Vecka 11 2010

Förskolan Fjärilen

Nu har det börjat en ny pojke som heter Mattias på vår förskola och vi hälsar honom hjärtligt välkommen till oss. Under denna vecka har det som vanligt byggts en hel del med duplolegot och lekarna med dockor har fortsatt samt även matlagningen med sand och vatten. En hel del fiske har också förekommit. Barnen har fiskat från båten men också från lekstugan. De tyckte att det var smidigt att fånga fisk som de kunde äta på en gång där inne i huset. Apan Hugo har varit väldigt uppskattad av barnen och vi vill också tacka deras föräldrar som engagerat sig så med att hjälpa barnen skriva ned vad apan Hugo varit med om då han följt med barnen hem. Tänk vad mycket han har fått gjort under denna vecka. Han har träffat andra apor, badat i pool, ätit god mat både hemma och på restaurang, varit sjuk, fått träffa andra barn, varit till verkstaden och mycket, mycket mera.

Den hemliga snäckan innehöll en elefant och den inspirerade oss till att leka sångleken en elefant balanserade. Vi höll till i den stora salan och alla barn balanserade på en lång tråd. Vi räknade och kom till slut fram till att det var tretton barn som balanserade i en lång rad. Att vi var så många berodde på att förskoleklassens barn ville vara med och leka.

På onsdagen hade vi gymnastik tillsammans med förskoleklassens barn och det gick jättebra. Alla kämpade på i värmen och lekte flera regellekar som kom alla mina små kycklingar, hav, båt och strand samt ballongleken. Som avslutning sjöng vi Trollmors vaggvisa och barnen slappnade av till två olika sagor som berättades. Barnen var trötta och ville ligga kvar länge i den stora salan där det kändes svalt. Därefter duschning blev det ombyte, vilket är ett bra tillfälle för att träna på i vilken ordning kläderna ska tas på och åt vilket håll de ska sitta osv.

På torsdagens morgonsamling knackade det på dörren och det var Helena som fått ett uppdrag från brevbäraren. Det var att överlämna ett brev till barnen på förskolan. Brevet var från Larven Valdemar som hade fått så många tips och råd från barnen på Fjärilens förskola om hur han skulle kunna bli en bra kompis. Utifrån dessa råd och uppmaningar har Larven Valdemar äntligen blivit snäll och han gick till katten Nix bur och skulle fråga om de skulle leka. Tyvärr blev katten Nix rädd för Larven Valdemar och passade på att smita ut och springa därifrån. Till en början visste ingen vart katten Nix tagit vägen men av en händelse så kom kapten Jansson och hittade honom på stranden. Katten Nix låg där ensam och rädd i en låda. Kapten Jansson lämnade katten till Pas och bad honom ta med sig katten till vår förskola. Tänk vad alla barn blev förvånade och samtidigt jättenyfikna på vad Pas kom med, då vi satt där i salan och sjöng engelska sånger. Det visade sig vara den lilla söta katten Nix som låg där i lådan och ville få ett nytt hem. Barnen tog sig an katten på en gång och alla ville hålla i honom. Efter samlingsstunden tittade vi efter vart katten skulle få sova och Sissla bäddade med en liten kudde åt honom i ett litet skåp utan dörr. Nästa vecka blir det nog mer inredning till katten för barnen hade många förslag på vad som skulle finnas i hans nya hem. Lucas kom med ett förslag att barnen skulle få ta med sig katten hem precis som de gjort med apan. Det ville Sissla gärna göra och eftersom hon ska sluta på förskolan på fredag så fick hon göra det först av alla.

Det kanske kan vara svårt att hänga med och få en förståelse för allt som ingår i vårt temaarbete som handlar om Larven Valdemar och katten Nix, för den som inte alltid är med. Därför anordnade vi en liten föräldraträff på fredag fm. Jag, Karin visade ett bildspel och berättade om vad temat går ut på, vilka tankar som finns bakom, koppling till förskolans läroplan, hur vi ska gå vidare mm. Framför allt fick bilderna ”tala för sig själva” och visa på vilka fantastiska barn som går på Fjärilens förskola.

