Vecka 11 2009

Förskolan Fjärilen

Tänk, 11 veckor sedan vi ändrade i almanackan till år 2009.

Denna vecka har Maj-Britt  jobbat  hos oss , själv har jag varit ute och rest några dagar.

Senaste veckan har vi gjort handavtryck med de barn som inte hade gjort det.

Vi har haft idrott tillsammans med förskoleklassen, roligt och varmt som vanligt. Vi avslutade med avslappning, mjuk spagetti och hård spagetti.

Torsdag sjöng vi som vanligt med ”Hela skolan sjunger”. Vi håller på att lära oss en samba-låt på engelska, som vi ska träna på att sjunga i kanon. Det kommer säkert att låta jättefint.

Vi hade ”Stranddag” på fredag och fick hoppa omkring i höga vågorna och känna hur vattnet sköljde över oss. Några barn trivdes bättre att vara på stranden och byggde stora slott, vallgravar och kanaler.

Sen har vi sagt hejdå till Lukas som idag slutat hos oss, han återvänder hem till Sverige efter sin vistelse här. Trevligt att få lära känna en massa nya, glada positiva och spontana barn. Men det känns också lite vemodigt att säga adjö. Vi önskar Lukas lycka till på sin resa hem till Sverige, det är säkert spännande att återigen få träffa sina vänner där hemma.

Vi önskar er alla en jättetrevlig helg

Majbritt, Caisa och Lisbeth

 

Förskoleklassen Mangon

Veckan har som vanligt varit jättehärlig, barnen är så positiva och initiativrika så det bara sprudlar om dem. Man önskar de kunde ha med sig det hela livet.

På thailandstemat talade vi om bambu, det är faktiskt världens mest snabbväxande växt. Här stöter vi ju på den i alla möjliga sorters sammanhang, möbler, staket, hyddor och det finns även kläder gjorda av bambu.

Vi har också tittat på hur olika bokstäver ser ut, en del går ner i källaren en del har prickar över sig osv. (Ordbilder).
Vi talade även om vad vi tyckte vad ett vackert ord, kärlek, månsken, kram, sagostund m.m det kom upp många förslag.

Nummerfotboll på idrotten är riktigt roligt, alla spelar korta stunder med samma villkor, givetvis är det ju extra kul om det blir mål.

På torsdagen träffades alla skolans elever i åldersblandade grupper. Vi ska titta och jämföra svenska respektive thailändska högtider. Vi fortsätter att jobba med det nästa vecka.

När vi var på stranden på fredagen var det full aktivitet, vi badade i de höga vågorna och barnen var så duktiga i vattnet, vi grävde, och letade snäckor,
Det är perfekt att vara på stranden mellan 9.00-11.00 c:a. Solen bränner inte lika mycket och vi får vara för oss själva.

Barnen berättar:

Det var kul när vi skrev och ritade om bambun, sa ALVA.
Det var kul när vi spelade nummerfotboll, sa GOTTFRID.
Det var kul när vi målade båtar, sa TYRA.

Trevlig helg önskar

Annica och Mangobarnen

 

1-2:an Snäckan

Äntligen har de tunga molnen dragit bort och det är blå himmel igen. Fast det är ju lika varmt förstås! Men utan strömavbrott så går det fint att jobba på i klassrummen. Och jobbar gör verkligen alla barn.

Vi började på måndagen med att berätta muntligt och sedan skriftligt i våra dagböcker vad vi gjort i helgen. Flera barn hade gjort utflykter till andra platser och kunde berätta om detta.

På engelskan gjorde vi en liten ramsa med rörelser och sjöng ett par sånger.
Eftermiddagen ägnade vi oss åt Thailand och barnen färdigställde de blad som saknades i boken. Det börjar bli en omfattande sammanställning om saker som finns här i vår omgivning.

På tisdag var det dags för Klara, Elin, Matilda och Alexandra att åka till Baan Café och baka kladdkaka. Det är trångt och varmt men en rolig upplevelse för barnen.

