Vecka 10 2016

Förskolan Fjärilen

Vi startade upp veckan med en målarstation där vi experimenterade med färg och gjorde avtryck med våra fötter. Det blev många färgsprakande fjärilar som prydde vår vägg ute på terrassen.

Vi har haft engelska i veckan och träffat dockan Owl. Vi läste en saga på engelska och reflekterade gemensamt kring sagan.

På idrotten hade vi dramalekar och yogaövningar. Mycket uppskattat av barnen. Vi lekte också några samarbetslekar.

Som utflyktsmål besökte vi ett gummiplantage på Lanta då vi fick se hur de tappade ur gummi från träden. Vi tittade på bilder och visade olika föremål som är gjorda av gummi innan vi åkte sedan reflekterade vi tillsammans. Vi avslutade utflykten med bullkalas.

Vi avslutade veckan med Thai då vi övade på olika fraser gemensamt. Doeramon kom och vi lärde oss ”hur mår du sången”. Vi avtackade vår Vfu-student som varit fantastisk med sitt förhållningssätt till barnen.

Ha en jättebra helg!

Lill, Sharon och Alexandra

Förskoleklassen Mangon

På idrotten gjorde vi olika övningar med hopprep; vi hoppade vanligt, vi hoppade långrep och så lade vi hopprepen i olika former så vi kunde hoppa hage.

Vi har provat på olika dramaövningar. Vi fick bland annat följa med på ett dramaäventyr i Salan där vi förvandlades till vackra mangoträd och sedan hjälpa till att skydda en värdefull diamant.

I torsdags var vi på utflykt till en gummiträdplantage. Vi fick se hur trädena växer och så fick vi se hur man tappar träden på gummi. Tillbaka i skolan tittade vi på bilder på olika saker som är gjorda av gummi och så fick barnen rita teckningar från besöket.

På språksamlingarna har vi bland annat rimmat en hel del och arbetat med bokstaven S, s, vi formade bland annat ett S med ett snöre som vi sedan klistrade upp på ett papper.  På mattesamlingarna har vi fortsatt att övat på lättare additions tal.

På fredagen var det många barn på skolan som blev avtackade i Salan. Mangon tog farväl av Mira, Eskil och Alexandra. Även Emelie som har praktiserat hos oss hade sin sista dag.

Hoppas alla får en skön helg!

Susanne

1-2:an Snäckan

För första gången på länge var det nu dags att ta farväl av två barn som slutar hos oss och åker hem till Sverige igen. Det är alltid lika sorgligt när barnen slutar. Eleverna avtackades på sedvanligt sätt med diplom och medalj.

Veckan har bl.a. bjudit på dramalekar tillsammans med Hanna som går sista året på gymnasiet. Det var mycket uppskattat.

I matten har barnen konstruerat geometriska mönster. Vi har också kollat temperaturen på Koh Lanta och i Stockholm varje dag. Det visade sig att solen har lyst både på oss här på Koh Lanta och i Sverige, men antalet plusgrader har förstås skilt sig rejält. Resultatet ska leda till att vi tillsammans ritar ett diagram nästa vecka.

I SO och NO har barnen jobbat färdigt med häften om månader och årstider. I samband med att vi pratat om årstider och om hur det blir olika årstider så fick barnen en skrivuppgift som handlade om ett telefonsamtal till rymden, där någon svarar!! Vem eller vad skulle det kunna vara som svarar och vad skulle man vilja fråga om??

Tema Thailand har handlat om djur som lever i havet.

Ledtråden till Grej of the week var ju ”Utdöd jätteödla” och lektionen handlade förstås om dinosaurier. Det ämnet är alltid lika tacksamt att ta upp, eftersom det fascinerar de flesta barn.

Läsprojektet fortsätter och när jag går runt och lyssnar så tycker jag att jag redan kan höra att några barn har förbättrat sin lästeknik.

Lena

1-2:an Kobran

Oj, så varmt det har blivit. Det märks när vi är ute på rasterna. Det är fuktigt i luften och vi dricker mycket.

Vi har gjort vattenexperiment där vi fick göra en hypotes som vilka saker som skulle flyta eller sjunka. Sedan provade vi och skrev resultatet. Vi skulle också fundera över varför vissa saker flyter och andra sjunker.

VI har ritat med perspektiv. Så fina teckningarna blev! En väg, som är rak, blev smalare ju längre bort den gick.

Vi tackade av Hilma och Judith och önskar dem sköna lediga dagar innan de åker hem till Sverige

Carin

3-4:an Hajen

Hej!

