Vecka 10 2017

Förskolan Fjärilen

Vår vecka började med sprudlande lek både inne och ute. När vi hade engelska lekte vi kims lek med olika djur imitationer. Barnen berättade på engelska vilka favoritdjur de gillade.

I veckan har vi alla bakat en ny play-do deg. Vi utgick gemensamt utifrån ett recept och gick igenom alla ingredienser. Vi använde dl mått och matskedsmått sedan räknade hur mycket av varje sak vi skulle ha i degen. Vi experimenterade med färgen och blandade fram en avocadogrön färg. En härlig matematik aktivitet!

Mitt i veckan besökte vi Lanta Animal Welfare. Vi besökte katthuset och lekte med kattungarna och valparna. Det skapas jättefina band mellan barnen och djuren. Ett mycket uppskattat besök av barnen. På eftermiddagen sjöng vi med vår musiklärare i Salan.

På torsdagen hade vi thaidans i Salan. Vi dansade en traditionell skördedans till klassisk thailändsk musik. I den thailändska dansen använder man sig av många handrörelser. På eftermiddagen fick vi besök av Pas från Indianen. Han lärde oss olika tekniker i pois.

Vi avslutade veckan med thai då vi lekte lekar med olika thailändska kommandon. På fredagen hade vi också en gemensam leksaksdag då barnen tog med sig en egen leksak. Det blev en härlig lek med konsten att låna ut sin egen leksak.

Ha en toppenfin helg alla!

Lill o Sharon

 

Förskoleklassen Mangon

Som vi nästan dagligen pratar om här är att tiden går väldigt fort. Vi har också konstaterat att det är för att vi mestadels har så roligt! Tiden är alltid närvarande och nu när alla har gjort sina egna klockor färdiga, använder vi dem flitigt och övar oss på klockan.

Vi går vidare med alfabetet och har nu kommit fram till de sista tre bokstäverna som bara finns i det svenska alfabetet – Å, Ä och Ö.

Nu har vi också börjat titta lite på hur ord är uppbyggda och även meningar! Väldigt spännande tycker barnen och snart kommer en ny värld öppna sig, när vi ser på hur alla alfabetets bokstäver kan användas.

En populär lek inne på Mangon har blivit att bygga stora byggen med kapslastavar som sedan används till att alla små plastdjur kan flytta in och bo där – fantasin flödar verkligen och det är härligt att se samspelet som uppstår.

I fredags var det flera avsked. Mimmi-Lo, Filippa och Ian hade sin sista dag och fick sin medalj i Salan. Så var det också tid för att ta farväl av Emelie som varit assistent på Mangon sedan terminen började. Vi kommer sakna alla jättemycket!

Hoppas alla får en härlig helg!

Susanne

 

1-2:an Snäckan

Hej!

Det har varit en varm och härlig vecka här på skolan och det är vi glada för när man fått höra om vädret hemma!

På måndagsmorgonens musikpass fick eleverna prova på att spela både piano och gitarr. Det var väldigt roligt och med lite övning lät det riktigt bra, det verkar som vi har många musikaliska talanger i klassen! I måndags påbörjades även arbetet med järnåldern. Vi har diskuterat levnadsförhållanden, sysslor, boende och mycket mer som berör järnåldern. När vi diskuterade barnens ansvar och sysslor på järnåldern framkom det att de hade stort ansvar i hemmet och på gården vilket eleverna tycker verkade roligt. Vi ska därför hälsa till er att eleverna gärna hjälper till mer i hemmet, härligt! Många ville också hjälpa till att fiska fisken ni använder i matlagningen, lycklig fisketur önskar vi er. Järnåldersarbetet fortsatte även på bilden då eleverna fick skapa sina egna runstenar och skriva med runskrift. Det blev ett detektiv- och avkodningsarbete att översätta bokstäver till runor. Resultatet blev riktigt bra och pryder nu våra väggar.

Under den laborativa matematiken denna vecka har vi diskuterat och laborerat med 10-kompisar och hur man kan ha stor hjälp av dessa för att räkna hela vägen upp till hundra. Vi har också fortsatt vårt värdegrundsarbete och denna vecka berört temat att vara utstött. Eleverna kom som vanligt med många kloka förslag på hur man är en bra kompis.

I torsdags hade vi besök av Pas ”indianen” som är något av en Poimästare. Många av eleverna hade med sig egna poior och hela skolan körde poior tillsammans på skolgården. Man kan säga att det var många bollar i luften men de skötte alla eleverna imponerande bra.