Sissla slutade hos oss på fredagen och hon bjöd på jättegod tårta som vi alla smaskade på. Det blev många kramar till Sissla och vi tackar nu Sissla och hennes familj för det goda som de bjöd oss på. I den stora salan fick Sissla medalj och därefter blev det förstås många kramar.

Vi vill önska er alla en trevlig helg

Karin, Majsan och alla fjärilsbarn

Förskoleklassen Mangon

Välkommen Märta till oss på Mangon, hoppas du skall trivas hos oss.

Denna vecka har vi arbetat med bokstaven Pp. Barnen kom på många ord som börjar på denna bokstav. Veckans matteuppdrag har varit att gissa vilka burkar som innehåller mest vatten och sedan komma på hur man kan räkna ut volymen. Barnen provade att hälla och kom fram till lösningar på sina egna vis.

Veckans Thailandstema handlade om fiskar. Vi började med att läsa lite fakta om fisken, sedan tittade vi på många fiskar som finns i Thailand. Barnen valde ut varsin fisk som de ritade av på tyg och målade den med textilfärg. Fiskarna ska fyllas med vadd, de ser ut att bli färgglada och det är många olika sorters vattendjur. Barnen fortsätter temat fisk nästa vecka.

Apan herr Nilsson har nu varit hos alla barnen på Mangon. Några av barnen har i samlingen berättat om apans äventyr hemma hos dem. Barnen har tyckt att det varit så roligt att få ta med honom hem och att skriva lite om allt han varit med om. Nästa vecka får vi höra mer om hur apan haft det hos resten av barnen.

Tisdag morgon åkte Märta, Ella, Alva och Nelli till Baan Café och bakade kladdkaka. Barnen knäckte ägg, vispade och mätte tillsammans. Sedan var det bara att hälla smeten i formarna och vänta tills de blev färdig gräddade. Vi fick smaka varsin kaka med grädde mums va gott.

Veckan avslutades med stranddag tillsammans med förskolebarnen. Vi gick tillsammans ner till stranden och startade sandbyggen. Två stora baljor fylldes med vatten och där var det bland annat biltvätt. Barnen lekte många olika lekar tillsammans och efter en stund var det dags för fruktstund. Några av barnen fortsatte att leka och några lyssnade på några sagor.
Fredagen avslutades i salan med uppträdande av 1-2 an följt av Thailändska nationalsången.

Trevlig helg på er alla önskar Mangobarnen och Maritha

1-2:an Snäckan

39 grader varmt i skuggan och sol är vår verklighet här. Barnen är fantastiska att jobba trots denna värme. Jag blir så imponerad. Vi har stiftad bekantskap med Anders Celcius och konstaterat att han är svensk. Alla har tillverkat en termometer i papp och vi har tränat oss att läsa av och ställa in termometern. Vi har också målat en väderkarta och varit reportrar.

Vi har fortsatt vårt arbete om Abraham, Isak, Jakob och Josef ur Gamla testamentet. Eftersom det var vår tur att ha fredagssamlingen passade vi på att redovisa vårt arbete där. Det är inte lätt att göra sig hörd inför 200 personer men barnen klarade det galant. Vi lärde också alla en ramsa som de fick köra tillsammans med oss.

På musikpasset har barnen lyssnat på klassisk musik, Mozart, och hört en saga om Älvornas dans.

På fredagar när Mangon och Fjärilen är på stranden passar vi på att bygga med lego och kaplastavar. Det är riktigt skoj tycker barnen.

Vi har hälsat Gösta välkommen till oss och hoppas att han ska trivas. Tyvärr så har vi också haft ett avsked. Det var Tilda som åkte hem efter 18 veckor hos oss här på skolan. Vi önskar henne lycka till i Sverige.

Trevlig helg

Sussi

1-3:an Geckon

Efter den sedvanliga samlingen i Salan på måndagsmorgonen, så fortsatte vi i klassrummet med att skriva i våra dagböcker. Det är alltid lite knepigt att välja ut det man vill skriva om och mycket börjar bli vardag för barnen. Vi har bara badat och varit hemma räknas liksom inte! Det mycket varma vädret med upp till 39 grader håller i sig och nu stannar gärna barnen inne på rasterna i det svala klassrummet. Att spela UNO är favoritsysslan.

