Vecka 10 2018

 

HELÅRSSKOLAN

Nu är vi igång med vår tillsammanstid igen! Den är en gång i veckan och då träffas alla skolans elever och gör något tillsammans för att lära känna varandra över åldersgränserna.

Den här veckan började vi med att gå igenom kompistips, som vi alla mår bra av. Vi pratade om allt ifrån vad man kan göra om man ser någon som är ensam på rasten till att alla får vara med och hur viktigt det är att lyssna och att vi ska tänka positivt om varandra. Det är så viktigt att visa respekt mot både kompisar och vuxna. Därefter delade vi in oss i grupper beroende på vilket stjärntecken/horoskop som vi tillhör. I gruppen gjorde vi ett par olika namnlekar och lärde känna varandra mer och fick i och med det fler kompisar på skolan.

 

Förskolan Fjärilen

På måndagen hade vi en ny kompis att hälsa välkommen till oss. Efter salan startade vi med att sjunga om Jordgubbe eftersom veckans bokstav är Jj. Vi började öva på vår pjäs som vi spelade upp i Salan på veckoavslutningen.

På tisdagen var det dags att gå till stranden, vi tog med sandleksaker och byggde sandslott.

Onsdagen var lite annorlunda eftersom några barn var på besök i templet, vi som var kvar städade på gården.

Torsdagen handlade om teater, vi övade på vår uppsättning av ”De tre små grisarna”. Vi fortsatte med bokstaven J.

Fredag och vi står för Sala samlingen. Där vi spelade upp vår pjäs.

Veckans bok har varit Lasse-Majas detektivbyrå och födelsedagsmysteriet, även här kom veckans bokstav J in.

Ljusbordet har använts flitigt under veckan så vi har adderat ännu fler medicinkoppar för att utmana barnen, med högre torn och hus. Vi har lekt ute trots värmen och barnen leker i vår båt, i restaurangen och de leker olika jaga/kullekar.

Tack för en härlig vecka!
Sara och Sharon

 

Förskoleklass Mangon

Några elever har varit på tempelbesök och då passade vi på att repetera buddhismen innan de åkte och läste sagan om Siddharta Gautama, lärde oss fakta om Buddha och tempel och tittade på film om hur det är att vara buddhist.

Vi har fortsatt att öva på att ta bort och lägga till ljud i ord och lekt lekar som spindelnätet och flätan för att befästa och göra inlärningen roligare.

Veckans bokstav har varit J j .Vi har letat ord med J i början, mitten och slutet av ord och tittat på Livet i bokstavslandet. Spårat, byggt Jj med lera, ritat, skrivit och läst ord och kortare texter med J.

Vi har lärt oss nya ramsor och sånger och även lekt inne hos fjärilen och barnen har arbetat med sina olika individuella planeringar.

Vi har i matematiken arbetat med enklare stapeldiagram i ett par lektioner och då vi hade melodifestivaldag idag och lyssnade på alla bidragen till Melodifestivalen som sänds på lördag, så passade vi på att göra stapeldiagram kring barnens röstningar. Vi får se om mangon gissar rätt och tycker likadant!

Ha en skön helg!

/Maria

 

1-2:an Snäckan

Ännu en vecka har gått och alla elever har arbetat på som bara den. Efter alla härliga utflykter behövde vi arbeta på i våra böcker, vilket vi gjort denna vecka.

Vi har avslutat t vårt tema om kroppen, vilket har varit spännande och givande.

Vi har lagt stort fokus på hur vi får bäst arbetsro i klassrummet denna vecka och eleverna har verkligen visat hur vi ska göra. De har arbetat koncentrerat under eget arbete då vi pratat mycket om hur viktigt det är att alla känner att de kan arbeta i lugn och ro, inne hos oss.

Idrotten denna vecka hade vi vinter OS på stranden. Eleverna tyckte att det var roligt.

Leia och Gabriel var i templet denna vecka och tyckte det var roligt. Det var roligt att se hur de ber och att testa själv.

Leia och Joceline vecka:

Leia tycker att det roligaste i skolan den här vecka var att spela King, det var första gången hon testade med vår skolas regler och det var roligt.

Joceline tycker att det var roligt med OS på idrotten, hennes lag vann och det var kul. Det har också varit roligt på rasterna den här veckan då hon spelat vändtian, med Emilia.

Vi önskar er alla en trevlig helg så ses vi på måndag.
Isabella

 

1-2:an Geckon

Att det blir varmare och varmare här på Koh Lanta har vi märkt denna vecka, och det passar ganska bra att prata om det nu när vi har VÅREN som tema i no.

Vi har tittat på jordens lutning mot solen vid olika årstider och då utgått från Sverige. Vi har sett korta filmer om våren, vi har läst om flyttfåglarna som kommer tillbaka och växter som tittar fram eller börjar gro. Vi har lärt oss vad som händer under våren; djur vaknar ur vintersömnen eller dvalan, och att de lägger ägg eller föder ungar.

Vi har även funderat hur Thailand påverkas av jordens lutning. Finns det vår här, eller bara sommar? Vi kommer lära oss mer om Thailands klimat nästa vecka.

Vi genomförde Strand-OS under veckans idrottslektion. Flera grenar ingick i programmet, exempelvis skidskytte, slalom, skidstafett och konståkning. Spännande med nya grenar på nytt underlag!

Vi har lekt Under hökens vida vingar med matte som tema.

Idag bestämde vi att vi ska avsluta varje skoldag med en gåta. Idag stod jag for gåtan, men i fortsättningen ska eleverna få turas om. Så ladda gärna upp med gåtor hemma. De kan handla om djur, växter, kändisar… ja vad som helst!

