Vecka 11 2011

Förskolan Fjärilen

På måndagen fortsatte vi med fiskarna som vi började med förra veckan. De blev lika fina som alla fiskar barnen har sett i havet.
Drakarna hade språklek med första ljudet i ord och massagesaga. Hjältarna och Riddarna hade mattelek och sorterade saker, det fångade deras intresse. Samtidigt gjorde Drakarna mattearbetsblad.

Temat om Thailands djur fortsatte på tisdag med att barnen hade med sin läxa så nu fick vi många nya kunskaper om fiskar som finns i havet. Vi fick bl.a. veta att Blåvalen är den största fisken och att det finns Rockor som är 7 meter breda. Sedan ritade alla varsin fisk till vår gemensamma tavla.

Idag fick vi lära oss siffrorna 6-10 och repetera 1-5 på thailändska lektionen. Vi fick bl.a. höra en siffra och ställa oss i grupper med rätt antal.
Riddarna får under tiden leka i Mangons rum, det tycker de är jätteroligt.

Idrott är alltid skoj och omtyckt av barnen, idag blev det musikstopp, bollstationer och leken Hoppråttorna. Efter frukten gick vi in och lekte för att vila oss lite från värmen och solen. Efter lunch och utelek var det Rebeccas tur att vara bokdrottning, hon hade med sig sin bok om Askungen. Barnen tyckte att boken var spännande och bra, vi tackade Rebecca med applåder för att vi fick höra hennes bok.

Sist på dagen hade vi ”Hela skolan sjunger”, den här gången inne hos oss. Vi började lära oss en sång om tussilago eftersom det går mot den tiden i Sverige.

Torsdag började med att vi sammanfattade vårt tema med Liv i havet tillsammans med Mangon. Vi berättade fakta som vi fått fram, visade det vi skapat och sjöng tillsammans. Sedan var det lek inne och många av barnen ville leka med den nya blå play-doh degen.

Drakarna och Hjältarna hade engelska och lärde sig ord på kroppsdelar, de sjöng också en sång med kroppsdelar i, Head and shoulders.

På slutet av dagen lekte barnen på fjärilen och mangon inne tillsammans. De tycker det är roligt att vara i varandras lokaler med andra saker ibland.

På fredagen träffades vi på stranden och hade lek där hela f.m., det var soligt och skönt och härligt med stora ytor att leka på. Efter lunch och lek ute hade vi en skön stund med sagor. Drakarna ”jobbade” sedan med begreppen fler och färre, de lär sig väldigt fort vill vi lova.

Hjältarna och Riddarna hade språklek, vi hade hemliga saker i en påse som vi beskrev och barnen fick lyssna och gissa vad det var.

Så fick vi gå på fredagsavslutning och se och lyssna på barnen på Snäckan när de berättade och sjöng om rymden. Intressant och bra gjort!

En trevlig helg önskar Christina och Kerstin

Förskoleklassen Mangon

Vi har jobbat en hel del med arbetsblad den här veckan. Barnen har hunnit olika långt både beträffande skolförberedande- och social/emotionell utveckling. Det är fascinerande och härligt att se dem inspireras och sporras av varandra. F-klassen i sig är en källa till utveckling för de flesta barn!

Tisdagens thailektion handlade om räknetalen 1 – 10. Vi fick öva talen på ett lekfullt sätt och alla var engagerade och entusiastiska.

På idrotten hade vi efter uppvärmningen diverse övningar med bollar. Vi tränade på att fånga, kasta, sparka och nicka. Alla deltog med stort engagemang. Avslutningsvis lekte vi ”Smyg-gå- och springråttorna”. Efteråt tog vi en sedvanlig och välbehövlig dusch. På musiken provade vi en ny sång: ”Tussilagom” som vi sedan introducerade på ”Skolan sjunger”.

