Vecka 10 2015

Förskolan Fjärilen

Denna vecka har vi haft en praoelev från Bananen hos oss på Fjärilen. Förra veckan kämpade vi alla på Vasaloppet och idag fick alla barnen på skolan ett samarbetspris som alla elever och barn på skolan kan ta del av på olika sätt.

Det är kul att dansa tycker vi inne på Fjärilen, speciellt när vi är olika djur. På denna veckas miniröris dansade vi bland annat som elefanter och krabbor.

I torsdags åkte vi till templet i Old Town. Där träffade vi en munk som visade oss en ceremoni som man kan göra när man kommer till templet. Han gav oss tre rökelser var och en fick vi gå fram och tänka på alla man tycker om samt önska lycka till de som är i nöd.

På läsvilan har vi läst om Pelle Svanslös och hur den elaka katten Måns försöker göra det surt för Pelle för att han inte har någon svans. Hur är man en bra kompis och vad kan man göra om man ser att någon blir retad? Det frågade vi Fjärilsbarnen när vi läst klart boken Pelle Svanslös. De svarade att man kunde säga snälla saker till varandra, kramas, trösta och säga till en vuxen om hjälp. De konstaterade även att man inte får retas och att alla får vara med och leka.

Tack för en fin vecka och vi på Fjärilen önskar er alla en trevlig helg!

Lill, Elin och Sharon

Förskoleklassen Mangon

Vi har nu gått in i månaden mars. Här i Thailand märks ju inte det så mycket men kanske hemma i Sverige? Mycket tid har gått till att förbereda för vårt uppträdande i Salan. Barnen har varit så entusiastiska, kommit med  många bra idéer.

Lite annat har vi också hunnit med. Vi har arbetat med beskrivande ord. Varje barn fick beskriva ett föremål för varandra. Ex. vis hårt/mjukt, långt/kort, runt/ fyrkantigt osv. I arbetet med havet har vi gjort experiment med sött och salt vatten. Vi fyllde ballonger med sött och salt vatten som vi sedan la i frysen. Barnen fick komma med tankar om vad som skulle hända. När vi tog ut dom visade det sig att ballongen med sötvatten frusit mycket mer än den med saltvatten. Då vi tog av ballongen blev det vackra isägg!

Vi har skrivit siffror 1-9. Istället för gympa på stranden lekte vi lekar här på gården. En namnlek och ”Kom alla mina kycklingar. På Sharons thailektion sjöng dom bl.a. en sång om äpplen, jordgubbar och mango.

Vi har sagt hej då till Mira. Veckan avslutades med ett bejublat framträdande av barnen på Mangon.

Ha en fin helg tillsammans!

Marion, Ellinor och Alexandra

1-2:an Snäckan

Det är inte klokt vad tiden går snabbt. Om en månad finns inte Snäckan kvar längre. Varje fredag har jag elever som slutar, får medalj och ett fint diplom. På diplomet står det bra egenskaper om just den eleven. Det är mycket uppskattat.

Den här veckan har vi inte haft ett speciellt tema utan alla elever arbetar på med sina planeringar från hemskolan i Sverige. Bevylin läser varje dag ur boken Drakriddaren. Alla våra elever sitter blickstilla för boken är så spännande. Vi har även börjat lyssna på Mio min Mio av Astrid Lindgren som ljudbok. Den spelades in 1975, härligt att den håller än i dag.

Två grupper har varit och bakat kokosbollar på resorten Slow Down. De var mycket nöjda och tyckte det var roligt att baka tillsammans med Sofia som arbetar på Slow Down. Glass har jag bjudit på denna vecka. Det betyder att våra flitiga elever har läst 1500 sidor text tillsammans.

Ha en fin helg!

Lovisa och Bevylin

1-3:an Kobran

Veckan började med en studiedag vilket innebar en extra ledig dag för barnen. Idrotten som brukar vara på tisdagar byttes därför ut mot den salasamling som vanligtvis brukar inleda måndagen.

Tema kroppen och tema rymden rullar på vid sidan av tema Thailand och på tisdagen var vi på studiebesök på Lanta Animal Welfare som är en organisation som tar hand om hundar och katter som farit illa. Besöket blev ganska dramatiskt då det under tiden vi var där kom in 4 skadade hundar och en katt. Vi fick därför nöja oss med att vara utanför och kela med katterna. Barnen tyckte att det var helt i sin ordning. Huvudsaken är ju att volontärerna hinner ta hand om djuren. Vi kan få en visning av verksamheten en annan gång.

På torsdagen utdelades ett pris till alla elever på för ett utmärkt genomfört Vasalopp som genomfördes på stranden i förra veckan.

Vi har sjungit för Abbe som fyllt år i veckan.

Trevlig helg!

Lena

3-4:an Hajen

Detta var en kort vecka eftersom all personal hade studiedag i måndags. Då var alla elever lediga från skolan och fick roa sig på egen hand. Inte så svårt här på Lanta!

