Vecka 11 2015

Förskolan Fjärilen

Denna vecka har vi fokuserat på lärakänna-lekar då vi har ett barn i gruppen som har börjat på Fjärilen igen. Vi har lekt gruppstärkande lekar och haft många möten i musiken. Barnen har spelat ukulele i ackordet D och vi har sjungit många olika språk.

På både engelskan och thaiundervisningen fick vi lära oss om frukter. Vi har även undersökt och utforskat våra chilifrukter som har kommit på våra plantor som vi odlat fram.

Vi lekte att vi var superhjältar på idrotten och blev utmanade av balansgång, bollkast i korg, hopphinder och krypövningar i en redskapsbana. Vi lekte musikstopp när vi rörde oss till Electric Banana Band.

Ha en trevlig helg!

Lill, Elin & Sharon

Förskoleklassen Mangon

Ännu en vecka har rusat förbi oss! Den här veckan har vi på Mangon berömt varandra efter vårt uppträdande i fredags. Visst var barnen helt fantastiska?!

På våra språksamlingar har vi arbetat med det första ljudet i olika ord. Detta gjorde vi genom att gå på apan Affes födelsedagskalas. Vi har också arbetat med det sista ljudet i våra namn. Vi har börjat skriva bokstaven Ll samt hitta Ll-ljudet och bokstaven Ll i olika ord.

På mattesamlingen har vi jobbat med tio-kamrater och talet 10. I tisdags var det idrott på stranden och då byggde vi fantastiska sandslott! Barnen samarbetade med varandra och hjälptes åt att bygga. På engelskan har barnen fortsatt att arbeta med kroppen. På vår Thai-lektion med Sharon sjöng barnen fruktsången på Thai.

Barnen fick i onsdags en avskedspresent av Alexandra. Presenten bestod av bland annat nya sandleksaker, frukter till restaurangen, pojs och en fotboll. Den här veckan tackar vi av Hannah och Alexandra. Vi önskar er stort lycka till!

Ha en trevlig helg i värmen.

Marion, Ellinor och Alexandra

1-2:an Snäckan

Veckan började med att Bevylin hade läst klart tredje boken om Drakriddaren. I serien om Drakriddaren ingår elva delar och vi har bara de tre första böckerna. Så eleverna fick komma på egna slut. De har verkligen fantasi våra elever. Det blev många tankar och glada skratt när sluten lästes upp.

Utomhusmatematik i form av geometri har varit en rolig uppgift att göra med. Vet ni vilken form det finns mest av i vårt klassrum och på skolgården? Alla eleverna var överens att det var rektanglar.

Vår idrottslärare Jenny lärde eleverna betydelsen av kondition, styrka och balans på stranden i tisdags. Det var verkligen ett svettigt pass som avslutades med leken evighetsjage. Tur att jag hade ansvar för att fotografera för jag hade nog inte klarat av att springa så fort och länge.

I dag slutar min underbara, roliga, duktiga, härliga, fina student Bevylin. Vi kommer sakna dig enormt både jag och eleverna. De elever som får dig som lärare har verkligen tur!

Ha en bra helg!

Lovisa och Bevylin

1-3:an Kobran

En som vanligt händelserik vecka är till ända. Veckan har bl.a. innehållit nationella prov i svenska för några, mattesaga, tema kroppen och tema rymden. Lite språkträning som vanligt, både svenska, engelska och thai!

Vi har också tittat på ett bildspel om djur i Thailand.

Stor del av veckan har ägnats åt elevernas egna planeringar vilket innebar att många var klara med planeringarna redan på torsdagen. Det finns dock mycket annat nyttigt material att arbeta med i klassrummet och några föredrog att börja ta sig an nästa veckas arbete.

Vi äter glass och annat sött i stora lass denna vecka eftersom Noah har bjudit på ”födelsedagsglass” och Isak på ”avslutningskex”. Vår fantastiska vfu-student Sofia slutar också, så det blev en extra kula glass till fredagslunchen!

Ha en trevlig helg!

Lena

3-4:an Hajen

Nu har vi kört igång med de nationella proven för treorna (eller för dem som inte skall göra sina prov där hemma i Sverige vill säga). Flitens lampa lyser och alla är taggade till tusen. Vi jobbar massor med förbereda oss både kunskapsmässigt men även vid provsituationerna.

Vi fortsätter med våra microlektioner i både svenska och i matte. Den här veckan har vi bland annat arbetat med att förtäta texter, tränat på förmågan att uttrycka mycket med färre ord. Vi har pratat om styckesindelningar och andra tips för att förenkla läsningen för läsaren. Vi har pratat om att anpassa sina texter efter vem som skall läsa den – är läsaren vuxen eller barn, någon du känner väl eller okänd, är läsaren i ett informellt eller formellt sammanhang.

