Vecka 11 2018

 

HELÅRSSKOLAN

Varje vecka har vi fredagssamlingar. Det är alltid en av klasserna som är ansvarig för samlingen och ofta får vi ta del av någon slags redovisning, sång eller framträdande. Är det elever som slutar tackas de av under samlingen. Vi avslutar alltid med att hala flaggan och sjunga nationalsången. Vi vill att föräldrarna deltar under fredagssamlingen som pågår mellan 13:40 och 14:00 och under högsäsongen när vi har som mest barn är det så många barn och föräldrar att alla inte ens får plats i salan.

Denna veckan är det Palmen tillsammans med engelskläraren Maria som håller i samlingen. Palmerna har övat in en klassisk saga, på engelska, med anpassning till Koh Lanta. Dom kommer att förmedla en liten lärdom och publiken bjuds även på ett litet överraskningsnummer i form av en rapplåt som en elev från kokosnöten framförde.

 

Förskolan Fjärilen

Efter salan startade vi med att sjunga om Gräslök eftersom veckans bokstav är G. Alla barnen fick ett diplom för sin enastående prestation för uppträdandet i fredags.

På tisdagen började vi leta efter G, det fanns många saker på förskolan, vi fortsatte att läsa i Lasse-Majas detektivbyrå, som även de handlar om G.

Onsdagen var vi på stranden och byggde upp en egen galoppbana som barnen tävlade med sina hästar.

På torsdagen var utflykt tillsammans med Mangon till Lekparken i Old Town, en mycket uppskattad utflykt av oss alla, så vi var alla väldigt trötta efter en heldag ute.

Fredag och vi avslutade alla våra uppgifter med G. Vi fortsatte att spela teater, nu övar vi på Rödluvan och vargen.

Veckans bok har varit Lasse-Majas detektivbyrå och Galoppmysteriet, även här kom veckans bokstav in. Barnen uppskattar detektivarbetet så inför nästa vecka och ny bokstav fortsätter vi följa detektivbyrån.

Vi har fortsatt att spela teater tillsammans, testar nya pjäser.

Vi har lekt ute trots värmen och barnen leker i vår båt, i restaurangen och de leker olika jaga/kullekar.

Tack för en härlig vecka

Sara och Sharon

 

Förskoleklass Mangon

Den här veckan har vi lärt oss om aporna här, makakerna. Hur de lever, vad de äter, hur gamla de blir och mycket mer. Barnen hade många historier att berätta om när de träffat på apor. Vi har ritat apor som vi smyckat vår gren i klassrummet med.

I matematiken har vi arbetat med tiokompisar och utgått från sagan om landet Tiolandia. Sedan har vi gjort flera övningar och slutligen fick de gå en ma-promenad för att se om de förstått. Veckomatten ökar i svårighetsgrad varje vecka och nu var talet 10 i fokus. De har räknat plus och minus med talet 10, mätt 10 cm, tränat klockan 10, sorterat pengar …

Utflykten till Lanta Old Town var lyckad. De lekte för fullt och vi tog med oss både frukten och lunchen dit. Det gick åt mycket vatten i värmen och när vi kom tillbaka till skolan tog vi det bara lugnt och tittade på den söta filmen Dot och valen.

Veckans bokstav har varit Cc.Vi har letat ord med C i början, mitten och slutet av ord och tittat på Livet i bokstavslandet. Spårat, byggt Cc med plusplus, ritat, skrivit och läst ord och kortare texter med C. Vi har lärt oss den härliga låten Ceasar kan lära sig cykla.

Ha en skön helg!

/Maria

 

1-2:an Snäckan

Denna vecka har vi hunnit med massor och eleverna har varit så arbetsamma och flitiga. Vi har arbetat en hel del med engelska och lärt oss massa nya ord och fraser.

Idrotten denna vecka var jätterolig och fokus låg på samarbete i lag och att lyssna och följa instruktioner. Eleverna samarbetade superbra och hade riktigt roligt.

Höjdpunkten var ändå att besöka getfarmen. Vi fick gå in till getterna och klappa och gosa med dem. Det var lite läskigt också och här fick vi verkligen se vilken klassammanhållning vi har. En av eleverna var lite rädd när getterna sprang förbi och instinktivt ställde sig 2 elever som inte var rädda framför och ”skyddade”. De är verkligen måna om varandra inne på Snäckan och det är så härligt att se.

No denna vecka har vi arbetat med vattnets kretslopp och gjort en undersökning om ytspänning.

Julius och Gabriels vecka:

Felix tycker att getfarmen var rolig och det var kul och klappa getterna. Thailektionen denna vecka var också superkul.

Gabriel tycker att det roligaste denna vecka var getfarmen. Han fick hålla i en killing och klappa den och det var mysigt. Idrotten var också rolig och mitt lag kom på delad första plats.