Vi talade om Buddismen i vårt Thailandtema och alla skrev ner de 8 saker som en munk får äga. Philia och Leo började på Flygande mattan och de är riktigt duktiga på att klura ut problemen som dyker upp. Lina och My är också igång och även de går framåt i sökandet efter reskompisen.

På idrotten lekte vi tunnelkull och hade några samarbetsövningar där det gällde att få plats exakt antal i en rockring. Vi avslutade lektionen med en match brännboll med stor boll.

Under vår sångstund ” Hela skolan sjunger” tränade vi vidare på de sånger som vi ska sjunga vecka 13.

Avslutningen på vår vecka blev våt och härlig. Stort tack till Philias föräldrar för att vi fick komma på besök på Rawi Warin.

Jag önskar alla en skön helg

Agneta

3-4:an Hajen

Nu har vi fått lyssna på några av de sista berättelserna som skrivits av barnen och vi fortsätter att imponeras av den fantasi som skapat de mest spännande, roliga och gripande handlingar man kan tänka sig!

En berättelse var en riktig kuslig deckare där detektiverna löste mordmysterier genom att finna den gemensamma nämnaren, som var tåget.

I en historia tvingas en pojke mot sin vilja att flytta med sin familj till en ny stad. En tragedi följer på den andra då det nya huset brinner ner. Tro det eller ej, men berättelsen får ett lyckligt slut.

På Consushivägen 14 får vi lära känna grannarna i huset som kallas Lilli fi. Bakom stängda dörrar lever de sina olika liv och alla bär de på sina hemligheter…

En berättelse tar oss med på en sagolik resa där vi i den magiska världen får möta diverse figurer och utmaningar.

Också i engelskan har vi fått lyssna på elevernas egna översättningar av kända sagor. Vilka språkbegåvningar vi har i klassen!

Gruppen fortsätter att förändras. Vi har tagit farväl av två tjejer, Ellen och Emma. Men vi är glada att Felix från 1-3an numera blivit en del av vår klass och hälsar honom välkommen till oss.

Vi har denna vecka påbörjat ett nytt tema om den största religionen, kristendomen. Vi har pratat om hur Sverige kristnades. Ur de kristnas heliga bok, Bibeln, har vi gemensamt kommit ihåg och återberättat historier om Skapelsen och de första människorna Adam och Eva, Noas ark, Josef som kommer till Egypten och Mose som för folket ut ur Egypten igen. Mose var också den som fick ta emot de 10 budorden. Dessa har barnen gemensamt fått skriva om till mer lättförståeliga regler och tillsammans har vi diskuterat vikten av att följa dem idag.

I den andra delen av Bibeln berättas det om Jesus och hans liv. Han kom med ytterligare ett bud som vi kallar ”den gyllene regeln”. Denna har vi både skrivit och trallat.

Under mattelektioner har eleverna fått öva på samband mellan liter, centiliter och milliliter genom att blanda fruktshakes. Ni kan säkert förstå att resultaten blev goda!!

På idrotten rann svetten då det var tunnelkull, samarbetsövningar med hjälp av rockringar och fotbollsbrännboll som gällde. Därefter var det skönt med ett havsbad eller en kall dusch.

På fredagssamlingen fick vi se Snäckan 1-2:an berätta de mest kända historierna från Gamla Testamentet. Det gjorde de väldigt bra. Det passade perfekt till vårt tema och vi fick en repetition av det vi gått igenom i veckan.

Snäckan hade gjort fantastiskt fina modeller till sina berättelser om Skapelsen, Edens lustgård, Noas ark och Josef i Egypten. Sedan klappade vi alla ramsor om sport och med detta avslutades veckan.

Hälsningar från Elisabeth och Liza

5-6:an Kokosnöten

I veckan har vi arbetat mycket med de egna planeringarna men även annat. I måndags hade vi t.ex. en ordentlig genomgång på när man använder vilket skiljetecken och när man ska ha stor respektive liten bokstav. Vi började även på en ny ”kapitel-berättelse” där alla i klassen skriver ett kapitel i gemensam berättelse. Alla hann skriva och det ska bli spännande att läsa den nästa vecka! De femmor som har gjort nationella prov i svenska är nu klara med alla delarna och det har gått bra för dem.