Livet i havet består, som vi redan kunde konstatera förra veckan, av så mycket mer än bara fiskar. Tillsammans med Fjärilen har vi nu lärt oss en hel del. Vi mätte till exempel upp en sträcka på 12 meter ute på skolgården. Den sträckan är lika lång som längden på världens största fisk valhajen, som lever i havet här utanför. 12 meter är j-ä-t-t-e-l-å-n-g-t! Vi sjöng även några sånger på temat tillsammans med Fjärilen. Resten av torsdagsförmiddagen användes till arbetsbladsjobb och alla var lika taggade som vanligt. På eftermiddagen öppnade vi mellandörren och spred ut oss i våra respektive lokaler. Den här stående programpunkten är ett populärt inslag i veckoschemat.

Fredagen inleddes på stranden och vi kunde avsluta det aktuella avsnittet i vårt tema Thailands djur på ett konkret sätt. Vattnet stod högt idag och vi såg inte många krabbor, men vi byggde dock ett mycket fint krabbhus. Nästa vecka kommer vi att prata om fjärilar och även göra studiebesök på fjärilshuset. Fredagsavslutningen hölls av 1-2an Snäckan och de redovisade vad de lärt sig om vårt solsystem. Vi fick också lyssna till en rymdsång som de övat in. Tack Snäckan för ert framförande! Nu har även vi andra fått lära oss en hel del om rymden!

Det är lätt att trivas här på Lanta… Låt oss göra det hela helgen!
/Torben

1-2:an Snäckan

Måndagsmorgon på kuddar i ring och ett härligt prat om helgen är ett stadigt inslag hos oss på Snäckan. Och denna vecka är det ju vi som hade fredagsavslutning i Salan på fredag. Det gällde att ladda upp inför det.

Dagen innehöll också engelska, rymdforskning om bland annat våra stjärntecken. Alla barn fick guldstjärnor att göra sitt stjärntecken med. Och så helt plötsligt var det en groda som hoppade upp på väggen i klassrummet. Då blev det ju lite roligare att titta på den ett tag.

På tisdagen var det återigen thai, nu har barnen också fått thaiorden i läxa hem. Så de kan öva extra mycket. Och även fröken skall öva på detta.

Onsdagen började med idrott, efter det hade vi rymden hela dagen. Vi gjorde rymdraketer som vi fick designa själva. Det var kul, och barnen är väldigt påhittiga. Vi övade också på vår fredagsavslutning tillsammans med Torben. Det började låta riktigt bra. Det blir spännande för oss alla.

I torsdags arbetade vi återigen med rymden, men nu fick vi göra rymdmatte tillsammans. Det var uppgifter som vi skulle lösa ihop. En övning i att samarbeta också.  Vi avslutade dagen med att öva repliker och sång till fredagsavslutningen.

Fredagen den stora dagen för oss. Många nervösa och uppspelta barn. Vi målade kulisser hela förmiddagen. Efter fruktrast hade vi vår läxredovisning.

Replikövning ännu en gång innan lunch. När vi kom in efter lunch så fanns det var sin glass till oss. Det var Cornelia som bjöd oss, det var hennes sista dag hos oss. Vi önskar Cornelia lycka till i Phuket.

Så äntligen var det dags för vårt framträdande. Barnen var nervösa, men de var superduktiga. Och så bra de sjöng.  Barn att vara stolta över. Tack så jättemycket alla Snäckan barnen.

Ha en jätteskön helg
Marita

1-3:an Geckon

Den här veckan har vi jobbat med djur på engelskan. Vi har också lärt oss fraserna Yes, it is a…. och No, it is a…. Barnen är superduktiga och kan många ord och fraser.

Vårt Thailandstema har fortsatt med krabban. Vi har lärt oss att krabban har 10 ben, har sina tänder i magen och att den kan bli 15 år. Krabban Krulle har också skrivit vykort hem till sin kompis och berättat om hur han blev kär, hamnade i en färgburk och klättrade på en nymålad vägg. Vi har också tränat oss att skriva ett samtal mellan Krulle och snäckan Snäck.

På idrotten spelade vi fotboll, hjulade och gjorde volter. Alltså en riktig gympalektion. Vi avslutade med ett dopp i havet.

Barnen har också jobbat flitigt med sina egna planeringar.

