Vecka 11 2014

Förskolan Fjärilen

En härlig ny vecka med lek och nya utmaningar. Vi började med akvarellmålning av exotiska frukter för de nya barnen som börjat på fjärilen. Sedan hade vi engelska då vi repeterade sittror, antal, färger och olika frukter.

Vi hade kalas för Eskil som fyllt fem år och vi sjöng gratulations-sånger på olika språk till ukulelespel.

När vi hade idrott lekte vi leken musikstopp. Sedan utvecklade vi leken med olika rörelser och att man skulle peka på olika kroppsdelar.

Mitt i veckan kom prästen Maria och träffade oss. Hon berättade och vi reflekterade tillsammans om ljuset och vad vi känner inför ljuset. Hur vi ser på ljuset och vad det betyder. Vi illustrerade olika ljuslågor som skimrar av oljekritor och kakfärg. Vi drog i oljekritfärgen så att strålar skapades och det blev en batikeffekt.

Senare i veckan hade vi drama. Vi dramatiserade sagan om bockarna Bruse med fingerdockor och sedan övergick vi till att själva spela teater. Ett barn var berättare och höll i röda tråden sedan fick alla prova på rollerna i sagan. Det var många glada skratt och fniss inne på fjärilen.

Vi avslutade veckan med Thai då vi sjöng om djur och frukter. Sedan övade vi på hälsningsfraser och siffror.

Ha en toppenhelg!

Lill, Sharon och Elin

 

Förskoleklassen Mangon

Vi började veckan med att reflektera kring vårt uppträdande i Salan på fredagen. Alla var nöjda, det enda som var tråkigt var att Svante inte varit med.

På vår språksamling pratade vi om ljud. Om jag tar bort ett ljud i ett ord, ex.vis, sal- al.

Vi har också arbetat med bokstaven Hh.

Vi hade gympa på stranden i tisdags som vanligt.

Nu har vi börjat med vårt Havstema.Barnen har tagit sin läxa på största allvar. De som har berättat har gjort det jättefint.

Vi har lärt oss om valhaj,  sjöstjärnor, maneter, clownfisk och leopardhaj.

Vi har också arbetat med vårt havscollage. Gjort sockermålningar, barnen var väldigt nöjda med dom. En fiskramsa håller vi på att lära oss.

Veckan avslutades i Salan med att Kokosnöten gjorde mycket träffsäkra imitationer av personalen.

Ha nu en bra helg, så syns vi på måndag.

Marion och Jennie

 

1-2:an Snäckan

I dag har vi haft besök av vår präst Maria. Hon berättade om bibeltexten ”tvivel och tro”. Maria ställde en del frågor till eleverna. En fråga var om vad de tror på. De svarade så här…

– Jag tror att jultomten finns.

-Jag tror att jultomten inte finns.

-Jag tror på min hund.

-Jag tror på min kompis.

-Jag tror på mamma och pappa.

Barnkonventionen har vi också arbetat med. Denna artikel handlade om att alla barn har rätt till sin fritid, De ska inte arbeta med något som kan skada dem och hindrar dem från att gå i skolan.

Vad är skadligt arbete för barn undrade jag och Sara. Jo, skadligt arbete för barn är att bygga hus, jobba med eld och att sätta ut fisknät i en damm där det finns krokodiler. Vad kan barn arbeta med då?

De kan göra bruksanvisningar, rensa ogräs,baka, tejpa kartonger och sälja saker på marknader. Vi har så kloka elever i vår klass. De måste nog brås på er föräldrar.

På idrotten gjorde vi svansleken, stafett och spelade beachtennis. Efteråt var det underbart att bada i havet.

Ha en härlig helg önskar

Lovisa och Sara

1-3:an Geckon

På måndagarna börjar barnen med att skriva dagbok om vad de har gjort på helgen. Det är så roligt att läsa om allt kul de gör. Barnen planerade och jobbade på med sina dem. Vi avslutade dagen med härlig massage i salan.

På engelskan den här veckan har barnen tränat på att presentera sig själv och berätta om sina intressen. Jag har läst ut boken Vampyren, den slutade lite ”luddigt”. Inte så populärt, annars var boken poppis. Istället för att läsa berättade jag sagan om ”Grodprinsen”. Barn gillar när man berättar, det blir en lite annan upplevelse än att lyssna när någon läser.

I onsdags kom Maria som är präst från svenska kyrkan till oss. Hon berättade om när Jesus botade en blind man. Efter det blev det diskussioner om att vara utanför och att hjälpa varandra. Barnen har sedan ritat bilder som ska vara till en bok och till en utställning.

På idrotten i torsdags gjorde vi flera olika bollekar, en av dem var spökboll. Vi avslutade med en fotbollsstafett. Efteråt slängde sig alla svettiga barn sig i havet.  Vårt thailandstema har vi arbetat med. Vi har tittat i kartböcker och lärt oss vilka grannländer Thailand har. Vi har även läst om den thailändska skolan och om vett och etikettregler som finns här. Visste du att att man inte ska sitta på en huvudkudde eller lägga en bok direkt på golvet.

