Vecka 12 2008

Förskolan

Tiden går fort och denna vecka har vi haft en kort vecka på bara tre dagar och sen är vi lediga över påsken.

Under veckan har vi hunnit med lite påskpyssel och bland annat har barnen gjort var sin kyckling och några har ritat påskteckningar.

I ordboken har de skrivit och ritat sina godaste maträtter.

Veckans sång: Majas Alfabetsvisor, M som i midsommarblomster.
Veckans rim har önskats av barnen ur vår lilla rimlåda.

Veckan har också bestått av att plocka ihop och göra klart,för det är många barn som åker hem till Sverige till Påsk och jag önskar Marie, Ida, Gottfrid, Tilda och Viktor lycka till på förskolan i Sverige.

Veckan avslutades med gemensamma påskaktiviteter i Salan

Vi på förskolan önskar alla en glad påsk.

Cathrine Ingebrigtsen, förskollärare

Förskoleklassen

En väldigt kort vecka som gick mycket fort, men vi hann med lite påsktraditionsprat, varför vi firar påsk och lite påskpyssel mellan de vanliga arbetsuppgifterna.

Barnen har varit flitiga och jobbat klart i sina böcker och andra arbeten som skulle bli färdiga, men vi har också hunnit med att arbeta med det laborativa mattematerialet som barnen gillar.

Veckans KIWI-bok heter   …och så flög Edmund. En elefant som skulle gunga gungbräde med sina kompisar i djungeln, med olika framgång.

Vi vill också önska Hedda och Samuel lycka till hemma i Sverige som slutade hos oss denna vecka.

Ja vill också passa på att tacka alla härliga barn, föräldrar och arbetskompisar som gjort tiden här på Lilla Svenska Skolan så fantastiskt innehållsrik och givande för mig. Jag kommer att ha med er alla i mina tankar under en lång tid framöver och jag har tagit med mig många nya och spännande erfarenheter.
Ett stort TACK.

Glad Påsk på er allihop.

Marie Andersson, lärare förskoleklassen

1-2:an

Tre dagar går fort, men vi hann ändå med lite vanligt arbete. Vi har också pratat om varför vi firar påsk och om olika påsktraditioner. Kanske vi inte har så mycket påsktraditioner med oss hit till Thailand, vad vet jag?

Mycket av vår tid de här dagarna har dock gått åt till vår högläsningsbok Bröderna Lejonhjärta. Jag ville så gärna läsa ut den innan Astrid och Emrik slutar och därför har det blivit mer läsning än vanligt. Det gjorde inget, för det är roligt att läsa och barnen gillar det förstås. Dessutom är ju boken så bra. Det är en tänkvärd historia skriven med ett språk, som bara är underbart att läsa. Tack Astrid Lindgren för alla skatter du gett oss!!

Vi avslutade veckan med lite påskkul. Det blev äggpussel, påsk-talkör och påsklek. Vi vuxna hade roligt och det tror jag barnen hade också.

Vi har nu sagt hejdå till Emrik och Astrid. Jättesorgligt! Vi kommer att sakna er efter påsk!

Efter påsk kommer dock två nya flickor till klassen. Det är Elin och Moa, som båda ska gå i 2:an. Det blir kul!Det är så här på Lilla Svenska Skolan. Många sorgliga avsked, men också många nya möten.

Ta väl vara på de lediga dagarna!

Trevlig påsk på er allesammans!

Elisabeth Lundmark, lärare åk 1-2

1-3:an

På morgonsamlingen i måndags sjöng vi den svenska nationalsången som omväxling. Vi brukar sjunga den thailändska varje måndag och varje fredag. Vi börjar lära oss den nu, men det är ganska många svåra ord.

Den här veckan har varit riktigt kort.I måndags arbetade vi med våra arbetsscheman som vanligt.

På gympan i tisdags hade vi lite av varje: rugby, hopprep, frisbee, strandtennis och krabbfotboll. Det var väldigt varmt och därför riktigt skönt med ett dopp efteråt.

Denna vecka slutar Louise, Amanda, Cassandra och Sofie. Oj, så tomt det kommer att bli efter påsk.

Eftersom jag är tvungen att åka på visumresa avslutade vi deras arbeten redan i tisdags. Vi hade en avslutning i Salan med klassen och föräldrar.