Vi har haft prisutdelning för vårt alldeles egna Vasalopp som vi genomförde på stranden förra veckan. Det var ett skolpris som kom hela skolan till gagn. Alla elever var helt fantastiska, samarbetade, tog hand om varandra, hittade på kreativa lösningar och spred en otrolig glädje under dagen. Därför tyckte vi att ett pris till alla passade bra. Vi hade samlat massor av prylar i en stor korg och slagit in dem. Det var fotbollar, badmintonracketar, kortspel, twistband, pojsar, läggspel och mycket annat i ett enda potpurri.

I klassrummet har vi dagliga microlektioner där vi koncentrerar oss på att bli bättre skribenter. Vi ger dagliga skrivtips som att variera texten, välja verb som ”sätter fart” på texten, förtäta texten och växlar mellan långa och korta meningar.

Vi jobbar dessutom vidare med forntiden, vikingatiden, kroppen, Sveriges olika landsdelar och landskapen, textbehandling (skrivprocessen, skriva texter i olika genrer, kompisrespons, läsförståelse mm) bland mycket annat. Vi har ju en hel del treor som nästa vecka sätter igång med sina nationella prov så vi har dessutom repeterat det vi redan arbetat med inför dem.

Fullt ös på Hajen med andra ord.

Ha en riktigt skön helg!

Linda 

3-4:an Geckon

Den här skolveckan började på en tisdag eftersom måndagen var en studiedag. Vi är nu 7 elever i Geckon.

I NO har vi pratat om hur man kan skilja på saltet och vattnet i havet och vi har gjort ett experiment för att se hur det går till i verkligheten. Vi har även pratat om vattnets olika former och tittat på hur vattenångan i luften blir till vattendroppar på utsidan av en kall flaska.

I SO har vi pratat om vad som kan skilja i arbetsförhållanden mellan en person som arbetar i en affär i Thailand jämfört med en som arbetar i en affär i Sverige.  På idrotten blev eleverna rejält varma och svettiga då vi körde 4 varv med Tabata, det vill säga cirkelträning med olika rörelser. Vi avslutade med leken ”Gladiatorkrabba” och bad i havet.

Den här veckan har vi i Geckon sagt hejdå till två klasskompisar, Johan och Hilma. Vi kommer att sakna er!

Trevlig helg!

Karin

5-6:an Kokosnöten

Ännu en vecka är slut. Vårt skrivprojekt Den magiska dörren har fortsatt med kapitel 6 och vår VFU-student Frida har även fortsatt med En läsande klass. Ett uppskattat inslag Frida infört är något som kallas Grej of the Day. Eleverna får en ledtråd ena dagen och följande dag får de gissa vad ledtråden innebar. Denna vecka löd ledtråden ”En hel dag för en halv befolkning”. Kan ni lista ut vad Grej of the Day var?

På torsdagen samlades skolan i Salan för resultatpresentation och prisutdelning för förra veckans Vasalopp. Priserna som delades ut kommer hela skolan att kunna ha glädje av.

På engelskan hade eleverna en muntlig presentation av projektet The Great Adventure. De hade förberett dialoger och framförde dessa. Veckan avslutades i vanlig ordning med nyhetsrapportering och Veckans ord, samt veckans absoluta höjdpunkt; glassen i matsalen.

Tack för en härlig vecka. Trevlig helg!

Olof

5-6:an Papayan

I Papayan den här veckan har vi hunnit med ganska mycket trots att det i måndags var studiedag. Den här fyradagarsveckan har enbart gått i klassrummets tecken utan någon aktivitet som sticker ut. Favoriten i klassen just nu är frågetävlingen som vi ibland avslutar lektionerna med som är ämnesövergripande.

Prisutdelningen ifrån förra veckans Vasalopp har också hunnits med. Skolan fick två korgar med nya rastleksaker som pingisracket och poys.

Veckan avslutades idag med prov för några och en titt på kommande veckas planering.

Trevlig helg!

Johan

7-9:an Bananen

Denna vecka har gått i raketfart, då veckan inleddes med en studiedag. Molly har gjort sin prao inne på förskolan och vi andra har fokuserat på allt ifrån kemiska reaktioner till läsloggar.

Experimenten med kemiska reaktioner har handlat om koldioxidutveckling och vi har lärt oss skillnader mellan olika jäsmedel: de kemiska (såsom bikarbonat och bakpulver) och de biologiska, såsom jästsvampar. Dessa kunskaper kan vi bära med oss och ha nytta av, då vi ska baka på Slow Down på tis och ons i nästa vecka..

På gympan gjorde vi tabata nere på stranden, vilket var kul fast väldigt jobbigt. Man skulle jobba i intervaller om 30 sekunder och vila 10 sekunder i fem omgångar. Vi har testat våra brokonstruktioner, vi har både lagt boktravar på dem, stått och legat på dem. Hållfastheten var mycket god, den bästa klarade 23,5 kg!

Skön helg!

Gabriella