Idrotten på onsdag höll Sofia och Anna i och vi gjorde att par trevliga lekar i sanden. Avslutande doppet var också roligt i de ganska höga vågorna.

En lugn stund följde efter rasten där alla satt och lästa i nästan 30 minuter. Det börjar lossna för en del barn med större läshastighet och det känns riktigt bra.

Torsdagen blev det Matteproblem och Djurboken. Naturligtvis Hela skolan sjunger också under Saras ledning.

Fredagen avslutades så med engelska. Vi talade om olika djur som vi gillade. Några små sånger hann vi också med så klart!

Avslutningen i Salan höll de stora barnen i och de fick varma applåder för sin föreställning med ombytta roller. Strongt gjort!

Ha en skön helg alla barn och föräldrar

Agneta Ask, lärare åk 1-2

1-3:an Geckon

Måndag och tisdag jobbade vi på som vanligt i våra böcker från Sverige och några barn gjorde fler sidor till sina böcker om Thailand.På tisdageftermiddag målade en del barn sina båtar eller bilar som de gjort på slöjden. De blev jättefina.

På onsdagförmiddagen på idrotten hade Sofia förberedd tre nya lekar. Det var kul och svettigt och efteråt badade de flesta i havet. Det kom några stora vågor och ingen ville egentligen tillbaka till skolan. Men till slut traskade vi de ca 500 meter tillbaka i värmen. Vad skönt det kändes med en dusch i det fria efteråt!

Torsdagmorgonen började med en samarbetsövning som ska fortsätta även nästa torsdag. Alla barn blev indelade i åldersblandade grupper från förskoleklass upp till nian. Varje grupp har fått en svensk och/eller en thailändsk högtid att redovisa om. Det kommer att bli spännande att se resultatet nästa vecka.

Resten av dagen gick i musikens tecken. Först hade vi ”Hela skolan sjunger”. Då tränade vi på en brasiliansk sambalåt. På engelskalektionen försökte vi hitta rimord till vår ”Rhyming song” och sedan sjöng vi den flera gånger. På musiklektionen hade Anna och de andra lärarstuderanden gjort iordning ett mycket uppskattat melodikryss. Det var lite svårt men många klurade ut svaren ändå.

På fredag delade vi barnen i tre grupper. Grupperna fick varsin text om ett thailändskt djur utan att veta vilket djur det var. De fick sedan skriva ner det viktigaste om djuret och rita det. Det var ganska svårt men till sist kom vi på att djuret var en sjöhäst. Då gjorde vi ett faktablad om sjöhästen till vår bok om Thailand.

På avslutningen var det 7-9:an som stod för underhållningen. Killarna hade klätt ut sig till tjejer och tvärtom till publikens stora förtjusning och sjöng en låt ur musikalen ”Grease”. Tack för att ni bjuder så mycket på er själva!

Den här veckan var det tre barn som slutade i vår klass: Hannah, Josefin och Elias. Vi önskar alla tre en trevlig hemresa och lycka till i sina skolor i Sverige.

Trevlig helg önskar

Marianne Hunziker och Gecko-barnen

3-4:an Hajen

Ja, så var det fredag igen! Veckan avslutades med ett underhållande framförande av 7-9:orna. Deras tolkning av ”You’re the one that I want” från musikalen Greas innehöll både sång och dans! Härligt!

Några elever från Hajen har också bjudit på skådespel i veckan. Det var Rasmus, Linnea och Jakob som spelade upp berättelsen om ”Styrbjörn den store” som levde på Vikingatiden. Oj, vilka skådespelartalanger vi har i klassen! I pjäsen fick vi uppleva hur enkelt men brutalt man i Sverige löste konflikter på den tiden. Vilken tur att vi har lite mer sofistikerade metoder att använda oss av idag!

Hälsa har lärarpraktikanten Sofia varit inne hos oss och pratat om. Eleverna fick själva fundera och ”brainstorma” om vad hälsa är för dem. Hon berättade också om kolhydrater som finns i maten. Vad har den för nytta egentligen? Eleverna skriver i sin egen lilla bok om hälsa. Nästa vecka blir det mer om protein och fett; mycket intressant för alla vetgiriga barn!

