Vecka 11 2019

Förskolan Fjärilen

Så har vi lagt ytterligare en vecka bakom oss och vi har fått en ny elev som vi hälsar välkommen till fjärilen.

Vi har pratat om olika geometriska former. Vi startade utifrån att barnen fick rita ner vilka former de kände till och så har vi utgått från de. Cirkeln och rektangeln har vi främst arbetat med där barnen samarbetat i mindre grupper har gått runt och dokumenterat var de olika formerna finns i vår inomhusmiljö. Barnen har också räknat hur många olika former de kan hitta. I denna undervisningen har vi även använt oss av utbildningsradions program katten, musen, tiotusen.

Apan har det arbetats vidare med och vi har fått lite mera fakta om dessa men vi har också med våra hus apor som modeller en gorilla och döskalle apa ritat apor.

Vi har arbetat lite för att få in begreppet par och vad det står för. Det arbetsmaterial som används när vi spelade memory var bilder på barnen själva och bilder från verksamheten. De blev väldigt överraskande när de vände upp korten och fanns sig själv och sina kompisar.

Något barn har knäckt lek koden och gått från parallell bredvid lek till rollek och de behöver få tid att få vara i rollek för att utveckla och förädla.

Några har börjat samarbeta med att fixa till en parkeringsplats som ska användas för de nya bilarna som jag köpt in.

Nästa vecka är det dags för oss att ha Salan uppträdet på fredagen så vi har skrivit dikter och börjat träna på vad vi ska framföra.

Grovmotoriska träning har det också hunnits med.

Där är igång väldigt mycket olika estetiska och matematiska lärprocesser inne hos oss just nu, från pusslande till rollek och charader…

//Anna

 

Förskolan Korallen

Hej hej från Korallen!

Ännu en vecka med spännande upplevelser är nu snart förbi och vi är nu full grupp igen efter lite manfall förra veckan.

Tisdag hade vi gympa på stranden. Vi gjorde en rolig stafett, där vi fick olika uppgifter att utföra, som att fylla hinkar med sand innan målgång. Vi tränade också på att kasta bollar i hinkar. Avslutningsvis byggde vi slott och andra konstverk i sanden.

Onsdag åkte vi iväg till Lanta Animal Welfare. Vi fick en fantastisk guidning av två svenska killar, och vi tyckte det var jättespännande att få höra om katterna och hundarna, som är där och varför de är där.

Denna vecka har vi också börjat att göra en alldeles egen saga, som handlar om ett korallrev, där havets djur äter sig proppmätta… och vi övar för fullt på vårt hemliga uppträdande till Salan på fredag!!

Vi önskar alla en trevlig helg.

Julia & Pia

 

F-1:an Mangon

Den här veckan startade vi upp temat Vatten med en bilduppgift. Vi fick använda våra starka lungor till att blåsa färg över ett papper. Det såg ut som stänkande vattendroppar och en vattenpöl där fina gummistövlar plumsade ner. Har inte varit mycket regn på Koh Lanta på sista tiden, men alla mindes vi hur härligt det känns att hoppa i vattenpölar!

Vattentemat fortsatte sen genom att vi läste och skrev faktatexter om vatten. Vi såg filmer om vatten och vattnets kretslopp. Tänk att det är samma vatten idag som på dinosauriernas tid!

På tillsammanstiden fick vi in lite Melodifestival igen! Vi hade musiktävling i grupp där det gällde att sjunga med i sångerna som spelades. Oj vad barnen var snabba på att känna igen introt på olika låtar, bl a mellolåtar!

I onsdags var vi på besök hos Krabban. Vi gjorde olika aktiviteter i deras klassrum och på stranden. Oj vilka vackra batik saronger de hade gjort!

I torsdags lärde vi oss om Pi och gjorde coola, söta Pi-monster. Pi är ett häftigt tal! Vi gick en mattetipsrunda och lär oss om 10 kamrater. Vi tittade även på Mattelandet om 10 kamraterna.

I fredags hade vi idrott med Geckon, jättekul!

Trevlig helg!

Camilla

 

F-1:an Krabban

Denna vecka har eleverna fått vara med om att skapa batik ! vi har tillsammans gjort varsin sarong och alla blev jättefina. Härligt att se när de alla hängde så  fint på tork över hela skolgården , barnen var så nöjda.
Vi ser fram emot helgen då värmen har slagit till ordentligt nu så att vi alla får BADA. Skolarbetet har varit fokus på att skriva egna texter blandat med sina egna planeringar!!

Trevlig helg
Evakarin

 

2-3:an Geckon

I tisdags fick vi på Geckon en ny klasskamrat. Superkul! Ester, stort välkommen till oss på Geckon. Ny elev betyder många gemensamma aktiviteter, mycket lek, nya platser i klassrummet och i matsalen. Dessvärre fick vi säga hej då till en av våra kamrater. Lukas som varit hos oss under 6 månader åkte tillbaka till Sverige. Även vår elevassistent Josefin lämnade oss för att ta flyget hem till Sverige. Vi önskar båda två lycka till och hoppas att vi ses snart igen.

En riktig värmebölja har parkerat sig över Koh Lanta. Temperaturen stiger från 27 grader på morgonen till 37 grader mitt på dagen. Det gör att svetten rinner och vi är konstant lite törstiga. Den här veckan har det därför passat perfekt att arbeta med tema vatten. Hur mycket vatten består en människa av? Varför tar vattnet på jorden inte slut? Dessa och många fler frågor har diskuterats i klassrummet. Eleverna fann flera av svaren genom att arbeta och förstå vattnets kretslopp.

