Vecka 10 2014

Förskolan Fjärilen

Vi började veckan med att måla elefanter på Koh Lanta. Vi gjorde först handavtryck och sedan målade vi till svans, snabel, öron och ögon. Några barn började måla apor till vår fjärilsgren som vi satt upp.

På engelskan fortsatte vi med fraser, siffror, antal och djur. Vi avslutade med en rituppgift.

När vi hade idrott i Salan testade vi en ny lek som heter vad är klockan herr lejon? Vi lekte följa John och gjorde en rörissaga.

Vi avslutade onsdagen med hela skolan sjunger i Salan. Vi dansade och sjöng till gitarr och ukulelespel. Vi sjöng våra favoritlåtar från barnkonventionen.

På torsdagen träffades hela skolan nere på stranden för att ha samarbetsdag. Vi utmanades till Vasaloppet med olika samarbetsövningar och fysiska aktiviteter. Kall god blåbärssoppa serverades till alla elever. En jätte rolig förmiddag där alla möttes med glädje.

Vi avslutade veckan med Thai och vår käre vän Doeramon. Vi övade på Thailändska fraser och sånger om djur.

Ha en trevlig helg!

Lill, Sharon och Elin

 

Förskoleklassen Mangon

Helt otroligt, fredag igen! En sak är säker, tiden går fort i Thailand också. Denna veckan har vi arbetat mycket med att göra klart rekvisitan till vårt uppträdande. Och så har vi övat förstås. Barnen har varit så kreativa, kommit med många olika förslag och lösningar.

En del annat har vi också hunnit med.

I måndags städade vi vår gård, sorterade leksaker, sopade och krattade.

Vi lekte viskleken. Vi pratade också om vilka regler vi har på Mangon och varför vi har dem.

Gympa på stranden hade vi i tisdags som vanligt. Då körde vi svansleken, i den gäller det att försöka ta så många ”svansar” som möjligt från sina kompisar. Vi kastade gris, lekte en lek som heter Cirkusdirektören. En bonde i vår by hann vi också med.

I onsdags hade vi kalas för Linnea som fyllde år.

Vi arbetade med bokstaven Gg och räknade ljud i ord.

Onsdagen avslutades med hela skolan sjunger. Det blir verkligen en härlig gemenskap under den stunden. Barnen kan sångerna jättebra nu och sjunger ut!

Så var det dags för Lantas eget Vasalopp. Här gick det ut på samarbete och det klarade lagen fantastiskt bra. Efteråt fick alla välförtjänt pris.

Idag, fredag kom alla hit med pirr i magen vi skulle ju göra vårt uppträdande, ”Tio små indianer”. Det blev så lyckat, bra jobbat alla barn.

Nu önskar vi Er alla en fin helg tillsammans, så syns vi på måndag.

Marion och Jennie

 

1-2:an Snäckan

Nu är det fredag igen efter en varm och rolig vecka. Vi har en underbar klass. Eleverna är flitiga och nyfikna på att lära sig nya saker. Vi skrattar mycket i klassen och busar en del med varandra. Men när det krävs arbetsro i klassen så fungerar det med. Kort sagt jag, Lovisa, och Sara har en toppenklass.

I måndags hade vi lektion ihop med Geckon. Vi var i salan och hade drama. Bland annat fick vi göra en spegelövning, där en person är spegelbild och ska härma allt kompisen mittemot gör. Vi avslutade med att ”skulptera” med varandra, en var lerklump och två bestämde hur lerklumpen skulle se ut. Det blev många tokiga och roliga skulpturer.

Det har blivit ett glassbesök hos Moon i tisdags för då hade alla elever läst över 1000sidor tillsammans.

Vi har gått igenom vad multiplikationstabellen står för. Det är upprepad addition (plus). En del av våra elever i tvåan arbetar med multiplikation. Det finns många sätt att lära sig multiplikation. I vår klass lär sig bl.a. eleverna multiplikation genom datorn. Spelet heter Multix och det är ett lustfyllt sätt att öva sig på.
Veckan avslutades med vår samarbetsdag. Temat denna gång var Vasaloppet. Eleverna fick b.la testa på att åka skidor i sanden och smaka på svensk blåbärssoppa.

Ha en fin helg önskar

Lovisa och Sara

1-3:an Geckon

Ytterligare en bra vecka har vi haft i Geckon. Klassen är mycket trevlig och gulliga mot varandra.

I måndags arbetade barnen mycket med sina olika arbeten de har med sig från Sverige. Det gäller ju att man ska hinna dem också. Dagen avslutades med att vi hade olika dramaövningar ihop med Snäckan i salan. Vi gjorde några övningar alla tillsammans och även några i olika smågrupper. Att forma varandra till statyer var populärast.

Jag läser boken ”Vampyren” som högläsningsbok för klassen, det är en bra och spännande bok tycker barnen. Nästa vecka får vi höra hur det slutar.

Vi har haft klassråd och Sofia blev vår elevrådsrepresentant. Hon var på möte i torsdags.

Som bilduppgift den här veckan målade barnen mandalas. Det gäller att måla så det blir ett fint mönster, det är även bra matematikträning.

I torsdags hade hela skolan Vasaloppet på stranden. Alla elever var indelade i tvärgrupper från de minsta till de största. Grupperna gick runt till alla kontroller som finns efter vasaloppssträckan. Vid varje kontroll fick gruppen ett uppdrag, det kunde vara att bära varandra i ”kungastolen” eller åka på samma skidor i sanden en sträcka. Det som var det viktigaste var bra samarbete. Det var en riktigt kul dag som avslutades med bullar.