I onsdags hade vi en mysig filmvisning hemma hos mig och såg den svenska filmen ”Tur och Retur”. För er som inte har sett den kan vi i Hajen varmt rekommendera den! Den handlar om en pojke och en flicka som båda är skilsmässobarn och som möts på Arlanda då de ska åka till pappan respektive mamman. Det visar sig att de liknar varandra till utseendet och därför bestämmer de sig för att byta roller. Där kommer också det underliggande innehållet i filmen in, nämligen könsroller. Efter filmen kunde vi diskutera länge om vad som är ”killigt” och vad som är ”tjejigt”.

Det är det bästa med läraryrket, att få höra elever samtala om viktiga saker. De kunde också konstatera att här på Koh Lanta är det helt OK för en kille att ha nagellack; både på tå- och fingernaglarna! Skönt, eller hur!

Lotta Olsson, lärare åk 3-4

 

5-6:an Kokosnöten

Veckan inledde vi med att hälsa Jesper välkommen. Han ska vara här i fem veckor och vi hoppas att han kommer att trivas!

På måndagens svenska tränade Anna muntlig framställning med klassen. De fick två och två välja olika roller, som de sedan skulle gestalta inför klassen och sedan skulle klassen gissa vad det var paret visade. De flesta valde att visa ”trött elev”.

Hela klassen samlades i tisdags på ”Slow Down” för att ha simträning i deras pool med Peo och Sophia. Klassen fick simma sexton längder och sedan dyka ner till botten och hämta upp ett föremål. Lektionen avslutades med att de fick prova på att bogsera en annan person i vattnet. Därefter blev det en trevlig promenad tillbaka till skolan.

Anna hade musik med klassen denna vecka. De hade musikkryss med filmtema.

På no:n har klassen och Peo börjat med kemi. De har fått undersöka hur olika ämnen löser sig i vatten.

På övriga lektioner har klassen arbetat flitigt med sina planeringar från sina skolor i Sverige.

Sophie Grimmenstedt, klassföreståndare 5-6:an

Årskurs 7-9

Denna vecka började ingen ny i klass 7-9 så vi har varit tio (”sib” på thai).

På idrottslektionen i tisdags fick de kämpa hårt. De skulle nämligen lära sig ta pulsen för att sen kunna mäta deras maxpuls och se hur mycket deras arbetspuls skiljde sig från vilopulsen. För att nå deras ”maxpuls” fick de kämpa hårt i sanden och värmen. Alla gjorde sitt bästa och de var trötta elever som kom tillbaka från stranden.

PÅ SO:n jobbade Christian med franska revolutionen samt skrev om sin resa.
Olle fortsatte jobba med EU-länder och skrev ett förhör. Amanda har kommit på en egen religion och Alice har gjort ett arbete om Tyskland.

På matten fortsätter Niklas att träna till nationella provet, Elin har börjat med bråk och tid och Fredrik håller på med algebra och ekvationer.

Så var det dags för Christian att sluta här på Lilla Svenska skolan och vi önskade han all lycka och tackade för denna tiden.

Vid ett antal lektionstillfällen har vi övat inför fredagssamlingen. För en vecka sedan bestämde klassen att de skulle sjunga och dansa till Grease-låten ”You’re the one that I want”.

Killarna skulle vara tjejer ochtjejerna skulle vara killar. Då vi har ett överskott på tjejer just nu och Isabelle är ledig, fick Moa vara tjej och lärare Sara hoppa in som kille.

Eleverna visade tidigt att de var måna om att detta skulle bli en bra och
kul fredagssamling. Vi övade danssteg, sång, mimik och eleverna tog ett
stort ansvar för planeringen.

På fredagen gjorde klassen ett bejublat framträdande som många kommer att minnas. Det är imponerande att eleverna vågar så mycket nu och att de
bjuder så mycket på sig själva. De är helt enkelt fantastiska!

Per-Olof Pehrson, lärare åk 7-9

Maj-Britt, handledare Sofia distans