I matte har vi arbetat med de geometriska formerna och vad de har för egenskaper, vi har pratat om vinklar, om bråk och enkla beräkningar av bråk.

Man kan tro att vi inte hinner något annat än jobb och slit, men vi har faktiskt även börjat förbereda oss inför nästa veckas samling i Salan, som vi ansvarar för då. Vad vi har på lut kan jag inte avslöja ännu, men det kommer bli riktigt trevligt.

Så, ännu en spännande, lärorik, intressant, rolig och härlig vecka med mitt lilla hajstim (har fått lära mig att hajar faktiskt inte lever i stim – men dessa hajarna är unika på fler sätt än det :) ).

Ha en strålande helg!

Linda 

3-4:an Geckon

Den här veckan har vi varit 5 elever i Geckon och eleverna har passat på att breda ut sig och få större arbetsplats var och en.

I NO har vi tittat på resultatet av vårt experiment, att skilja salt från vatten, och fascinerats över vilka vackra saltkristaller vi fick. Vi har även repeterat vattnets olika former och pratat om ångans kraft. Eleverna hade funderingar över hur tsunamis skapas och vi tittade på kartan och pratade om jordens kontinentalplattor och dess rörelser.

Vi har pratat om vad som utmärker en bra berättelse och hur man kan ta hjälp av sina egna erfarenheter för att skriva bra beskrivningar. Eftersom flera elever arbetar med Medeltiden har vi pratat om vem Heliga Birgitta var och även sett en film på temat. På idrotten lekte vi en lek som heter ”Flaggan”.

Mycket av tiden under veckan har vi lagt på att planera och fixa inför klassens framträdande i Salan som gick av stapeln på fredagen. Eleverna hade själva kommit på att de ville göra en pjäs om Buddhas liv och Thea tog tag i uppgiften att skriva manus. Sedan har en engagerad liten skara förberett, planerat och övat under veckan. Mycket bra gjort alla elever i Geckon!

Trevlig helg!

Karin

5-6:an Kokosnöten

Randi är tillbaka! Eleverna i Kokosnöten har engagerat sig i en liten skadad kattunge som fått namnet Randi. En insamling gav närmare 1.000 baht och Randi togs till Lanta Animal Welfare för att få hjälp. På tisdagen kom Randi tillbaka och pengarna hade donerats till LAW.

Vårt skrivprojekt Den magiska dörren har fortsatt och vår VFU-student Frida har även fortsatt med En läsande klass. Som Grej of the Day denna vecka uppmärksammade Frida Internationella Downs Syndrom-dagen, som infaller 21 mars. Eleverna hade väldigt många frågor.

På NO:n fick eleverna i uppgift att bygga ett fordon som drevs på solceller och efter att ha seriekopplat 2 motorer fick fordonet en väldig fart. Bra jobbat!

Det är alltid lite sorgligt med avsked och denna vecka lämnade Ella oss efter 5 veckor och VFU-Frida tog också farväl för att åka tillbaka och avsluta sin utbildning i Jönköpig. Tack och lycka till Frida!

Trevlig helg!

Olof och Frida

5-6:an Papayan

Vecka 11 har förflutit på som de tidigare med värme och pingis på rasterna och fokuserat arbete i klassrummet på lektionerna. Vi har den här veckan haft ganska späckat med prov och resultaten där har varit bra, vilket är ett tecken på att papayorna har skött sitt arbete bra.

I onsdags hade vi besök av en reporter från 24kalmar.se som var här gjorde ett reportage och filmade då lite i klassrummet. Vi får se om det blir något klipp på deras webb-TV framöver.

Trevlig helg!

Johan

7-9:an Bananen

Denna veckan har gått väldigt fort och har varit varierande, då vi till exempel har varit på Slow Down och bakat morotskaka. I torsdags hade vi quiz i fysik och elevernas allmänbildning om krafter, ljus, ljud och universum sattes på prov. Eleverna har arbetat med att förbereda sig inför prov i exempelvis livets kemi. Vi har laborerat vidare, blandningar av sågspån, järn, salt, sand och vatten har separerats. I badrummet står lösningar av salter såsom kopparsulfat och avdunstar, då vi vill se hur kristallerna kommer att te sig.

Eleverna har studerat olika kemiska reaktioner bland annat på film. Vi ska göra raketen nästa vecka, den var kul. En liknelse vi läst om fångade vårt intresse. Vet du hur många atomer som finns i ett gram järn? Jo, lika många som om alla sex miljarder människor på jorden räknade till tio varje sekund i fem tusen år!

På engelskan har vi analyserat låten In the ghetto av Elvis Presley, vilket var annorlunda och skoj. På thailektionen skrev vi denna vecka en egen saga om oss själva, vilket var en trevlig utmaning. På idrotten körde vi flaggan, vilket visade att laget som har ett bra samarbete och genomtänkt teknik vinner!

Tack för en bra vecka och trevlig helg!

Gabriella