Stina

 

1-2:an Rockan

Hej på er alla snyggingar!

Vilka härliga ungar ni har. Fantastiskt vad de övat på bra hemma och de kom ihåg alla grejer som de skulle ha med sig till uppspelet. Hoppas att ni gillade föreställningen som de gjorde. Själv var jag riktigt impad att de vågade inför alla människor.
Denna vecka har det givetvis gått åt en hel del tid till att öva och komma på hur vi ska göra, men det lär man ju sig massor av också. Riktigt kul att höra hur de funderade när vi gjorde maindmapps till alla områden som de kom på.
De har även haft  bild där de lekt med vattenfärger och försökt att skapa vattenpölar och även gjort fina armband. På idrotten har vi kört friidrott och det var spännande att se hur duktiga de var även på detta och hur snabbt de förbättrade sig med lite övning.
Tyvärr var det även Tims och Algots sista dag här på skolan idag. Ett jättetack alla underbara föräldrar för trevliga pratstunder och underbar barn, vi kommer sakna er alla.

Jonas

 

3-4:an Hajen

I onsdags var Hajen och Geckon på studiebesök på en Eco-farm på Lanta Noi. Vilken underbar dag vi hade! Vi fick lära oss om olika växter, där växte bl. a cashewnötsträd, vitt pappersbarksträd och oljepalmer. Aruna tryckte på vikten av att alla hjälps åt att hålla rent och snyggt runt oss, så lite skräpplockning blev det också. Vi hjälptes alla åt att laga till dagens lunch, det blev en indiskinfluerad linsgryta med ris och kokta ägg. Eftersom det varken finns elektricitet eller rinnande vatten fick eleverna hjälpas åt att diska (för hand!) och innan dess var de tvungna att ta upp vattnet ur en brunn. Vilken upplevelse för många, det var något de aldrig gjort tidigare. Efter lunchen vandrade vi ner till stranden för att ta oss ett välbehövligt dopp i värmen. På vägen gick vi genom mangroveträsket och då fick vi lära oss varför mangroveträsken är så viktiga. Vi tackar Aruna för ett mycket trevligt, och lite annorlunda, studiebesök och för allt vi fick göra och lära oss.

Torsdagens idrottslektion handlade om friidrott. Grenarna som det tränades på var löpning, kulstötning, längdhopp och tresteg. Aktiviteter som var mycket uppskattade av eleverna.

I torsdags efter lunch fick vi besök på skolan av Pas, Indianen, som visade upp lite trick med sina poior. Alla eleverna samlades ute på gräsplan, Pas gav dem tips om hur de skulle göra och sedan var det ju bara att träna…

Den här veckan säger vi hej då till Elias som åker hem till Sverige igen nästa vecka.

Ha nu en riktigt skön helg!

Tina

 

3-4:an Geckon

Den här veckan har vi besökt Aruna. Aruna bor med sin familj på Lanta Noi. Där driver de en ekologisk farm. Det var en underbar dag. Vår skolbuss körde oss till Lanta Noi. Efter att vi blivit avsläppta på en grusväg fick vi vandra 1 kilometer till Arunas hus. Under den promenaden fick vi veta allt om chasewnötter, vattenbufflar, palmträd, vattenmeloner, monsunregn och torka.

Väl framme vid huset fick vi hjälpa till att laga maten som vi skulle äta. Aruna har indiskt påbrå så det blev indisk mat. Den var supergod. Vi avrundade dagen med att ta oss igenom mangroveträsken för att bada i havet.

Ha en fin helg önskar

Lovisa

 

5-6:an Kokosnöten

Eleverna har jobbat på med sina planeringar under veckan.

Under onsdagen gjorde vi en kemilaboration med olika kemiska preparat. Eleverna skötte detta bra och förstod att kemilaborationer innebär extra försiktighet. Det vi gjorde var att testa pH-värdet på de olika preparaten. Vi gjorde detta med två olika metoder, pH-sticka och med BTB som vi hällde i lösningen. En spännande och lärorik laboration.

Vi avslutade denna vecka på fredagen med en superrolig och lärorik heldagsaktivitet. Vi besökte en ekofarm. Vi tog en kort tur med skolbussen till Lanta Noi och på plats gick vi ca 20 minuter över en tropisk savann där vår guide berättade om vad vi såg och vilken funktion detta har, på savannen, i Thailand och i världen, enbart själva promenaden var trevlig och lärorik. Framme vid ekofarmen fick vi en ny guidad tur där hon berättade om de tankar som fanns med huset, huset är nämligen under uppbyggnad fortfarande. Eleverna fick tankeställare om vardagliga saker som vi annars tar för givet. Varifrån kommer ström? Hur får vi vatten? Vad händer egentligen med vattnet när vi använt det i kranen eller toaletten?