På matten och no:n har vi även arbetat med att bli klara med nöjesparken. De flesta grupperna är klara och det är helt fantastiska skapelser de har gjort. Tänk vad man kan göra med bara lite sugrör, papper och modellera!

På engelskan har en elev påbörjat nationella proven och en elev tränar lite inför dessa. Vi har också gjort muntliga övningar i form av pictionary, d.v.s. att dra en lapp där det står ett ord på engelska, och sedan rita så att lagmedlemmarna gissar rätt ord.

På musiken tävlade vi i musikpictionary. Då gällde det att rita och komma på en titel på en låt. Det är inte alltid så lätt att rita så att kompisarna ser vad man menar, men är blir det!

På bilden fortsatte arbetet med reklamaffischerna, och de som är klara har börjat med pappersmosaikbilder eller förstoringar.

Denna vecka hade vi idrott på fredagen och klassen fick önska sig vilken
uppvärmning de skulle ha. Det blev ”evolution” igen och det är alltid lika härligt att se när äggen, kycklingarna och dinosaurierna går runt och spelar sten, sax och påse. Efter det hade vi en stafett mellan 7-9:an och 5-6:an där det gällde att springa och hämta sand och bygga det största sandtornet på 5 min.

Tävlingsinstinkten vaknade och oj vad de sprang och hejade på varandra!
Underbart att se och höra! De sista 20 minuterna spelade vi den alltid så populära vattenbrännbollen.

Sist på fredagen var det dags att säga hejdå till Nathalie, som har gått i klassen ända sedan vecka 45. Trevlig resa hem! Det har varit kul att ha dig i klassen!

Trevlig helg önskar 5-6:an och Sophie

7-9:an

Denna vecka i klass 7-9 har vi fått en ny elev till klassen och efter samlingen i måndags välkomnade hela klassen Anthony som är den sista nya eleven i 7-9.an denna terminen.  Så med Anthony har vi varit tio (”sib” på thai) i klassen.

På matematiken har de gjort en del mastermind och räknat enligt deras individuella planeringar. En hel del har gjort prov och det är glädjande att se resultatet av dessa. Även om prov inte är allt så säger det ändå en del om vad man kan och lärt sig.

I engelska fortsätter eleverna att jobba enligt sin individuella
planering, några läser skönlitteratur, andra skriver berättelser och
dialoger, gör Powerpoint-presentationer eller jobbar med texter och
grammatik.

På bilden har vi tidigare sökt fakta om några olika kända
konstnärer, för att nu välja någon av dessa (eller eget val) och måla en
bild i den konstnärens stil; teknik eller motiv, eller både och. Några
solrosor i Van Goghs stil är på gång.

På musiken blev det musikpictionary, det är inte alltid så lätt att i
bildform få fram vad man menar. Men roligt blir det i alla fall!

Denna vecka hade vi idrott på fredagen och de fick önska sig vilken
uppvärmning de skulle ha. Det blev evolution och det är alltid lika härligt
att se när ”äggen”, ”kycklingarna” och ”dinosaurierna” går runt och spelar
sten, sax och påse.

Efter det hade vi en stafett mellan 7-9:an och 5-6:an där det gällde att
spriba och hämta sand och bygga det största sandtornet på 5 min.
Tävlingsinstinkten vaknade och oj vad de sprang och hejade på varandra!
Underbart att se och höra!Sista 20 min spelade vi den alltid så populära vattenbrännbollen. Det var riktigt kul och alla fick chansen att skölja av sig sanden.

Vilken perfekt början på den sista skoldagen för veckan! Sista stunden på arbetspasset efter att alla hade jobbat på bra med det de behövde göra fick de spela musikpictionary igen eftersom de tyckte det var så kul förra gången.

I anslutning till det tittade och lyssnade vi på en härlig klassiker av Povel Ramel-”Far jag kan inte få upp min kokosnöt” och nog var det en del som gick iväg nynnande på den efter asvlutningen.

Trevlig helg önskar Peo och klass 7-9