:de
som är otursdag.

Förra veckan började klassen att skriva en berättelse där varje elev
skulle skriva ett eget kapitel. Denna vecka var det dags att läsa upp den
11 kapitel långa berättelsen. Det blev en lustig och annorlunda berättelse
där både melodifestivalen och Jesus fanns med.

Vi tackade Moa och Pontus för denna tiden och önskade de all lycka.
Härligt att få lära känna er!

Trevlig helg önskar Peo och klass 7-9