Vecka 11 2016

Förskolan Fjärilen

Vi hälsade tre nya vänner välkomna till förskolan Fjärilen. Startade upp veckan med lära-känna-lekar. Barnen har fått välja i vilka lekstationer de vill vara i och det har fungerat jättebra.

På idrotten hade vi thaidans till thailändsk traditionell musik.  Vi dansade en skördedans då vi fick lära oss olika steg och rörelser. Efter dansen lekte vi med vatten och alla fick en härlig avsvalkning.

Leken har sprudlat i veckan då barnen lekt sjukhusmottagning. Vi har även byggt upp en restaurang på gården. Vi har provsmakat många goda fruktshakes i vår lilla restaurang.

I torsdags åkte vi till templet i Old Town där vi träffade munken Chai. Han berättade om buddismen och vi tände rökelser tillsammans. Vi hade en liten ceremoni där vi tackade och visade våra föräldrar vår tacksamhet. Vi avslutade med att meditera tillsammans med munken.

Vi avslutade med thai då både Doeramon och Chang kom och diskuterade med barnen om vänskap. Hur en bra kompis är.

Ha en jättefin helg!

Lill och Sharon

Förskoleklassen Mangon

Vi började denna vecka med att prata lite om känslor av olika slags. Mest om hur det känns när man är glad. Vi gjorde ett kollage av glada bilder, alla barnen fick klippa ut bilder från veckotidningar som gjorde dem extra glada.

På idrotten gjorde vi en hinderbana där vi fick krypa, hoppa, gå balansgång och slå kullerbyttor. På alla barnens önskemål avslutade vi med att hoppa lång-rep.

I torsdags var vi på utflykt till templet. Några har varit där förut, men det är alltid lika uppskattat att få träffa munken som svarar på barnens alla frågor och lär oss meditera. Vi fick också tända rökelser och samtidigt sända goda tankar till någon vi tycker om.

På språksamlingarna fortsätter vi med alfabetet och har nu kommit fram till T, t. Vi har också arbetat med långa och korta ord.  På mattesamlingarna har vi två och två arbetat med att bygga med klossar efter rutmönster och sedan rita av. Lite klurigt, men så bra att ha sin kompis till hjälp.

Då det nästan varje vecka har varit någon som varit på snorkeltur har vi pratat mycket om olika fiskar. Nu fick barnen också göra sin egen fisk av papptallrikar.

Hoppas alla får en skön helg!

Susanne

1-2:an Snäckan

För mig har den här veckan blivit kort p.g.a. en mage i uppror som gjort att jag fått hålla mig hemma ett par dagar, samt en ledig dag. Eleverna har dock haft det jättebra, då de tagits om hand av hjälpsamma kollegor på bästa sätt, och de har hunnit en hel del på sina egna planeringar. De har blivit så självständiga att de klarar att följa rutiner och planeringar utan min ständiga inblandning. Barnen har dessutom tyckt att det har varit jättespännande att få gå in i andra klasser och se hur arbetet går till där!

I klassen har vi ändå hunnit med en hel del t.ex. huvudräkningslek i matte och det dagliga läsprojektet. På lektionen som innehåller Thaitema har vi pratat om kungen i Thailand, Kung Bhumibol. Vi ritade tankekartor och barnen lärde sig jättemycket.

Vi har också hunnit med vanlig NO och vi kallar vårt NO-tema för ”Året runt i naturen”. Vi har tidigare lärt oss om månader och årstider och denna vecka har vi tittat på vad blommans delar heter och bekantat oss med ytterligare några svenska vår- och sommarblommor. Barnen har sedan undersökt blad från Thailändska växter och skapat jättefina Frottage som är en sorts ”gnuggbilder”, vilket också blev veckans bilduppgift.

Barnen har som vanligt haft musik, idrott och Thai.

Lena

1-2:an Kobran

Vi gjorde ett luftexperiment och ett luft- och vattenexperiment där vi såg att luft tar plats. När vi sänkte ner ett glas i vatten, med öppningen neråt, så blev pappersbiten i glaset inte blött. När vi sedan vickade på glaset kom det luftbubblor och till slut hade glaset tömts på luft och fyllts med vatten. Pappersbiten blev blöt. Vi hade en ballong i en flaska (sitter fast runt flaskhalsen) och försökte blåsa upp ballongen. Det gick inte eftersom luften i flaskan tar emot. Finns det ett hål i flaskan så åker luften ut där och vi kan blåsa upp ballongen.

Vi var på templet vid Old town och träffade en munk. Vi pratade mycket med honom och han berättade att de går upp klockan fyra och mediterar en timme innan de ger sig ut på sin vandring för att be om mat. Familjer ger dem mat som de delar tillsammans under dagen. Vi fick också veta att munkar kan äta munkar. J

Vi fick tända rökelse och tänka fina tankar om vår familj och våra vänner. Efter det mediterade vi en stund tillsammans med munken. Det är så intressant att få se hur ett tempel ser ut och att träffa en munk.

Vi tackar Moa för att hon varit i vår klass och önskar henne en fin sista vecka i Thailand och trevlig resa hem.

Carin

3-4:an Hajen

Hej!

Den här veckan har vi haft idrott med nya grupper. Vi har slagit ihop oss med de äldre eleverna i årskurs 5-6 och 7-9 eftersom skolan har blivit lite mindre nu. Det var väldigt roligt och spännande att ha samarbete med dem.

