Vecka 11 2013

Förskolan Fjärilen

Så var det dags för klassens dag på förskolan. På onsdagen åkte hela Fjärilen till Old Town för att leka på den stora lekplatsen. Vi gungade, åkte rutschkana och provade alla lekredskap hela förmiddagen. Efter en lång stunds lek så var det skönt med en fika paus, vi njöt av nybakade bullar och drack juice. Efter lunchen gick vi till Rasmus för att titta på en film eftersom barnen hade önskat detta. Vi tittade på filmen när Emil i Lönneberga åkte till aktionen i Backhorva samtidigt som vi mumsade på popcorn. När vi kom tillbaka till skolan så var det ”hela skolan sjunger” då fick vi lära oss en sång som vi sjöng på både afrikanska och svenska, den var väldigt medryckande och rolig. Efter sången så var det prisutdelning för vasaloppet. Alla lagen fick komma fram och de fick både applåder och en kanelbulle som pris för en god insats. Det smakade lika gott med bullen nu som på förmiddagen tyckte fjärilsbarnen. Det blev en annorlunda dag från det vi brukar göra men väldigt uppskattad.

I tisdags hade vi skapande med Linda vår bildlärare på skolan. Vi målade med speciella kritor på en mall, sedan målade man med vatten på kritfärgen så färgerna flöt ihop. Vi klippte och vek pappret och vips så blev det en fjäril med väldigt vackert mönster. Det passade ju bra att göra fjärilar för på fredagen pratade vi vidare om fjärilens olika stadier i utvecklingen och nu har vi kommit till puppan.

I torsdags var Anita hos oss för Sharon var ledig och då fick vi lära oss en massa nya roliga sånger samtidigt som hon spelade på gitarren för oss.

Vi har lyssnat på sagan om Guldlock och de tre björnarna och pratat om hur de olika rösterna låter i sagan och varför man låter olika när man läser. Vi har också provat att sätta ihop två ord för att få ett nytt ord och det var spännande. Det är kul att leka med språket på ett lekfullt sätt!

Trevlig helg önskar
Maritha, Sharon och Alida

 

Förskoleklassen Mangon

Vasaloppet i fredags var väldigt lyckat har jag fått höra! Barnen berättade för mig att det var jättekul! Skidåkning, kälktur i sanden, blåbärssoppa som förtäring mm. Bra kämpat i värmen tycker jag. Resultatet från tävlingarna presenterades på onsdagseftermiddagen till afrikansk musik: Ulle bulle, ulle bulle under publikens jubel och applåder. Priserna bestod av bullar till alla barnen.

Engelska lektioner med Maria ger verkligen resultat. Jag tycker att barnen har blivit fantastiskt duktiga på vad frukterna heter på engelska. Prova gärna att låta barnen handla frukt, på riktigt eller på låtsas. Färgsången är riktigt bra när man ska lära sig färgerna, dessutom tränas hälsningsfraserna ivrigt. My name is xxx!  What´s your name? På eftermiddagen tränade vi samarbete med hjälp av legoklossar. Det gällde att bygga en konstruktion utifrån en beskrivning.

Det går till så här: Två och två sitter man med ryggarna vända mot varandra. Båda har samma uppsättning legoklossar. Utan att tjuvtitta ska man försöka att bygga likadana figurer genom att beskriva för varandra vad man gör. Jennifer och jag provade! Barnen skrattade hjärtligt åt våra osynkade figurer.

På bildlektionen med Linda vi arbetade vi med kroppens proportioner: Hur stort är ett huvud, hur lång är en arm, ett ben och var sitter höfterna? Barnen får prova att mäta och jämföra. Sedan gjorde vi hand och fotavtryck i akrylfärg som blev färgglada.
Nu sitter de på väggen som en glad färgklick. Det är tur att Jennifer är så stark, tyckte någon, efter att hon lyft upp och tvättat alla barnens fötter i handfatet.

Gympa på stranden! Denna gång gjorde bollekar, först uppvärmning, kasta boll genom en tunnel, sedan doppboll, efter det Krabb-boll. Som sista moment gjorde vi en samarbetsövning: bygga sandslott i tre grupper. Jag tror att alla barn håller med om att doppet i havet efteråt var extra skönt denhär gången, eftersom det var väldigt varmt.

