Vecka 12 2009

Förskolan Fjärilen

Under veckan har vi jobbat inför torsdagens samarbetsdag. Vår förskolegrupp har jobbat med årstiderna hemma i Sverige och årstiderna i Thailand.

Vi har gjort en vårbild, en sommarbild, en höstbild och en vinterbild. Vi har målat klippt o klistrat och skrivit bokstäver. Koh Lantas två årstider målade vi också  ”den blöta tiden” och  ”den varma tiden”

Sen har barnen hjälpt till att skriva namnen på våra tolv månader. Vi skrev också ner vad månaderna heter på thailändska. Allt vårt arbete har vi satt upp ute på vårt bambustaket. De övriga grupperna som jobbade med traditioner och högtider. Placerade sedan sina färdiga arbeten under rätt månad. Detta kommer att finnas uppsatt under hela nästa vecka. På torsdagen så samlades vi alla i Salan. Vi fick ta del av varandras jobb muntligt, med sång och skådespel, jättekul.

I tisdags hade Isabella sin visningsdag, spännande….vi fick se hennes nya dataspel.

Idrott hade vi som vanligt i onsdags, Vi lekte lekar, rörde oss till musik och avslutade med människo-memory.

På fredagens avslutning i Salan var det Mangobarnens tur att ha sitt uppträdande och de var de så duktiga på. Vi sa hejdå till en del elever/barn som slutar och delade ut de traditionella medaljerna.

Vi från förskolan Fjärilen delade ut en medalj till Kalle som slutar hos oss på onsdag, nästa vecka. Vi på förskolan säger hejdå till honom under början av nästa vecka.

Vi önskar alla en trevlig och skön helg

Lisbeth Johansson, förskolelärare Caisa Lind, barnskötare

 

Förskoleklassen Mangon

Veckan har som vanligt passerat i ilfart, det har varit några regnskurar och igår kväll kom en rejäl skur med både blixt och dunder. Fast dessemellan skiner solen.

I måndags på thailandstemat lärde vi oss lite mera om två fiskar som man ofta kan se när man snorklar här omkring. Det var Anemonfisken (Nemo) och drakfisken. Anemonfisken tar skydd bland anemonerna därav namnet, och drakfisken har giftiga taggar som kan göra väldigt ont.

I tisdags fortsatte vi med bokstavsljud, vi använde oss av olika bokstavskort och skrev och ritade sedan en bokstavshylla.

När vi hade idrott fick barnen sätta ner olika antal kroppsdelar i marken, tänk hur mycket du ska sätta ner när Lisbeth ropar fem! Vi lekte även gammelgäddan och barnen fick vara krabbor, nemofiskar och drakfiskar. Vi avslutade med människomemory, barnen är två och två och kommer sedan på ett ljud de ska ha tillsammans, sedan gäller det för ”vändaren” att para ihop rätt ljud.

På torsdagen hade hela skolan samarbetsdag, vi arbetade med olika högtider och traditioner i åldersblandade grupper. Vi jämförde Thailand med Sverige, tex firar man påsk i Thailand?

Alla grupper redovisade sedan, det var verkligen kul att se, alltifrån Lucior, tomtar, påskkärringar till midsommarfirare fanns med. Alla grupper har också gjort en plansch om ”sin” högtid, de finns uppsatta på bambustaketet.

Fredagen avslutning i Salan gick jättebra, barnen är otroligt duktiga på att lära sig danser och texter snabbt. Både på engelska och svenska. Tack alla Mangobarn ni är så duktiga!

Barnen berättar:

Det var roligt när vi arbetade i påskgruppen och pickade ägg, sa OLIVER.
Det var kul på idrotten när vi lekte människomemory, sa JONNA
Det var kul på samarbetsdagen när vi arbetade med Sankta Lucia, sa MOA.