Barnen är kanonduktiga på att läsa. Vi har lagt in lite extra läspass den här veckan, så nu har vi tillsammans läst 1000 sidor, på måndag blir det GLASS!!

Ha en härlig och kul helg önskar

Maria

 

3-4:an Hajen

I veckan har vi läst folksagor och pratat om de olika sagodragen, t ex att det alltid finns en ond och en god, en magisk sak, talet 3 m m. Sedan fick  eleverna själva skriva en saga där sagodragen skulle finnas med. Alla skulle skriva en kladd som de sen skulle få respons på, d v s läsa upp för någon som skulle komma med konstruktiv kritik. Därefter rättades texten och de fick renskriva. Många moment, men det blev fina resultat. De som ville fick läsa upp sin saga för gruppen.

I torsdags var Maria här, från Svenska kyrkan. Hon berättade en berättelse från bibeln och diskuterade den med eleverna. Hon anknöt till elevernas vardag. De var mycket engagerade och det blev en livlig diskussion. Därefter illustrerade eleverna berättelsen. En teckning valdes som ska ingå i den bok hon skriver. Övriga bilder kommer med på en utställning i vår. Alla elever som deltagit kommer att få en bok. Det finns även möjlighet att köpa exemplar. Pengarna för boken går till barn på ett barnhem. Boken förväntas att vara klar till påsk.

Vi har mycket på gång i textilslöjden i Hajen. Eleverna är fulla av idéer och entusiasm, vilket naturligtvis är en fröjd att se. Det tillverkas dagböcker, pojs, kuddar, monster, maskotar, marionettdockor och handdockor. Den här veckan har det varit lite stressigt för några av eleverna som är på väg hem men dom fixade att få färdigt sina projekt så nu kan dom skriva en massa hemlisar i sina nya dagböcker med hänglås och allt.

Elisabeth och Helena

 

5-6:an Kokosnöten

Den här veckan har vi haft salan och då har elverna tränat mycket inför avslutningen. Det blev ett härligt avslut där eleverna spelade upp ett drama kring hur det gick till när årets lärare blev anställda. Det blev många skratt och eleverna var superduktiga.

Till elevernas stora glädje har vi den här veckan arbetat lite med en matte-app på IPad. Vi har med ett kortspel där tränat oss i prioriteringsreglerna och lite huvudräkning. Det var populärt och vi ska nu se om vi kan hitta fler bra appar till matematiken.

Sexorna har den veckan fått träna på ett tidigare utgivet nationellt prov i kemi. Det handlade bl a om sopsortering och farliga ämnen. Eleverna arbetade mycket koncentrerat och det ska bli spännande att få läsa deras olika lösningar på hur man bl a kan att  hand om sopor. Eleverna som går i femman arbetade under tiden med olika moment som, kemiska reaktioner, hur fungerar våra muskler, vilka farosymboler finns det och vad innebär tröghetslagen.

Vi har även denna vecka varit iväg och bakat. Eleverna var duktiga och de samarbetade väldigt bra och resultatet blev två plåtar med smarriga kärleksmums, mums vad gott!

På idrotten hade vi doppboll som uppvärmning och därefter blev det fotboll. Som vanligt blev det ett dopp i havet innan vi gick tillbaka till skolan.

Vi tittade färdigt på musikalen ”Mamma Mia” på musiken och eleverna tyckte den var bra.

En trevlig helg önskar vi er alla

Pia, Anneli och Lena

 

7-9:an Bananen

I veckan hälsade vi på Bananen Emma välkommen till vår skola och klass.

Sedan några veckor tillbaks har Bananen fått nytt tillskott i klassen och därmed har vi påbörjat lite nya projekt i textilslöjden. Vi startade med en minikurs i hur man knyter makramé och tillverkade en del armband sen fortsatte några av eleverna med att göra sk. vänskapsarmband som knyts med dubbla halvslag. Resten av gänget har kommit med egna förslag eller arbetar med det som dom har med hemifrån. Några broderar, några gör kuddar och någon annan stickar, och under tiden hinner vi lösa många världsproblem – så mysigt!

Svettigt men roligt var det på idrotten. Vi spelade fotboll och dopp-fotboll. Som vanligt fick de elever som ville ta ett skönt dopp i havet. Känns riktigt lyxigt att ha idrotten nere på stranden på en mysig ö. Koh LantaJ

På musiken fixar eleverna med lite hemlisar med stort engagemang. Kanske vet vi vad nästa fredag?

Engelskan har i veckan tränat på en hörförståelse från ett tidigare utgivet nationellt prov. De var duktiga på att under ca 1 timme fokusera och koncentrerat sig. Pia har under veckan haft enskilda samtal med eleverna för att planera deras individuella arbeten i so och sv.

I ämnet no har några elever skrivit prov, läst om korallrev, sett film om sex- och samlevnad och andra tränat på nationellt prov i fysik.

Kokosnöten bjöd på härlig underhållning, då de illustrerade oss lärare i ett drama.

Nu tar vi helg hälsar

Annelie, Lena och Pia