Vecka 11 2017

Förskolan Fjärilen

Vi välkomnade Jack och Cornelia välkomna till Fjärilsgänget. Vi fokuserade på ”lära-känna lekar” och eget val. I leken möts vi och lär känna varandra. Vi fortsatte med engelska i måndags och läste en ny engelsk bok som heter ” My best book about  wild Animals”.

På tisdagen skördade vi ris på skolgården. Fjärilarna fick följa processen om hur vi först trampade riset och sedan mortlade det. Vi avslutade med att smaka på det kokta råriset. I dag vävde vi in Thaien i aktiviteten. Så Spännande att få följa processen att plantera riset och tröska det.

Mitt i veckan åkte vi till en Thailändsk by som heter Ludujong. Vi besökte ett hus på pålar och tittade runt i miljön. Vi tränade till vårt uppträdande i Salan på altanen och hade fruktstund. Vi tog en promenad i byn och såg massor av olika fåglar. Angorahöns, ankor, kalkoner och papegojor.

När vi hade idrott i Salan så lekte vi ”lära känna-lekar”. Vi lärde oss en ny lek som heter ”biltvätten.” Efter lekarna övade vi till salanuppträdandet.

Vi avslutade veckan med sång och rytmik. Vi tackade av goa vänner i Fjärilsgänget på avdelningen. På Salanavslutningen uppträdde vi med sång och musik.

Ha en toppenhelg!

Lill o Sharon

 

Förskoleklassen Mangon

I fredags tog vi farväl av tre ”Mangosar” och även Emelie som varit här hela året. Det känns lite tomt, men vi vänjer oss sakta med säker till den nya gruppsammansättningen och det är ju faktiskt ett av många nyttiga områden vi tränar på – att lära känna nya kompisar och säga hej då.

Denna vecka fick vi prova på något väldigt spännande här på skolgården. Vi fick nämligen se, lära och även prova på att tröska ris. Ris äter vi ju nästan varje dag här och det överraskade flera vad mycket jobb det är för att få fram det lilla riskornet. Det ska trampas, stötas och silas på speciellt sätt i flera omgångar innan det kan kokas och ätas. Efter allt jobb fick vi provsmaka. Detta ris var ett råris som barnen tyckte smakade extra gott!

Matte är ett populärt ämne för de flesta och vi är i full gång med att leka med 10-kompisarna. Denna vecka fick barnen en ny utmaning där de i par skulle samarbeta om att efterlikna en figur på en ritning. Först skulle de bygga figuren av klossar och sedan rita den i ett rutmönster. Lite klurigt, men också nyttigt att träna på att samarbeta om en uppgift.

Ännu ett avsked blev det på fredagsavslutningen. Vi sa hejdå till Gustav och hans familj som nu ska åka hem till Sverige, men de har redan bestämt att de åker tillbaka nästa år!

Hoppas alla får en härlig helg!

Susanne

 

1-2:an Snäckan

Hej!

Det har varit en skön och härlig vecka här på skolan. Eleverna har arbetat flitigt med sina planeringar och varit nyfikna på att lära sig nya saker.

I måndags hade vi den sista musiklektionen med Lovisa. Under hennes tid här har vi haft väldigt mycket musik och det har varit uppskattat. En stor favorit har varit ”hela salan sjunger” som vi har haft varje onsdagseftermiddag. Då har alla årskurser från förskola till fyran samlats och sjungit tillsammans. Från nästa vecka kommer sången bytas ut mot en skön och avslappnande massagestund.

Under veckan har vi lyckats knyta ihop säcken med forntidsarbetet. Vi har alltså även arbetat klart med järnåldern och som avslutning på hela området gick vi en tipspromenad som handlade om hela forntiden. Era barn har lärt sig och kan otroligt mycket om forntiden! I samband med forntiden har vi även tittat närmare på asatron och de myter som gett namn åt våra veckodagar.

I matematiken har vi utöver våra matteböcker arbetat med rika problem. Detta är problemlösningsuppgifter där det finns fler än ett rätt svar. Att arbeta med problemlösning och rika problem får eleverna att tänka i fler matematiska banor vilket är väldigt utvecklande. De kom på många bra problemlösningar, även om det först var lite klurigt att se andras sätt att tänka.