Trevlig helg, hälsningar Stina

 

3-4:an Hajen

​Den här veckan har varit fylld av utflykter. På tisdagen var hela gruppen till Thai Cookery School. Där fick vi lära oss att laga thaimat. Alla barn var mycket intresserade och engagerade i sina rätter.

På onsdagen var det dags för de nya eleverna att åka till templet i Old Town. I samband med det fick de också, i skolan, lära sig mer om buddhism.

De elever som var kvar på skolan fick träna sina färdigheter i att skriva berättande texter genom att använda sig av de skrivregler vi gått igenom när vi arbetat med fabler här under våren.

Under veckan har vi jobbat en hel del med läsförståelse på olika sätt och vi har även jobbat vidare med att lära oss mer om programmering. Eleverna har gjort egna pilprogrammeringar med kommandon som Gå och Vrid kombinerat med Fram eller Bak och Vänster eller Höger, samt hur många gånger kommandot ska upprepas. Många skattkartor blev det!

Några elever har jobbat med vatten och vattenrening. Ett intressant ämne nu när vi är inne i den torra perioden här på Koh Lanta och vattenbristen lurar runt hörnet.

Mitt i alltihop har vi anknutit lite till hemlandet genom att träna på svenska städer, älvar och åar samt landskap.

På fredagen var det thaiboxning på Lanta Sport för samtliga elever i Hajen. Full fart!

//Nettan

 

4-5:an Palmen

Vi har jobbat på med vanliga lektioner denna vecka. Några elever har varit på tempelbesök medan andra har arbetat med sitt material. Vi har haft multitest, vilket eleverna tycker är riktigt roligt. Vi har även fortsatt att arbeta med gemensam läsförståelse och att läsa mellan raderna. Det är roligt att eleverna är så duktiga på att samarbeta. Det blir många diskussioner och många funderingar kring uppgifterna. Arbetsinsatsen är stor från eleverna vilket är härligt att se! Även på rasterna är det fullt ös:) Många är just nu med på dunken så det är full fart!

Nästa vecka kör vi vidare!

Trevlig helg!

Mvh Jessica

 

4-5:an Kobran/Termiten

Nu har det faktiskt hänt, vi har döpt om vår klass till Termiten istället för Kobran. Det känns mer äkta eftersom vi har haft en termitinvasion i vårt klassrum. Avgörandet kom när Ida, Linnea och Filippa tillverkade en jättefin skylt där det stod Termiten på. Den var i trä med fina snäckor gjorda som termiter.

Vi har varit på en underbar matlagningslektion på Cookery school. Vi åkte dit tillsammans med klassen Hajen. Tillsammans var vi tjugoen elever och två lärare. Alla eleverna fick laga sin egen thailändska mat. Eleverna fick hacka grönsaker, göra sås, knäcka ägg och till sist fräsa allt i olja tillsammans med kyckling. Till efterrätt var det bananer i kokosmjölk. Det var ett mätt trött gäng som åkte tillbaka till skolan tre timmar senare.

Ha en fin helg, Lovisa

 

6:an Kokosnöten

Lite om vår vecka i kokosnöten.

Vi startade den här veckan med att alla kokosnötter åkte på thaiboxning. Det var kul, men svettigt! Vi fick träna sparkar och slag. Efteråt fick vi bada i poolen på Lanta Sport Resort. Det var härligt.

De elever som inte varit i templet detta läsår har haft två utflykter den här veckan. De har nämligen även varit i templet i Old Town och träffat munkarna.

På bilden har vi den här veckan designat en klocka. Var och en har gjort flera skisser på olika klockor. Sedan skulle man välja en av klockorna och göra en riktig teckning av den. Det blev många roliga och snygga klockor. Några elever arbetar med digital bildbehandling och har lärt sig att sammanfoga en bild de ritat med en fotobakgrund. Det var kul men ovant att rita med datorn.

På matten fortsätter vi med multitesterna. Vi som varit här hela läsåret är riktigt snabba och duktiga på multiplikationstabellerna nu. Vi som inte varit här så länge kanske inte alltid är lika snabba, men vi tävlar ju inte mot varandra utan mot oss själva och vi blir väldigt glada när vi ser att vi förbättrar oss mycket varje vecka.

På SO:n har vi jobbat vidare med Lag och Rätt. Vi har lärt oss skillnaden på lagar och regler och vi har pratat om olika brott och olika påföljder. Vi har tittat på några filmer där människor som begått brott berättar om det. En film handlade om en kille som klottrat och fått ett stort skadestånd mot sig och i en annan film berättade en man om hur jobbigt det kan vara att sitta i fängelse och hur mycket han önskade att han inte begått det brott han gjorde. Vi som går lång tid har även gjort ett prov på området.

Vi har den här veckan läst ut vår högläsningsbok ”Alex Dogboy”. Vi gillade boken mycket och rekommenderar fler att läsa den. Den fick betyget 4,3/5 av oss. Några av våra reflektioner kring boken var:
– Spännande
– Bra skriven och lätt att förstå
– Bra beskrivningar, lätt att leva sig in i och det var lätt att skapa egna bilder i huvudet.
Ha en skön helg!

Pop kan mai!

Malin

 

7-9:an Bananen

Bananerna har haft praktisk hemkunskap i veckan, då lärde de sig hur man gör egen mandelmassa som eleverna använde när de gjorde egna semlor.

Vi har även varit på Slow Down och haft ett hälsopass.