Eleverna fick under dagen hjälpas åt att laga mat, diska, hämta vatten, plocka skräp mm. En bra träning i att ställa upp för varandra och omvärlden.

Efter maten gick vi ner till Mangroveträsket och badade, det var lerigt innan vi väl kom ut i det djupare vattnet. Där ute badade vi tillsammans, simmade med och mot tidvattenströmmen, sprang och hoppade, kastade lera på varandra och hade en avslappnande stund med varandra, fantastiskt på många sätt. Totalt sett var detta troligtvis en av de mest lärorika dagarna sedan läsårets start, även om kunskapen eleverna fått kanske inte alltid var knutet till kursplanen. Men detta var kunskap för livet samtidigt som det var spännande, annorlunda och väldigt roligt. Det är till exempel inte varje skoldag som eleverna klättrar upp i ett träd, för att sitta där och äta lunch =)

Pelle

 

5-6:an Kobran

Hej!

Värmen har kommit till Thailand! Det känns som det blivit varmare och det märks på eleverna. Energin tar fortare slut och de får anstränga sig mer för att nå samma prestation som tidigare. Det roliga är att jag inte hör några som helst klagomål utan det är lika positivt om vanligt.

Vi har välkomnat Noah och Oskar till klassen. Det har fungerat bra och pojkarna har snabbt blivit del av klassen. Alla elever har hjälpts åt att få en trevlig miljö i och runt klassrummet. Kul!

Vi har även tackat av Nella som gjort sin sista vecka hos oss. Tack för den här tiden och hoppas vi ses snart igen.

Skillnaden från tidigare är att undertecknad nu har haft undervisningen även i ma/no. Det har fungerat väl och vi har jobbat både med elektricitet, kraft och rörelse och olika sinnen.

I so fortsätter vi att läsa om olika kungar. Vi har bland annat lärt oss varför vi firar nationaldag den 6/6.

I tisdags kväll regnade det en rejäl skvätt här på Koh Lanta och det beror på att vi har haft thaiundervisning. Vi lärde oss om traditionella thailändska danser och hela klassen avslutade med att dansa ”Ris-dansen”. Där tillber man bla risguden om regn för att riset ska växa bra. Som tur var hann vi inte köra ”Svärd-dansen”.

I torsdags fick vi besök av Pas, även känd som ”Indianen”. Han visade oss lite hur man gör med pois och hela skolgården var fylld av snurrande bollar och det var inte utan viss försiktighet som jag kunde fota det hela.

Fredagen avslutades med ett fantastiskt kul studiebesök på en eko-farm. En guidning i växter, djur och annat som finns i mangroveträsken samt hur man kan leva så ekologiskt som möjligt. Förutom att vi mat lagad över öppen eld, ris och linsgryta, så fick vi vada i gyttja. Hysteriskt roligt men inte så rent…

I höstas fick eleverna möjlighet att plantera ris och det är nu skördat. Nästa vecka är det dags för att se vad som händer sen. Efter ”ris-dansen” så kommer nästa thailektion handla om hur man tar tillvara det skördade riset. Skolgården kommer bli plats för riströskning. Om vi har tur så får vi även smaka vårt nytröskade ris.

Ha en trevlig helg!

Per

 

7-9:an Bananen

Under v.10 har eleverna jobbat vidare med sina personliga veckomål. I princip alla klarar av att nå sina veckomål. Vi har som vanligt utöver elevernas planeringar hemifrån spelat ”Kunskapsspelet” som utvecklar elevernas kunskaper inom olika ämnesområden så som grammatik, religion, historia med mera.

Under rasterna denna veckan har vi spelat mycket beachvolleyboll på vårt nyuppsatta nät på skolgården. I början av veckan var det killarna som spelade men mot slutet av veckan har det varit både killar och tjejer som spelat och dessutom från alla olika årskurser vilket bidrar till den goda stämning som finns på skolan.
Under veckans idrott hade vi friidrott på stranden. Eleverna fick springa 100m, stöta kokosnöt och hoppa både längd och tresteg. Som kuriosa fick de också veta de smått mirakulösa världsrekorden på varje gren.
Under torsdagen hade vi besök på skolan av Pas. En man som hanterar ”Pojor” på ett enastående sätt. Flertalet elever hade med sig sina ”pojor” och lärde sig nya trick under denna varma marsdag.
Niklas