Trevlig helg önskar

Annica och Mangobarnen

 

1-2:an Snäckan

Efter en solig och skön helg så träffades vi alla på måndagen. Alla barn har alltid något att berätta i samlingen och därefter så skriver vi ner det hela i våra dagböcker. Det börjar bli längre och längre berättelser. Vid samlingen på morgonen fick även Lino sin medalj eftersom jag ville tacka och krama om honom, då jag ska vara ledig på fredag.

På engelskan lärde vi oss ett par nya sånger och tränade på färger, nummer och fraser.

Vårt Thailandtema blev denna vecka fiskar som finns i havet. Clownfish, Boxfish, Bufferfish, Trumpetfisk, Svartfenad revhaj, Drakfisk och Stingrocka blev några arter att känna till. De flesta barn har ju varit ute och snorklat så det var inga nyheter som jag presenterade. Vi ritade och skrev lite grann om minst 3 fiskar.

På idrotten hade Sophia och Anna satt ihop ett aerobic-pass som vi körde på stranden. Barnen var riktigt duktiga och det var varmt även om vi stod mest i skuggan. Doppet i det lugna havet var mycket skönt efteråt.

Resten av dagen arbetade barnen med sina egna planeringar och vi hade en lugn och mycket skön dag där alla fick arbeta på med sina beting. Att ta ansvar för sitt arbete är målet och barnen sköter det mycket bra.

Sara höll också i en mycket uppskattad musiktävling enligt ” Så ska det låta” konceptet.

På torsdag hade hela skolan en samarbetsdag där vi i de olika grupperna tittade på Högtider både i Sverige och i Thailand. Som avslutning redovisade alla grupper sitt arbete med ett litet framträdande i Salan. Mycket uppskattat av både barn och lärare.

Fredagen avslutades med att Sophia fick ha ansvar för klassen. Vår resa till Bangkok ska bli en upplevelse hoppas jag.

Jag önskar er en skön helg

Agneta Ask, lärare åk 1-2

 

1-3:an Geckon

Den här veckan har vi börjat på ett nytt avsnitt i vår Thailandbok. Det handlar om fiskar. Först gjorde vi en jättelång lista av alla fiskar i Thailand som vi kände till. Det blev faktiskt 25 olika arter! Sedan fick alla barn skriva faktablad om olika fiskar. De skrev om anemonfisk (clownfish, Nemo), skorpionfisk, stingrocka, manta, Napoleon wrasse, stenfisk och Palett-kirurgfisk (Doris).

På onsdagmorgon hade Anna och Sophia gjort i ordning en aerobics-lektion med musik till. Först visade de stegen och sedan körde vi ett helt pass. Det var roligt men ganska jobbigt och svettigt. Oj, vad barnen kämpade! Ett välförtjänt dopp avslutade lektionen.

Hela torsdagen hade vi samarbetsövning i samma grupper som förra torsdagen. Förskolebarnen hade gjort planscher med svenska och thailändska årstider. Alla andra grupper gjorde i ordning planscher med illustrationer och text till sina traditioner. Sedan tränade de på en kort pjäs som handlade just om den traditionen. Efter lunch samlades alla barn i Salan för att spela upp sin egen pjäs och titta på de andras.

Först ut var gruppen om svenska och thailändska kungens födelsedag. Vi fick lära oss att i Thailand tar man på sig gula tröjor för att hedra kungen. Efter det fick vi höra Loi Kratongsången och se de fina båtarna som man gör i Thailand på Loi Kratong som firas på fullmånenatten i november.

Sedan tittade vi på en gestaltning av texten till vår Luciasång. Vi såg natten gå tunga fjät och skuggorna ruvade. Julen spelades upp med tomtar, förväntansfulla barn, paket och en levande julgran, härligt.

Efter det gick vi ut på gräsmattan och tittade på några påskkärringar och påskharar som sjöng för oss. De hade också äggrullningstävling och äggpickning. Ganska många ägg gick sönder.