Vi önskar er alla en trevlig helg så ses vi på måndag.
Isabella

 

 

1-2:an Geckon

Vi har haft fullt fokus på rymden i veckan. Det är alltid lika spännande att arbeta med detta ämne, så oändligt, ogreppbart och fantasieggande!

Vi har sett filmer och läst texter om Big bang, solen, jorden, månen samt planererna i vårt solsystem. Vi har lärt oss att jorden kretsar runt solen OCH sin egen axel, och att de andra planeterna i solsystemet också roterar sunt sina egna axlar, och runt vår sol förstås. Eleverna visar stort intresse och vill veta mer och mer om planeter, stjärnor och rymden i stort. De har ritat och skrivit kortare faktatexter om det vi arbetat med. Idag ville de knappt avsluta för att gå hem… Vi fortsätter nog med detta tema längre än jag planerat från början.

Veckans idrott var en riktig höjdarlektion. De spelade aktivitets-BINGO, och det var verkligen full aktivitet hela passet.
Eleverna var väldigt engagerade och aktiva. De orkar så mycket mer än man kan tro i värmen när de har så roligt!

När vi besökte getfarmen lärde vi oss att getterna gillar samma saker som vi, men att de inte är lika kräsna. Getterna åt nämligen glatt upp alla bananer MED skal. Mina gulliga elever skalade omtänksamt bananerna åt getterna innan de såg att bananskalen var lika populära som innehållet…

Nästa vecka fortsätter vi att lära oss om rymden. Då är det dags att lära med om stjärnor och stjärnbilder. Vi längtar redan, men innan dess tar vi ledigt och njuter av Koh Lantas stränder och ljumma hav.

Trevlig helg//Stina

 

3-4:an Hajen

Hej hej!

Den här veckan har treorna i Hajen läst och skrivit dikter. De skrev femradingar, som har en väldigt tydlig form för hur de ska skrivas. Här kommer några exempel:

Solen

stark, vacker

strålar, lyser, värmer

Den värmer upp oss

Stjärna

Gris

rosa, smutsig

föds, växer, grymtar

Den gör mig irriterad

Svin!

Norden

kall, snöig

lockar, drar, skrämmer

Den ger mig längtan.

Istiden

Jordgubbe

söt, röd

växer, mognar, ruttnar

Den är min favoritfrukt

Jordgubbslycklig

 

Vi har även jobbat med våra Thailandsböcker och fått lära oss mer fakta om det land vi befinner oss i.

Alla kämpar på med sina planeringar och det är en mängd olika arbetsområden på gång i klassrummet nu, bl.a. kristendomen, djur och växter på vintern, stenåldern, naturtyper i Sverige och rymden.

Dessutom fortsätter vi med Programmera mera.

 

Ha det bra!

//Nettan

 

4-5:an Palmen

Vi har denna vecka gjort en utflykt till Thai Cookery School. Det var en rolig och uppskattad utflykt med mycket mat.

Eleverna har jobbat hårt med sin teater, Hans och Greta, på engelska, som de ska visa upp på samlingen på fredag. Engagemanget är stort och samarbetet gott! Många verkar se framemot att spela upp teatern på samlingen imorgon.

Annars har vi jobbat på med vanliga lektioner. Några olika prov har olika elever genomfört så det har varit stort fokus på arbetsro och mycket har blivit gjort.

Nästa vecka jobbar vi vidare!!

Trevlig helg!

Mvh Jessica

 

4-5:an Termiten

 

6:an Kokosnöten

Det har varit en omväxlande och kul vecka i kokosnöten.

Den här veckan har några av eleverna byggt broar i tekniken. De hade sugrör, grillpinnar, glasspinnar, tråd, papper, tejp och lim och skulle bygga en bro som var minst 30 cm. De gjorde en skiss, byggde, testade broarnas hållfasthet och skrev en teknisk rapport i powerpoint. Den bron som höll bäst kunde bära över 7 kg.

På idrotten var det bollsporter som var temat för veckans lektion.

Vi har varit på olika utflykter den här veckan. Några åkte till Lanta noi och bakade thailändska kakor, det var riktigt kul och kakorna blev goda. De som redan hade bakat fick åka på besök till en getfarm och se hur den fungerade. Det fanns ganska många söta små killingar som eleverna fick klappa och mata.
På so:n har alla jobbat med sina olika planeringar från hemskolorna det har handlat om allt från hållbar utveckling till frihetstiden.

I matten har vi fortsatt att jobba i våra böcker och gjort multitest.

Ha en skön helg!

Pop kan mai!
Malin

 

7-9:an Bananen

 

 

SLOW DOWN SKOLAN