Trevlig Helg!
Sussi

3-4:an Hajen

Då har ännu en fantastik vecka tagit slut här på Lilla Svenska skolan. Vi har haft en härlig vecka, men lite sorglig samtidigt för vi har sagt hej då till Olivia och hon har varit här hos oss hela läsåret.

På Thai lektionen denna vecka fick vi lära oss riktningsorden vänster, höger, upp, ner, bakom och framför. Sen fick vi träna på att säga var kompisen sitter i förhållande till mig. Hugo nang yu thi nai? Var sitter Hugo?
Hej då heter Kopm kan mai om man snart ska ses igen. Men om det är Hej då för lång tid heter det Laagoone.

Veckans mini-tema handlar om färg på olika sätt. Kemin denna vecka handlade då självklart om färg. Vi kollade vilka färger det verkligen var på olika godisar. Var det den färgen som man såg? Vi köpte olika godisar med färg, sen droppade vi vatten på dom och hällde sen ut det färgade vattnet på ett vitt kaffefilter för att se om det var samma färg som det varit på godiset vi lade i. Det visade sig att så inte var fallet några av färgerna var blandade så en brun godis blev röd och grön färg på kaffefiltret.

Även på bilden arbetar vi med färglära, grundfärger och sekundärfärger hann vi med denna vecka. Nästa vecka skall vi arbeta med komplementfärger. Uppvärmning först och sen var det fotboll och gymnastik med hjulning och volter det var idrotten det.

På musiken har vi fortsatt att lära oss spela gitarr, det börjar låta riktigt bra nu. Vi har haft massage på dramat denna vecka, det var härligt.

Vi har repeterat ordklasserna verb, adjektiv och substantiv i den gemensamma svenskan denna vecka. Vi håller också på med arbetet av kapitel 2 i vår deckare. På matematiken har vi gemensamt arbetat med avrundning till närmsta tiotal, hundratal… Vi har också fortsatt med vikt, vilken enhet skall man ha när man väger hundar t.ex.?

Idag har vi lärt oss bugga tillsammans med Majsan, det var verkligen jättekul. Det ska vi göra snart igen.

Vi tackar Snäckan för samlingen i Salan idag, den var jättebra.

Trevlig helg önskar Maria

4-6:an Kobran

När vi har språkval sprids gruppen ut; alla spansktalande samlas i Kobran för lite muntlig träning, år 4-5 arbetar självständigt med någon skriv eller läsuppgift ute i salan och de fransktalande går till Britt. Det är fantastiskt med alla elever som kan arbeta själva under ansvar!

I tisdags blev det mycket engelska eftersom vi hade ” English Day”. Då var alla ämnen på engelska.

Vi löste kniviga Word Problems från Matematiktävlingen Kangaroo, vilket alla klarade av på ett fantastiskt sätt. Sedan läste vi sagor och gjorde en liten pjäs av dem. Det var gamla kända som Goldilock and the Three Bears , The Little Red Riding Hood och Hansel and Gretel. Vi gjorde också en hörövning från ett gammalt Nationellt Prov. Till sist försökte vi svara på spännande frågor om vad man tycker om olika saker, även detta på engelska förstås.

Vi har övat oss på matematikord genom att försöka beskriva en bild med geometriska figurer. Vi satt rygg mot rygg och ingen fick titta på den andres papper. Oj så svårt det var!

Veckan avslutades med bugg på idrotten. Det var jättesvettigt!

Trevlig Helg
Lena

5-6:an Kokosnöten

Veckan inleddes med en ny fas i geografitemat. Linda redovisade hur det bildas så ”extrema” klimat på jorden som regnskog och öken. Vi ritade en bild och skrev en förklaring i våra so-böcker hur detta går till. Det är solens strålar som påverkar jordens olika klimat. Vi delades in i par i slutet av lektionen och nu startade ett arbete om de olika klimatzonerna. Vi passade då på att möblera om i klassrummet och byta platser. I paren jobbar vi nu med att skriva om klimatzonerna och ta reda på hur djur och växter lever där.