I tisdags fick vi uppleva en del av den thailändska kulturen, vi fick nämligen prova på att ta hand om nyskördat ris! Det blev ett intressant kulturellt möte där eleverna själva fick trampa, sila och stöta riset så det sedan kunde kokas och ätas. Vi lärde oss också några nya ord på thai som handlade om ris och skördandet av det. Det var roligt att få hjälpa till, även om det stacks lite under fötterna. Som belöning fick vi smaka på vårt eget skördade råris.

Vi ser redan fram emot nästa vecka, Trevlig helg!

Stina

 

1-2:an Rockan

Hej på er alla!

Nu har ytterligare en vecka passerat, tiden går alldeles för för fort.

Eleverna har arbetat på extremt bra denna vecka (då vi låg lite efter efter all planering till vårt framträdande förra veckan). Som vanligt får Ylva och jag hitta på en hel del andra områden som vi kan arbeta med då de snabbt gör det hemskolorna skickat med.
Denna vecka har vi även testat på att tröska ris och lärt oss vad föremålen man använder till att göra detta på Thailändska.
Barnen har även gjort fantastiska fingermålningar, kom gärna in och kolla på dessa.
På engelskan så gjorde de ett eget engelskaspel som jag också blev imponerad av, de lär ju sig så fort.
Tyvärr får vi imorgon tacka Ebba, Livia och Linnea för den här tiden på lilla svenska skolan. Måndag är även Miras sista dag och sedan består klassen bara av 4 elever.
Hoppas ni får en fantastisk fredag och helg och än en gång ett stort tack till alla härliga föräldrar som jag lärt känna.

Jonas

 

3-4:an Hajen

Tidigt i höstas besökte vi en risodling där vi fick prova på att plantera ris. Sedan dess har riset skördats och torkats, och nu var det dags att tröska riset. Så i tisdags fick vi besök på skolan av två damer från risodlingen som visade oss hur det går till när man tröskar ris och sedan fick eleverna själva prova på de olika momenten. Först skulle man trampa på riset för att skilja riskornen från stråna och sedan skulle man sila så att det bara var riskornen kvar. Efter det var det dags att mortla för att få bort skalen från riskornen. Avslutningsvis belönades vi med ett litet smakprov av nykokt ris. Spännande att få lära sig om hur hela proceduren går till och vilket arbete som ligger bakom den färdiga produkten.

Torsdagens idrottslektion fortsatte på samma tema som senast nämligen friidrott. De grenar som det tränades på var löpning, kulstötning och längdhopp. Som avslutning körde de en lek som kallas Piratleken.

I klassrummet har vi bland annat arbetat med argumenterande text och då kom vi också in på vad bindeord är. Vi har även jobbat med läsförståelse av argumenterande text och så har vi övat på j-ljudet. På matten har vi tränat digitala klockan och börjat repetera multiplikationstabeller. I SO är det många som jobbar med historia och då handlar det om vikingatiden för de flesta.

Ha nu en riktigt skön helg!

Tina

 

3-4:an Geckon

Den här veckan fick eleverna lära sig hur man tröskar ris. Först fick eleverna trampa på riskvistarna så att riskornen lossade. Efter det lades riskornen i en mortel och vi fick slå med två grova pinnar sönder skalet på riset. Sedan var det dags att lägga kornen på en sikt och skaka sikten så att skalen försvann. Vi fick även provsmaka på riset när det var kokt. Det smakade helt underbart.

Veckan avslutades som vanligt med massage i vår sala till lugn musik. Alla elever på vår skola får vara med. Så åldrarna varierar från 3-15 år. Det är så fint att se hur alla samsas och masserar varandra.

Ha en fin helg önskar

Lovisa

 

5-6:an Kokosnöten

På idrotten denna vecka hade eleverna en friidrottstävling. De sprang 50 meter, hoppade längdhopp, stötte kula och kastade spjut. En kul och lite annorlunda idrottslektion.

Under tisdagen fick eleverna testa på och lära sig hur man tröskar ris om man inte har modern utrustning tillgänglig. Först fick eleverna stå på och trampa på riskärvarna för att riset ska lossa från stjälken. Vi plockade bort alla strån och kvar blev riset, de flesta med sitt skal kvar. Allt ris samlades nu upp för läggas i ett stort såll, eleverna fick testa att kasta upp riset en bit i luften och försöka få det att landa i sållet igen, vinden gjorde samtidigt jobbet att ta bort de skal som hittills lossat från riset, detta upprepades ett antal gånger tills det kändes som att alla lösa skal försvunnit med vinden. Sedan samlade vi ihop riset i en stor mortel och slog på riset med en slags stör, riset lossade då från sina skal och vi kunde efter många slag åter samla riset i sållet och upprepa proceduren tills allt skal var bort. Spännande och lärorikt att lära sig om det gamla thailändska sättet att tröska ris.