Sedan var det dags för ett riktigt svenskt midsommarfirande, med jordgubbstårta, midsommarstång och dans ikring. Det var nästan så man längtade hem lite.

Sist fick vi vara med om ett svenskt nyårsfirande med skålande i ”Champagne” och pussar som inte blev av. Det kunde jämföras med Song Kran, det thailändska nyårsfirande. Vi blev målade med vitt puder på kinderna vilket betyder lycka och sedan fick vi oss en ordentlig dusch av vattenpistoler. Song Kran firas ju med att kasta vatten på varandra.

Det var jättehärligt att se alla barn så engagerade och vilka fina planscher det blev längs hela staketet! Passa på att ta en titt på allt arbete som lades ner. Tack alla barn för era bidrag som på ett jättebra och roligt sätt lärde oss om svenska och thailändska traditioner!

På fredagsavslutningen i Salan var det barnen från förskoleklassen som först sjöng en sång på engelska och sedan både dansade och sjöng, det var kul att titta på.

Den här veckan var det Filippa som slutade. Vi önskar henne en trevlig hemresa och lycka till i sin skola i Sverige.

Sen vill vi även tacka Anna, vår lärarstuderande, som har varit med oss i fem veckor, för allt arbete som hon har gjort i klassen och den värme och glädje som hon har spridit.

Trevlig helg önskar

Marianne Hunziker och Gecko-barnen

 

3-4:an Hajen

Kan ni tänka er att vi är inne i förkylningstider även här nere i värmen. Därför har vi gått lite på sparlåga i veckan. Full styrka har vi inte varit någon av dagarna. Men det känns som om det redan håller på att vända och vi alla är friska och pigga till nästa vecka.

Den här veckans höjdpunkt tyckte nog alla var samarbetsdagen i torsdags. Skolans elever var indelade i åldersblandade grupper som skulle jobba med en thailändsk eller svensk högtid. Detta skulle sedan redovisas på en plansch samt med ett framträdande i salan. Oj, vad grupperna hade åstadkommit på bara en förmiddag. Vi fick se allt från ett riktigt julfirande med tomte och julklappsutdelning till Songkran (thailändska nyåret) med vattenpistoler för att spruta ner publiken. Det sistnämnda var det inslaget som uppskattades mest tror jag!

I onsdags höll lärarpraktikanterna Anna och Sofia i ett aerobicspass på stranden med eleverna. Som tur var fanns det en skuggig plats att hålla till på, för det här var en svettig övning. Riktigt skönt är det då att vi har havet några meter ifrån, där man kan slänga sig i de svalkande vågorna!

Idag fredag tog vi farväl av Louise som åker hem till Sverige nästa vecka. För henne var det tredje året på skolan och hon har planer på att komma hit även under kommande läsår. Vi önskar henne lycka till med skolan där hemma och ser fram emot att hon kommer tillbaka nästa år. I klassen är vi nu sju elever som ses på måndag då vi har en ny skolvecka tillsammans framför oss.

Lotta Olsson, lärare åk 3-4

 

5-6:an Kokosnöten

På måndagen hade Anna S vår gemensamma svensklektion. Klassen fick då prova på en ny spännande sak som kallas ”Kalle Kaos”. Anna delade in klassen i tre lag och uppgift ett var att leta upp en spelpjäs. När de gjort det fick de slå med en tärning och flytta det antal steg som tärningen visade på en spelplan. Om de fick t.ex. 2 så skulle gruppen gå ut och leta upp lapp 2. Överallt på skolan satt det lappar uppe med siffror från 1 till och med 40. Bakom dessa lappar satt det en fråga som skulle besvaras och svarade gruppen rätt fick de slå en gång till och flytta sin spelpjäs. Detta var en mycket uppskattad och lärorik lektion!

På måndagens slöjd hjälpte Jesper tillsammans med Olle Lasse att laga salan. De andra i klassen stickade och några gjorde garnbollar. På bilden fortsatte klassen med sina ”Kahlo-teckningar”.