På fredagen visade Doris visar bilder på Datorn efter sin semester. Apis kom tillbaka efter att han hälsat på hos Noah. En underbar vecka med underbara barn har förflutit. En vecka kvar för Emilia och två för de flesta av barnen. Vi ska ha det toppenbra sista veckorna!

Ha en fin helg!
Yvonne och Jennifer

 

1-2:an Snäckan

Nu har vi hunnit ända fram till mitten av mars och det blir bara varmare och varmare. Många av oss väljer att fly in i skuggan för att få lite svalka. Trots hettan spelar killarna sina fotbollsmatcher som vanligt. Svetten lackar men de ger ändå inte upp. Det är härligt att se hur de kämpar.

På onsdagen var två elever iväg och bakade Mangokakor på Coffée My House. På eftermiddagen var det dags för ”Hela skolan sjunger” och prisutdelning till vinnarna i årets Vasalopp. Alla lag var bäst på någon av stationerna. Det roligaste var den väldigt höga samarbetspoängen som lagen fick. Som pris fick varje lag komma fram och hämta en smaskiga kanelbullar.

Så lyckliga vi blev när hela gruppen hade alla rätt på veckans ord. För att fira valde barnen att få tio minuters extra rast. Det kändes som en bra start på veckan. Vi har jobbat vidare med våra vokaler och har nu infört begreppen mjuka och hårda vokaler. Vi har också prövat på att prata

”Rövarspråk”. Vi har påbörjat en ny högläsningsbok. (”Vara ihop”) som eleverna själva har önskat. Innehållet leder till många  skratt och en hel del fnitter men också till många mysiga samtal. Eleverna i tvåan har arbetat med läsförståelse- och ordförståelse- övningar samt gjort ett enkelt stavningstest. Ettorna har arbetat i sina böcker.

Nu blir det fler och fler i 2-an som ska börja kämpa med multiplikations-tabellerna. Vi kommer att använda datorn, läroboken och olika slags test- uppgifter. Vi börjar med tabell 2, 5 och 10. När dessa tre sitter går vi vidare med 3-an och 4-an.

Hela gruppen har tillsammans arbetat med problemlösning. Ettorna har arbetat med de geometriska formerna kon, kub och klot samt repeterat kvadrat, rektangel, triangel och cirkel. Vi har också arbetat i matte-böckerna.

På engelsklektionerna har vi lekt affär och spelat Bingo för att träna på frukter och mat. Aktuella fraser den här veckan var What time is it?

What day is it today/tomorrow? What day was it yesterday?

Vi har läst och pratat om sångfågeln Red-whiskered Bulbul. Vi har börjat arbeta med en karta som visar kända platser på Koh Lanta.

Ha det bra !!!!!

Tack för denna veckan!
Berit

 

1-3:an Geckon

På bilden i måndags målades alla gipshuvuden. Nästa moment var att måla kläderna som dockorna ska ha på sig. Dockorna blev fina och eleverna är stolta över sina dockor. Planen är förstås att det ska mynna ut i en eller flera dockteatrar. Därför har alla förberett sig genom att ha  skrivit  om dockornas olika karaktärer.

Snart har alla skrivit varsin faktatext på datorn som ligger ute på klassbloggen. En del har vanan inne och har skrivit lite mera på datorn och då går det ganska snabbt. Många skriver sagor för hand och självklart jobbar vi med de individuella uppgifterna, främst i matematik och svenska. Eleverna är ambitiösa! Alla har fått i läxa att skriva ett brev hem till skolan i Sverige.

Thailandstemat pågår hela tiden och den här veckan har vi jobbat med valutan och jämfört den med den svenska kronan. Vi har även lärt oss om muslimernas  religion, islam. Vi har bland annat skrivit och  pratat om varför muslimerna vänder sig mot Mecka när de ber och  varför kvinnorna bär slöja. Eleverna har många tankar och frågor om religionen.

I fredags var det Geckons tur att ta hand om fredagssamlingen i salan. Det bjöds på en teaterföreställning, Guldlock i Thailand, dans med konster och magi. Under veckan har vi därför tränat och även ordnat med en del rekvisita till teatern. Det var förstås lite pirrigt eftersom salan var full med skolelever, lärare och föräldrar, men samtidigt givande att få visa upp.

Vi har även spelat bingo med engelska ord och haft massage den här veckan. Under tiden som vi masserade berättade fröken en massagesaga. Uppskattat!