Vi har bestämt att vi ska läsa 1000 sidor tillsammans i klassen. Klarar vi det bjuds det på glass. Sedan i onsdags har vi läst 220 sidor, BRAVO!!

En fin helg önskar jag er

Maria

 

3-4:an Hajen

Vi har fortsatt att skriva dikter denna vecka. Nu blev det månadsdikter. Eftersom vi var 12 stycken blev det en dikt om varje månad, som vi sedan satte ihop till en bok som alla kan läsa i. De som ville kunde fortsätta att skriva andra typer av dikter. Det var det flera som gjorde. De flesta tyckte det gick enkelt och lätt att hitta på vad de skulle skriva om.

I tisdags hade vi teknikdag. Eleverna fick se bilder på olika brokonstruktioner. Sedan skulle de i små grupper göra en ritning på en bro och därefter bygga. Materialet som de hade till sitt förfogande var sugrör, garn, tejp och knappnålar. När allas broar var klara kontrollerade vi tillsammans hållfastheten på varje grupps bro. Det var verkligen spännande. Alla var engagerade och totalfokuserade på uppgiften.

Den stora händelsen var naturligtvis Vasaloppet som vi hade på stranden i torsdags. Hela skolan var indelad i åldersblandade grupper från 3 år upp till elever i åk 9. Eleverna hade lagnamn med egen flagga t ex Krabborna, Hajfenan o s v. Sedan gick de runt och gjorde olika samarbetsövningar på nio stationer. Stationerna hette naturligtvis som i Vasaloppet t ex Mångsbodarna, Evertsberg mm. Slutstationen var Mora. Alla kämpade på med glatt humör och visade verkligen att det går att samarbeta med alla åldrar. Vi avslutade dagen i Salan där alla grupper fick veta vad de hade varit särskilt bra på. Sist men inte minst så fick alla elever var sin hembakad kanelbulle.

Trevlig helg!

Elisabeth

 

5-6:an Kokosnöten

Denna vecka har vi arbetat med våra planeringar. Några elever såg en film om Vasatiden, de tyckte det var spännande att se hur det var på den tiden. Många elever håller på med världsreligionerna och det har handlat mycket om buddhismen denna vecka.

I matte har vi haft diskussioner kring upgifter som PRIM-guppen lagt ut på skolverkets hemsida. Uppgifterna har handlat om att förstå likheter och olikheter i trianglar, deras area kontra omkrets, kunna med ord och beräkningar tydligt redovisa sina lösningar och tankar, kunna beräkna delen av ett helt antal frukter, och ett av våra fyra räknesätt – subtraktion.

No:n har innehållet en del kreaktiva inslag. Utöver deras individuella planeringar där de arbetar med allt från rymden till elektricitet, så har vi byggt broar och konstruerat egna godispåsar av ett A-fyra papper. De blev kanonfina…

I tisdags var tre elever inne i Saladan och bakade, det blev smarriga kärleksmums.

I torsdags var det dags för ”Vasaloppet”, en samarbetsdag nere på stranden där eleverna fick göra olika övningar tillsammans. De fick bland annat besöka Berga och Everstberg. I Berga gällde att ta sig från A till B på ett par långa skidor med plats för åtta personer. Det hela gick också på tid. Det var jätteroligt att se hur alla kämpade för att klara av detta. I Evertsbergfick eleverna använda sig av minnet. Det gällde att memorera så många saker som möjligt som låg på en duk innan de togs bort. Det är bara att konstatera att elevernas minne är det inget fel på. Som belöning fick man blåbärssoppa, det smakade väldigt gott!

På idrotten denna vecka hade vi orientering i området. Vi fick leta efter kontroller som var uppsatta lite överallt. Det var lite krångligt att hitta alla men till slut så var alla hittade. Därefter blev det ett dopp i havet för dem som ville.

En riktigt härlig helg önskar vi er alla!

Pia, Lena och Annelie

 

7-9:an Bananen

 

Den här veckan har vi haft ”Vasaloppet” – vilket blev mycket uppskattat. Vi hade nio olika stationer med olika samarbetsövningar. Flera av våra elever var lagledare vilket de skötte imponerande bra och vi fick se många nya och fina sidor hos våra elever. Dagen avslutades med Saras hembakta kanelbullar.

När vi arbetat med No har vi diskuterat olika betygsbedömningar kopplade till våra undersökningar om statiskt och dynamiskt arbete som vi utförde förra veckan.  Astrid  och Andrea har arbetat praktiskt med olika laborationer till området värme. Det gick riktigt bra och det är ofta kul att få släppa boken och vara mer kreativ. Bella och Hannah fortsätter med sitt broarbete och är nu snart klara, Det har varit pilligt och tar längre tid än vad man tror. Andra elever arbetar på med områden som kroppen, elektricitet och pluggar till prov.

På musiken har vi spelat gitarr och på idrotten har vi haft orientering. Det har varit roligt.

På engelskan har vi pratat om framtidsplaner. Många spännande idéer dök upp.

Vi har också haft spanska hörövningar och en hel del eget arbete.

Svenska lektionerna jobbar eleverna på med reportage, insändare, recensioner och dagboksskrivande.

So har varit intressant att jobba med. Där fick vi bl.a. lära oss om andra världskriget och demokrati och de politiska partierna.

Sedan har vi sjungit för Bella både i klassrummet och i Salan, eftersom hon fyllde år i onsdags. Vi har också sagt hej då till Malin som har gjort sin lärarpraktik på skolan.         Vi kommer alla att sakna henne.

Trevlig helg önskar

Annelie, Lena och Pia