Den här vecka har vi fått två nya klasskompisar, Josef och Vilgot vilket var väldigt kul. Tyvärr var vi tvungna att krama Elias hejdå eftersom han skulle hem och ta hand om Skåne. Men han kommer ju tillbaks i oktober, som tur är.

Igår var några från klassen i templet i Old Town och träffade munken. De flesta av oss hade redan varit där i år, men de lite nyare fick njuta av denna fantastiska man som visar oss och berättar om sitt liv i templet. Han låter oss prova på att meditera och tända rökelse för att sända goda tankar och be om lycka och god hälsa.

Hoppas ni alla får en fin helg!

Linda

3-4:an Geckon

Den här veckan har vi varit på templet. Det är alltid lika underbart att komma dit. I templet råder ro och harmoni. Munken som vi träffar varje gång berättar om hur det är att leva som munk. Vi får meditera och tänka på att vara goda människor.

Den här veckan har vi idrott tillsammans med de yngre eleverna. Idas pappa Richard ledde idrotten på stranden tillsammans med vår idrottslärare Amelia. Först var det uppvärmning, eleverna lekte leken ”följa John” och sedan fick de springa en sträcka. Efter det förklarade Richard reglerna för beach handboll.  Alla tyckte att det var jätteroligt att lära sig en ny form av handboll.

Det är inte många dagar kvar i skolan nu för alla elever på Geckon. Det är mycket som ska hinnas med och elevernas planeringar från Sverige ska bli klara.

Nästa vecka är det vi som har ansvar för salan och på torsdag, o.b.s. ej fredag kommer vi att uppträda med en låt av Ray Charles.

Ida slutade i fredags och vi önskar dig lycka till hemma i Sverige.

Ha en fin helg önskar

Lovisa

5-6:an Kokosnöten

Igår sa vi hejdå till Olivia. Hon har varit här ända sedan oktober, så det var lite extra vemodigt. Vi önskar som vanligt hela hennes familj lycka till med hemfärden till Sverige. För våra återkommande elever är det såklart en tröst att de kommer att få träffa Olivia nästa år igen.

I måndags började Josefin och Zelda i klassen. Det är alltid roligt med nya bekantskaper. Klassen, som denna vecka har bestått av åtta elever, har som vanligt arbetat på ambitiöst med alla sina ämnen. Även fast elever slutar och börjar så är studiemoralen alltid hög i Kokosnöten.

I torsdags var några av eleverna till ett buddhistiskt tempel i Old Town. Där tog en munk hand om oss och berättade lite om hur det är att leva som munk. Sedan fick eleverna ställa frågor. Barnen hade många funderingar om t ex hans rakade hår och enkla kläder, om han hade varit gift, varifrån alla Buddhastatyer kommer mm. Munken pratade mycket om vikten att vi människor ska försöka minimera våra materiella behov och leva enkelt samt ta hand om våra medmänniskor och vår natur. Sedan fick alla tända rökelser och avslutningsvis meditera i skuggan av djungelns träd. Fridfullt!

Veckan avslutades med samlingen i salan som Bananerna ansvarade för denna gång. De hade anordnat olika musikrebusar som gav ledtrådar till en låttitel. När någon sedan gissade rätt ledde de oss i allsång. Det blev en riktigt härlig allsångsstund. Det kändes nästan som att vara på skansen. Avslutningsvissången blev i vanlig ordning den thailändska nationalsången.

Nu önskar jag er en trevlig helg!

Magnus

7-9:an Bananen

Igår sa vi hejdå till Zamuel och Hanna. Det är alltid tråkigt att ta farväl av några vänner. Hanna kommer att gå några dagar i nästa vecka också, så henne får vi träffa lite till. Vi önskar Zamuel lycka till i Sverige.

I måndags började Matilda och Edith i klassen. Det är alltid roligt med nya bekantskaper. Bananen var ju denna vecka ansvariga för salansamlingen på fredagen. Detta var bra, för vi lärde känna Matilda och Edith extra snabbt, när vi diskuterade inför, dansade och tränade inför fredagen. Det har varit en fantastiskt kreativ stämning denna vecka, men också lite pirrigt inför uppträdandet.

I torsdags var några av eleverna till ett buddhistiskt tempel i Old Town. Där tog en munk hand om oss och berättade lite om hur det är att leva som munk. Sedan fick eleverna ställa frågor. Barnen hade många funderingar om t ex hans rakade hår och enkla kläder, om han hade varit gift, varifrån alla Buddhastatyer kommer mm. Munken pratade mycket om vikten att vi människor ska försöka minimera våra materiella behov och leva enkelt samt ta hand om våra medmänniskor och vår natur. Sedan fick alla tända rökelser och avslutningsvis meditera i skuggan av djungelns träd. Fridfullt!

Veckan avslutades med samlingen i salan som vi i Bananen ansvarade för. Vi presenterade olika musikrebusar som gav ledtrådar till en låttitel. När någon sedan gissade rätt ledde vi alla i allsång. Det blev en riktigt härlig allsångsstund, framförallt avslutningslåten ”Nu är det fredagsmys”. Avslutningsvissången blev i vanlig ordning den thailändska nationalsången.

Nu önskar jag er en trevlig helg!

Ullis