Varje dag har vi dagens elev. Att vara dagens elev innebär att man får sitta på en stol framme vid tavlan och kamraterna säger positiva saker som stämmer in på personen ifråga. Det är skönt att få höra alla positiva uttalanden och det finns mycket bra att säga om alla.

Idrotten inleddes med uppvärmning i form av Följa John i den gassande solen på stranden. Medan halva gruppen körde doppboll tränade andra halvan sin grovmotorik på sex olika stationer. När det var dags för balans var det många barn som tyckte det var lättare att hålla balansen om de höll sig i örsnibben vilket var en fantastisk syn.

Jag hoppas att alla får en trevlig helg!
Karin

 

3-4:an Hajen

Denna vecka var Anita i klassen måndag och tisdag. Eleverna jobbade väldigt bra med sina planeringar i svenska, SO och NO. Jag hade några riktigt härliga dagar på ön Koh Ngai!

Om några veckor är det påsk och därför har vi har inlett ett tema om kristendomen. Denna vecka började vi med att läsa om Jesu liv, om vilka som var hans vänner och fiender. När vi läste gyllene regeln ”Allt vad du vill att andra ska göra för dig ska du också göra för dem”, hade vi en intressant diskussion om hur man ska vara mot andra människor.

Vi har haft en lektion med utematte. Eleverna fick parvis dra olika uppdragskort och sedan utföra uppgifterna som stod på kortet. De skulle till exempel kasta boll mellan sig och räkna alla jämna tal till femtio och hoppa hopprep tre gånger sex gånger och sedan hoppa dubbelt så många gånger. Ett ovanligt svettigt mattepass!

De senaste veckorna har vi arbetat med sagan om Rödluvan på engelska. Eleverna har tränat på att läsa sagan med gott flyt, översätta sagan, svara på fem frågor på engelska samt måla bilderna. Vi har också repeterat alfabetet, veckodagarna och hunnit med att spela bingo.

Veckans lektion i bild tillsammans med Linda handlade om att skapa en seriestrip utifrån en berättelse.

På musiken sjöng vi och dansade. Vi lärde oss en afrikansk sång som heter Mangwani Pulete och vi sjöng Peps Perssons härliga låt ”Oboy, vilket vackert väder” på bred skånska. Den kändes helt rätt att sjunga i detta soliga land!

I tisdags var det som vanligt slöjd och det är ett härligt kreativt kaos på lektionerna, i positiv bemärkelse. För många är det en ny upplevelse att sy på symaskin vilket, men höjdpunkten är nog när undertråden tar slut och man får lära sig spola.

Idrotten inleddes med uppvärmning i form av Följa John i den gassande solen på stranden. Medan halva gruppen körde doppboll tränade andra halvan sin grovmotorik på sex olika stationer. När det var dags för balans var det många barn som tyckte det var lättare att hålla balansen om de höll sig i örsnibben vilket var en fantastisk syn.

På onsdag eftermiddag var det prisutdelning för elevernas insatser i Vasaloppet.

Det fantastiska var att alla lag hade vunnit var sin gren! Priset var populärt – smaskiga kanelbullar från Coffee my house.

Nu ska det bli härligt med helg. Hoppas att den blir bra för alla!
Birgit

 

4-6:an Kobran

Vecka 11 började i kulturens tecken; konstverk i pastell och vattenfärg, vi jobbade tillsammans; alla var delaktiga i allas bilder. Det är ett smart drag, för man kommer bort ifrån prestation och jämförelser. Steg 2 är att skriva dikter till. Steg 3 att tonsätta dikterna.

På musiklektionen med Hajen lärde Anita oss en ny afrikansk/svensk låt som gick såhär, ungefär: ”Bamali phu lele kindel va kitola-amanbali.” Det betyder: ”Öppna din dörr så jag kan komma in- för det regnar!”  Rörelser till. Sen sjöng vi ”Oh, boy, vilket vackert väder, solen skiner idag!”, på skånska… Kontraster, det gillar vi! (De som senare i veckan var med på Hela skolan sjunger fick också lära sig denna roliga regnsång.)

Ibland samtalar vi kring böckerna vi läser. När man är så få som vi är kan man faktiskt hinna gå en runda och lyssna på andra och berätta själv, som ett alternativ och ett komplement till bokrecension.

På onsdagen med Anita jobbade de b la med fotosyntesen och med sitt eget NO-arbete; någon läser om Människokroppen, en annan om djur i Thailand, en tredje om naturtyper i Sverige, osv. För övrigt sköts de pågående egna arbetena rent generellt med energi, ansvar och lust och till stor belåtenhet för läraren.