Denna vecka var det Anna K och Sophia som höll i idrotten. De hade aerobics. De visade oss fyra olika steg som sedan skulle sättas ihop. Det var lite svårt i början och några gånger gick vi åt fel håll men i slutet gick det riktigt bra.

På torsdagen var det samarbetsdag. Vi jobbade i olika grupper om olika högtider, både svenska och thailändska, och grupperna var blandade från olika klasser. Efter lunchen visade alla upp vad de gjort och jag tror att alla tyckte det blev mycket bra!

Annars har klassen arbetat vidare med sina planeringar hemifrån, t.ex. Jesper har skrivit intervjufrågor och Pontus och Lucas har arbetat med klassiker i svenska. Linnéa läser ”Fröken Europa” och Viktoria, Douglas och Amanda har börjat att arbeta med gamla testamentet. Henric och Hanna skriver böcker om sig själva och Fabian läser böckerna om Narnia. Både Moa och Tove har gjort läsförståelse denna vecka.

Fredagen avslutades med frågesport, precis som förra veckan. Alla fick sitta på borden, som som tur var höll, och fick en fråga som hade med so att göra, t.ex. ”Kritiserade Luther den katolska kyrkan?”. Man skulle svara ja eller nej på frågan man fick. Svarade man rätt fick man sitta kvar på bordet till nästa omgång och svarade man fel fick man sätta sig på stolen igen. Förra veckan vann Lucas och denna vecka blev vinnaren Pontus. Båda veckorna blev Hanna god tvåa.

På fredagen sa vi även hejdå till vår lärarstuderande Anna. Tack för all hjälp i klassen och lycka till i framtiden!

Sophie Grimmenstedt, klassföreståndare 5-6:an

 

Årskurs 7-9

Denna vecka började ingen ny i klass 7-9 så vi har varit nio (”gau” på thai).

På idrotten i tisdags höll Anna K och Sophia i aerobics för 5-6:an och 7-9:an. De visade fyra olika steg och sedan skulle de kombineras. I början var det lite förvirrat och några gick åt fel håll, men efter ett tag fick de flesta kläm på det och det gick bra. Passet avslutades med stretching. Därefter fick de som ville bada.

På tisdagens so-lektion började vi med frågesport. Klassen fick hjälpas åt att dela in dem i två lag, jämt fördelat mellan tjejer och killar; detta klarade de av mycket bra! Frågesporten handlade om Europa och bestod av 20 frågor, t.ex. ”Vilka färger ingår o Storbritanniensflagga?” och ”Vad heter Islands huvudstad?”. Det vinnande laget fick 18 poäng och det laget som kom tvåa var inte många poäng efter. Bra jobbat!

På torsdagen hade hela skolan en samarbets ag där grupper bestående av barn/ungdomar från olika klasser/grupper redovisade thailändska och svenska högtider. Varje grupp arbetade med en eller flera högtider. Några exempel på vad grupperna gjorde: en grupp lärde sig om julen, en om både thailändska som svenska nyåret och en annan om respektive lands kungs födelsedag och hur man firar den.

På matematiklektionen har Anton har gjort G-prov på bråk och procent och Alice skrev prov på algebra. Resten fortsatte att arbeta på med sina planeringar. De som går i åk 9 tränade på olika sätt för att förbereda sig till nationella provet.

Så här tycker Olle om veckan som varit:

–    Den här veckan har vi haft aerobics. Det var kul! Vi har också haft en samarbetsdag då alla barnen skulle skriva och berätta om olika högtider från Thailand och Sverige. Det har varit roligt och lärorikt. Den här veckan har varit min sista men den har varit bra.
–    Jag kommer att sakna Thailand.

Så var det dags för Olle att sluta här på Lilla Svenska skolan och vi önskade han all lycka och tackade för denna tiden.

Trevlig helg önskar

Per-Olof Pehrson, lärare åk 7-9 och Maj-Britt, handledare Sofia distans