Efter förra veckan som nästan uteslutande gick åt till forskning kring och förberedelser inför vår fantastiska hajpresentation har det varit skönt att få jobba på i klassrummet som vanligt. Vi har arbetat med engelska prepositioner (lägesord) såsom under, över, mittemot, bredvid etc. Vi har gjort övningar och spelat spel där vi tränade på dessa orden.

Eftersom våra två klasskamrater Elias och Herman är på väg hem och vår fina rektor Kattis har varit sjuk så har vi skrivit brev till dem. Vi har beskrivit de egenskaper som vi uppskattar hos dem. Jag håller regelbundna lektioner då vi diskuterar ord och egenskaper som ödmjuk, empatisk, lyhörd, kreativ, ärlig, ambitiös och modig. Vi pratar om vad man skall tänka på när man beskriver en person, hur man framför komplimanger, vikten av att komplimanger eller egenskaper skall bottna hos eller kännas igen av mottagaren. De här eleverna är nu fantastiska på att plocka fram vad de uppskattar hos andra eller vad det är med den personen som gör en glad. När jag läser upp breven får jag ofta en klump i halsen och mottagarna får ett brev fullt av komplimanger och fina ord som jag tror att de kommer att bära med sig resten av livet. Idag är jag, som så många gånger, en mycket stolt och rörd fröken!

En underbar helg önskar jag er alla!

Linda

3-4:an Geckon

I måndags hade barnen lekar med Hanna. Hon har gått på Lilla Svenska Skolan för några år sedan och går nu sista året på gymnasiet/teater/drama.

Musik som vanligt på tisdagen då barnen fick fortsätta att lära sig spela gitarr och lite nya begrepp. På träslöjden fortsatte barnen med sina vindspel och amplar medan syslöjdseleverna fick prova på ett nytt sätt att göra armband/fotlänk mm. Idag var det också Kalles sista dag på skolan.

Barnen hade Thai med Sharon där nya ord presenterades och denna gång var det namnen på olika djur.

Gymnastiken på onsdagen innehöll en föreläsning om hälsa och ett Tabatapass med Amelia. Därefter hela salan sjunger.

På fredagen var det dags för ett besök på Lanta Animal Welfare där barnen fick träffa alla hundar och katter som varit skadade och som nu bor på djurcentret i väntan på att bli adopterade.

Ha en bra helg önskar

Yvonne och Lovisa

5-6:an Kokosnöten

Denna vecka sa vi hejdå Thea och Arvid. Vi önskar dem lycka till med hemfärden. Vi tackade även av Olivia, men hon går i skolan några dagar även nästa vecka.

Veckan har i hög grad präglats av att vi hade ansvaret för samlingen i salan på fredagen. Som alltid är det en spännande process när något helt nytt ska skapas. Vi började veckan med att brainstorma idéer, sedan var det lite demokratiträning när vi skulle enas kring vilken av dessa som vi skulle bygga vidare på. Vi skapade manus samtidigt som vi tränade de olika scenerna och till slut hade vi skapat ett litet drama. Eleverna har verkligen varit otroligt kreativa och samtidigt inlyssnande under hela denna process och det blev verkligen en lyckad föreställning till slut. Kul att få se eleverna blomma ut i deras olika roller, allt från lärare, nyhetsreportrar, boxare, sjukvårdare till meteorologer. Även om en sådan här vecka är lite extra svettig känner man sig verkligen lite extra stolt när allt är klart.

Magnus

7-9:an Bananen

Den här veckan har eleverna jobbat hårt med sina planeringar. Det är god stämning och bra arbetsro i klassen. De är ambitiösa och fulla med arbetslust. Flera elever har genomfört prov och förhör i olika ämnen.

På rasterna har Bananerna återigen börjat spela kortspelet Maffia. Det är givande för att det är ett socialt spel, där eleverna löser en detektivgåta. Det är roligt för alla är engagerade och delaktiga i processen. Detta skapar god sammanhållning och många elever träffas också utanför skolan för att umgås.

På fredagen sa vi hej då till Henrik, som skulle tillbaka till Sverige för denna gång. Det är lite sorgligt med avsked, men desto roligare att vi välkomnar två nya elever i Bananen nästa vecka Matilda och Edit. Det ska bli mycket roligt att fylla på gruppen och lära känna dessa elever.

På fredagen hade också Kokosnöten hand om salansamlingen. De gjorde ett nyhetsprogram med olika sketcher. Detta var oerhört uppskattat och eleverna fick många applåder. Eleverna i Bananen blev lite extra pirriga, för nästa vecka är det Bananen som har hand om salansamlingen. Detta kommer att gå jättebra och vi kommer att ha en fantastisk vecka.

Ullis