I onsdags hade vi ”Fröken” Fred som vikarie. Det blev en annorlunda skoldag med mycket utearbete. Fred och slöjdeleverna har tillverkat ett staffli. Det fick vi pröva att måla på. Dessutom fick vi testa att spela pingis allihopa.

Vi sjöng Bye, bye blues denna gång för många elever som åker hemåt och börjar i sina svenska klasser efter påsklovet.

GLAD PÅSK!

Torgerd Adolphsson, lärare åk 1-3

3-4:an

Det blev en kort arbetsvecka. Påsken står ju för dörren. Josefin i årskurs 4 har lämnat oss för kalla Norrland. Vi får hoppas att hon får en bra hemresa.

Trots denna korta vecka känns det som om vi hunnit med en hel del. I måndags fick Ottilia börja med sina nationella prov i svenska för årskurs 3. Under tiden arbetade de andra i klassen på med sina individuella arbetsschema i matte.

Julia har fått kämpa på med sin provräkning. Alla har sina individuella arbetsuppgifter att ta hand om och det fungerar väldigt bra.

I tisdags började alla att skriva om sina husdjur. Detta gjorde de på engelska. Det märktes att detta var något som låg dem varmt om hjärtat. Jag har sällan skådat en sådan aktivitet under ett engelskpass.

Det blev blandade övningar på stranden under idrottslektionen. Vi hoppade rep, spelade rugby, tränade oss på att serva med volleyboll, spelade krabbfotboll och avslutade med ett välbehövligt dopp i böljan den blå.

Mattelektionerna flyter på. Vi har tränat oss på division och multiplikation. Alla gillar att arbeta  med de praktiska och logiska arbetsuppgifterna på matteschemat.

Under svensklektionerna har det verkligen varit blandade övningar. Vi har arbetat med allt från stavningsövningar till fritt skrivande och läsförståelse.

Musiklektionen är alltid lika välkommen. Den här veckan talsjöng vi en påskvers och tränade på vår multiplikationssång.

Onsdagen avslutade vi med påsklekar i Salan och med detta vill vi alla i Hajens klassrum önska våra e-mailläsare en riktigt Glad Påsk!
Personal och elever i Hajens klassrum vill även ge Marie, som är den första läraren som lämnar Lilla Svenska Skolan det här läsåret, en varm påskkram och ett lycka till på hemresan till Karlstad.

Ann-Sofi Ericsson, lärare åk 3-4

5-6:an och 7-9:an

Grupperna minskar i storlek, vi säger denna veckan hejdå till Anton, Fabian och Elin. Alla tre har varit riktiga höjdarelever som vi kommer att sakna mycket. I åk 5-6 är nu bara 7 elever kvar och i åk 7-9 3st. Detta innebär att vi kommer att göra mer och mer saker ihop allihopa. Det är bra med små grupper men för små vill vi inte ha dem.

Denna veckan var kort. Vi hälsade Ulrika välkommen som är en praktikant frånn Göteborg. Hon kommer att följa de äldsta barnen under två veckors tid. Vi har haft tre dagar med skolarbete.

Tisdagseftermiddagen var vi i 7-9 ute och kollade markens pH-värde. Vi kunde konstatera att allt som vi testade var ph 7 förutom när vi löste upp ett barr i vatten och fick pH 6. Detta innebär att marken här är neutral och att försurningen på Ko Lanta är liten. Bra. Vi pratade en hel del om avgaser och många av barnen tyckte att det var mycket trafik här även om det är mycket mindre än hemma.

I 5-6an gjorde vi en brottsplatsundersökning med hjälp av fingeravtryck. Vi konstaterade att vi hade två bovar i gruppen men det var väl läraren som var den största boven som först i efterhand informerade att färgen inte gick att få bort.

På onsdagen hade vi en lite större påskavslutning som vi piggade upp med påskskoj. Alla barnen delades in i sina lag med flaggorna som tillverkades innan jul. Det är roligt att se hur de stora barnen tar hand om de små och att alla nu ser fram emot ett par dagars påsklov. Påskkojet avslutades med svenskt godis som alla mumsade i sig.

Vi i 5-9an tackar för en bra vecka, säger glad påsk och önskar Fabian, Anton, Elin och Lärar-Marie lycka till hemma i Sverige.

Mia Jonsson, klassföreståndare åk 5-6

Maria Nilsson, klassföreståndare åk 7-9