Vi har även startat upp arbetet med rymden. Framför allt är det förhållandet solen, månen och jorden vi kommer att arbeta med. Runt ekvatorn där vi befinner oss ser man flest stjärnor än någon annan stans på jorden. Ta tillfället i akt och ta med era barn ut på stranden en sen, mörk och stjärnklart kväll/natt. Upplev de oändligt många stjärnorna. Med hjälp av era barn kan ni kanske hitta er egen stjärnbilder (för det har vi arbetat med under veckan).

Geckon önskar er alla en härlig fortsättning på veckan.

Helene

 

2-3:an Varanen

I fredags hade vi ett uppträde med dans på Salan. Det var tävlingsdansare som har sina barn på skolan. Det slutade med att elever och föräldrar blev uppbjudna för att hänga på, med en Cha-cha. Jättekul tyckte många.

I tisdags hade vi besök av en man som arbetar med batik på alla sätt. Alla elever fick lära sig en teknik och välja färger på sina saronger. Vi hängde upp alla sarongerna på skolgården. En fantastisk syn! Alla elever var riktigt nöjda med sitt resultat.

På fredag lämnar ytterligare en elev, en pojke i åk 2. Tack för den här tiden. Nu återstår endast 5 elever i Varanen. Nu börjar det bli tomt.

Trevlig helg!

Elisabeth

 

3-4:an Palmen

På bilden idag fick eleverna måla thailändska frukter med akvarellfärger. De fick även skriva på sin målning vad frukterna heter på thailändska. Frukterna de målade var  sapparot, mamuang, ma praao, som och kanån. Gissa vilka frukter det är? De sitter på väggen i vårt klassrum om ni är nyfikna.

På idrotten fick eleverna lära om vilopuls, arbetspuls och maxpuls. Först fick de ligga och vila på yogamattor i sanden en bra stund. Därefter fick de räkna sina pulsslag i femton sekunder och multiplicera med fyra. Vi fick lära oss av vår idrottslärare Timy att vilopulsen ligger på 60-80 slag i minuten. Det är bara elitidrottare som kommer ner till 40 slag per minut. Efter att ha tagit vilopulsen var det dags att mäta maxpulsen. Eleverna fick då springa det fortaste de kunde samt att göra jobbiga övningar i sanden. Det var rejält jobbigt och de var så svettiga och röda i ansiktet när de fick mäta sin maxpuls.Det var verkligen en intressant idrottslektion.

Veckan avslutades med att heja på våra äldsta elever när de tävlade i volleyboll på Slow Down.

Ha en fin helg, Lovisa.

 

4-5:an Skorpionen

Denna veckan har på Slow down skolan gått i batikens tecken. Tre klasser har i veckan provat på tye dye batik och gjort sina egna saronger. vi började den ena dagen med att snurra sarongerna och färga in dem i våra favoritfärger. Därefter fick de ligga och vila under natten för att tvättas och sköljas ur dag två. Ingen kunde väl föreställa sig hur våra snurrade saronger skulle bli i färgerna och hur fina de blev. Vi hade nog den finaste skolgård man kan tänka sig när alla saronger hängde på tork på tvättlinorna under dagen. Det blev ett fint vernissage för våra stolta barn när föräldrarna kom och hämtade dem kl 14.00. I övrigt har vi jobbat med massor av spännande saker, teknik och programmering, konstruktion, hållfasthet och brobygge av glasspinnar samt alla våra vanliga ämnen också.

Skorpionen och Lena

 

4-5:an Hajen

Den här veckan har Hajarna åter igen varit tvungna att säga hej då till en klasskompis, samtidigt som en ny haj simmade in till klassen.

Klassen hade ett klassråd inför det stundande elevrådet som komma skall. Ordförande, sekreterare och justerare valdes i vanlig ordning. Ordförande hade ordet och sekreteraren skrev för fullt. Det var allt från att poijorna ska hängas upp på krokarna, mer varierad frukt till att klasser är ute och har rast när andra har lektion, vilket ibland kan upplevas störande m.m.

Några i klassen förvandlade delar av klassrummet till kemisal för en dag. De blandade, smakade och experimenterade med flera olika saker. Temat var kemiska reaktioner, lösningar och blandningar. Eleverna tog sig an uppgifterna med stort engagemang.

Symmetri och bild av en fjäril satte igång tankarna rejält på eleverna, men som vanligt efter mycket suddande och skissande löste de uppgiften bra och resultaten ser ut att bli fantastiska.

På den gemensamma Salansamlingen fick eleverna sjunga i lag och självklart var Hajarna på bettet och sjöng så det stod härliga till.

Veckan avslutades med att vi var till Slow Down och hejade fram några av våra äldre duktiga elever i en volleybollturnering.

Ha en go helg önskar Hajarna!

/Rebecka

 

6-7:an Kokosnöten

Denna veckan har vi Salan. Detta har planerats och planerats och planerats. Eleverna har visat många oanade talanger som det var otroligt kul att se. Alla har deltagit och bidragit med det de kan och gjort det till något fantastiskt. Showen var helt grym, som de kan!

Vi har arbetat en del med våra planeringar också såklart. Det har varit samarbetsövningar på idrotten. Härligt med såna lekar på stranden. På fredagen var vi på SlowDown och tittade på U18 beachvolleyboll. Det var äldre elever på skolan som skulle delta och vi stöttade dem så gott vi kunde.

Fredagsglassen var som alltid mycket välförtjänt.

//Henrik

8-9:an Bananen