Måndagens musik bestod av gitarrspelande! Det var svårt att hitta ackorden men till slut kunde vi ta 2 ackord och samtidigt sjunga Broder Jakob! Några av oss hade aldrig hållit i en gitarr och några hade testat tidigare. Vi fick testa både vanliga gitarrer och bygelgitarrer. Lektionen slutade med att vi faktiskt kunde spela ”Lille katt”!

Thaiundervisningen fortsatte som vanligt på tisdagen. Denna gång fick vi lära oss hur man säger riktingar, dvs höger, vänster, framåt, bakom, uppåt, neråt. Vi fick till och med testa att blunda och visa riktningar!

Det var dags för Teodor att hålla ett föredrag för klassen, denna gång handlade det om Gustaf Vasas liv och äventyr. Teo fick beröm av klassen för att han tittade på publiken och kunde allt utantill!

I no:n denna vecka har vi dissikerat bläckfisk. Det var både kul och intressant. Vi tittade på bläckfiskens armar, inre organ samt testade att skriva med bläcket från bläckfisken. På väggen sitter nu de häftiga bilderna. Vi pratade mycket om hur en bläckfisk lever och hur den simmar genom att ”pumpa upp sig” med vatten. Vi fick tvätta händerna noga efteråt och det luktade en hel del handsprit ett tag men det var det värt! Alla som var tveksamma innan vågade till slut genomföra denna laboration tillsammans  med vår No-lärare Erik!

Fredagens idrott bestod som vanligt av bugg och strandaktiviteter. Det var dags att byta grupper så att de äldre eleverna fick vara på stranden. Där lektes det en form av ”Twister” ; eleverna fick lappar med kroppsdelar de skulle sätta mot varandra o samtidigt hålla balansen! Stafetter ökade svettnivån ytterligare. Många glada skratt hördes när eleverna skulle ta sig fram genom rockringar o dylikt genom att exempelvis hoppa på ett ben eller jama som en katt!

Eftermiddagen, och veckan, avslutades med en härlig samling i Salan. Nu är det dax för oss att ännu en gång säga:

Trevlig helg önskar Kokosnöten och Linda!

7-9:an Bananen

Oj vad mycket som hänt under veckan som gått. Det har varit fullt upp hela veckan lång för eleverna i Bananen.

Måndagen började som vanligt med samling i salan för alla elever. Sedan drog veckan igång i full fart. Moa gjorde bland annat lite laborationer krng olika vätskors ph-värden. Natalie skrev prov gällande atomer och molekyler. Saga och Malin tränade inför de nationella proven i matematik och NO för år 9. De andra eleverna följde sina hemplaneringar.

I tisdags fortsatte thaiundervisningen här på Lilla Svenska skolan. Denna gång fick vi lära oss höger, vänster, framför, bakom och ovanpå. Sedan tränade vi detta tillsammans. På eftermiddagen hade vi dilemmadiskussioner kring olika tonårsproblem i helgrupp.

Under onsdagen dissikerade vi bläckfisk tillsammans. Det var 3 grupper med 3 elever i varje som tillsammans löste detta på ett föredömligt sätt. Vi tittade på bläckfiskens armar samt inre organ. Sedan testade vi även på att skriva med bläckfiskens bläck och det gick jättebra.

På språkvalet denna vecka var det dags för de som läser franska att gå ut och få träna på muntlig franska. De som läser spanska satt och tog fram en ny läxa till fredagens lektion.

I torsdags var det Olivers tur att laborera med kring olika vätskors ph-värden. Under musiken fortsatte eleverna att träna på gitarr. De är väldigt duktiga!

På idrotten i fredags blev det lite lekar och andra roligheter. Vi avslutade sedan med ett skönt och salt bad i havet. Veckans avslutning i salan stod 1-2:an snäckan för. Vi fick följa med på en spännande resa i rymden. Sedan sjöng vi nationalsången tillsammans och tackade varandra för en god arbetsvecka!

Trevlig helg!
Erik och alla eleverna i 7-9:an