I fredags fick vi en efterlängtad glass igen som vi missade förra veckan när vi va på ekofarmen, den var uppskattad av såväl elever som av mig =P

I övrigt har veckan verkligen gått supersnabbt, det känns som att det nyss var måndag, jag antar att det är ett bra tecken. Eleverna jobbar på med sina planeringar och kommer in i detta arbete mer och mer. Både jag och Niklas märker stor skillnad i detta arbeta om vi ser tillbaka i tiden en månad eller mer.

Tack för en härlig vecka och ett extra tack till alla elever för att ni var så gulliga på min födelsedag, den kunde inte börja bättre =)

Pelle

 

5-6:an Kobran

Hej!

Här kommer veckobrevet en dag för tidigt. Jag åker till Singapore för att förnya mitt visum. Istället kommer Stina ta hand om klassen i morgon fredag. Om allt går som det ska är jag tillbaka på måndag igen.

Vi tackar Alvin för hans tid hos oss i klassen. Hoppas vi ses snart igen. Nu tillkommer det inga nya elever mer, utan vi som är kvar får klara oss med varandra.

Denna vecka har fortsatt i risets tecken. Efter förra veckans Risdans kom nu turen till att ta hand om det skördade riset. Tröskning innebär att man först skiljer på agnarna och halmen. Sedan skall ”agnarna skiljas från riset” som man säger i Thailand. Eleverna fick först rensa bort halmen med fötterna för att sedan lägga agnarna i en stor mortel och stöta bort det sista ”skräpet” runt riskornet. Riktigt kul! Allt skedde under Sharons översyn och vi fick lära oss vad alla föremål heter på thai. Som final fick vi smaka på riset. Wow!

Vi fortsätter jobba med planeringarna såväl som med andra uppgifter. Vi har bla skrivit en sammanfattning om vårt besök på eko-farmen. Samma ämnen men nya kungar blandas med kristendom, elektricitet och läsprojekt. Det är jättekul att titta ut över klassrummet och följa elevernas flitiga arbete.

I fredags ägnade vi tid åt ett ”Äggsperiment”. Vi tillverkade ett skydd till ett ägg för att sedan kunna släppas från hög höjd. Ska bli intressant att följa elevernas tankar och uppfinningsförmåga.

Nästa vecka gör vi ett nytt besök på templet. De elever som inte fick chansen förra gången, får nu en ny möjlighet. De elever som är kvar följer ordinarie schema. Dvs idrott på morgonen.

Per

 

7-9:an Bananen

Under v.11 har Bananerna varit på ytterligare en Eco-farm. Vi tog oss med buss till norra delen av Koh Lanta och fick bekanta oss med oljepalmsplantage, cashewnötsäpplen med mycket mera. Eleverna fick även vada i Mangrove-träsken och se och lära sig varför det finns korallrev. Syftet med besöket var att få se ett alternativt sätt att leva och hur man kan jobba för att bli delvis självförsörjande och bidra till en bättre värld vad gäller miljön.

De nationella proven  för gjordes för åk 9 i Sverige under veckan. Även här i Thailand har en del nior gjort detta även om det inte kan göras exakt samma tid pga tidsskillnaden. Jättekul att samarbetet med skolorna i Sverige fungerar så bra att vi kan genomföra dessa prov här.
Under fredagen var det de allra minsta som hade uppträdande i vår ”sala”. Nu har alla grupper på skolan haft sin gång och nästkommande vecka är det alltså Bananernas tur igen.
Alla elever på skolan har även fått prova på att tröska ris denna vecka. Nu har vi sått, skördat och tröskat ris och självklart var intresset nu stort när vi äntligen skulle få smaka på ”vårt egna” ris! Tröskningen i veckan gjordes dessutom i kombination med Thai-undervisning och eleverna fick förutom lärdomen om riströskning även nya begrepp på Thai.
Niklas