I onsdags genomfördes Vasaloppets prisceremoni i Salan under Anitas kompetenta ledning. Hon hade tänkt till rejält och kommit fram till en föredömlig slutsats, nämligen att alla vann, (enligt tesen; alla är bäst på något. För så är det ju.). Varsin kanelbulle var priset..

Lindas bildlektion var som vanligt en njutning att få delta i. Den här gången fick vi göra serier.

Maria har haft engelska med eleverna i Kobran även denna vecka. Jag tycker att det är bra för eleverna att få ha olika lärare som allihop bidrar på sitt eget speciella sätt.

En annan sak som jag noterar med tillfredsställelse är hur mycket mer avslappnade och hemtama eleverna blir ju längre de är här. Både med skolan i stort och med varandra. Det är så roligt att få följa den utvecklingen.

Nu börjar det bli riktigt varmt,  hör ni! Jag fick ett bra tips idag av en förälder: ”Minska steglängden och intensiteten…”

“Be careful out there..”, som han sa i Spanarna på Hill Street.

Trevlig helg allihop. Vi syns på måndag.
Mårten

 

5-6:an Kokosnöten

Svenskan har denna vecka fortsatt att handla om layout och skrivande. Klassen har tillsammans valt ut artiklar och bilder till framsidan av tidningen samt beslutat var de ska placeras. Arbetet med design av logotypen är i full gång och eleverna har enats om namn, typsnitt och färgtoning. Under nästa vecka ska en elev göra klart designen och presentera för klassen. Rektor Helena har blivit intervjuad av två elever, en från 5-6:an och en från 7-9:an. Det var härligt att se hur bra de samarbetade och kompletterade varandra. Flera dikter har skrivits och bilder har tagits.

Veckans grammatiska moment i engelska var oregelbundna verb i imperfekt samt uttal av imperfektändelsen av regelbundna verb i imperfekt. Vi har även läst både skönlitteratur och texter i elevernas engelskböcker, vilka har handlat om både Australien och London.

Arbetet med planeringarna hemifrån har fortsatt och alla känner att de ligger i fas med klassen hemma. I SO har det handlat om lag och rätt i samhällskunskap, världsreligionerna i religion och Norden i geografi.

På slöjden arbetades det med applikationer på tyg, lappteknik, att sy på symaskin och en elev har till och med själv varit iväg och valt ut och köpt in tyget som skulle sys. Det är en otroligt fokuserad klass, som när det är dags att packa ihop har svårt för att sluta. En annan mycket positiv sak är att de alltid försöker först och frågar sedan.

Jag passar på att önska alla en trevlig helg, då jag är ledig imorgon. Vi ses nästa vecka.

Trevlig helg!
Ulrika

 

7-9:an Bananen

Vi har inlett ett fotoprojekt där vi samarbetar mellan svenska och bild. Detta ska utmynna i en fotoutställning med vernissage den 19 mars i kyrkan vid Khlong Dao. Eleverna har tagit fotografier utifrån ett tema ”kärlekens väg” där de får tolka uppdraget utifrån orden utanförskap, vänskap, död och frihet. Eleverna fick under en och en halv timme gå ut i samhället och fotografera det som de tolkade budskapet.

Maja och Eira var på Coffee My House denna vecka och bakade mangomuffins. Maria och Clas åkte dit efter skolans slut för att provsmaka och intygar att det smakade alldeles utmärkt.

Eftersom alla elever har med sig olika uppgifter från sina hemskolor så brukar vi alltid börja med en ”starter” tillsammans när vi har engelska. Det har varit uppskattat eftersom det blir mycket ensamarbete för eleverna.

Veckans idrottspass på stranden genomfördes i gassande sol. Som uppvärmning spelade eleverna krabbfotboll, därefter var det dags för olika passningsövningar och fotbollspel. Idrottspasset avslutades sedan med att alla eleverna slängde sig i det ljumna havet.

Vi har fortsatt och avslutat att se filmen Pearl Harbor. Efter filmen diskuterade vi de frågor som kom upp och om andra världskriget i allmänhet. Alla var rörande överens om att det var en bra film.

Nu är det åter dags för helg och vi hoppas att alla har några sköna och avkopplande dagar så ses vi på måndag!

Vi ses på måndag igen!
Maria och Clas