Vecka 10 2013

Förskolan Fjärilen

Det var ett tag sedan vi gick till stranden men denna vecka blev det faktiskt två tillfällen. I onsdags var det dags att ha lek och rörelse på stranden vi började med att fläta in alla namnen i en namnlek och sedan lekte vi kramkull. I början var det lite genant att ge någon en kram men efter ett tag försvann blygheten och det kändes skönt att få ge någon en kram. Efter leken skapade vi olika figurer i den härliga sanden. Efteråt var vi väldigt varma och en del av barnen ville då svalka av sig i havet och visa hur duktiga de har blivit på att simma. I fredags var det åter dags för det årliga vasaloppet. Barnen var indelade i olika grupper med blandade åldrar från förskolan till högstadiet. Det var nio olika stationer som alla lagen skulle genomföra och belöningen fick man sedan i form av blåbärssoppa och banan, det smakade härligt! Alla var väldigt nöjda med förmiddagen.

Förutom att vara på stranden så har vi fortsatt med att göra mönster. Denna vecka gjorde vi olika mönster med hjälp av tandpetare. Sen fick barnen göra halsband med ett mönster som man tänkt ut. Förutom matematik så har vi lekt med språket. Vi har klappat våra namn och räknat hur många stavelser det finns i namnet. Vi har lyssnat på sagan om bockarna Bruse och pratat om hur det låter när man trippar, trampar och stampar över bron vad är egentligen skillnaden på dessa ord? Handdockan Kasper kom och han kunde inte prata som vi utan han pratade i stavelser och då fick barnen försöka förstå vad det var för ord han sa.

Vi har haft skapande med Linda, hon hade med sig en spegel till alla barn. Man fick titta sig i den och sedan måla av det man såg i spegeln med en tuschpenna. När bilden var färdig så placerade man ett blött papper på spegeln och tryckte till och vips så hade färgen fastnat på pappret. Det var som trolleri! Barnen tyckte det var fascinerande och teckningarna blev väldigt fina.

Vi har också läst en massagesaga, under tiden fick barnen massera varandra. Detta var mycket uppskattat och många tyckte det var skönt. Det var också några som ville berätta att de sett hur man gör här i Thailand när man är på massage.

Trevlig helg önskar
Maritha, Sharon och Alida

 

Förskoleklassen Mangon

Denna vecka har varit lite mer annorlunda än vanligt. I onsdags hade vi klassens dag. På förmiddagen bar det iväg till Butterfly Garden. Fjärilarna var många och vackra. De svävade över våra huvuden och satte sig ibland i håret. Vi lärde oss om fjärilens livscykel, från larv till puppa och tillslut fjäril. Vi hade en heldag med mys. På eftermiddagen blev det popcorn och film. Vi hann också med glass hos Mon. Som avslutning på dagen hann vi med att vara med på hela skolan sjunger.

På måndagen kom Maria och hade engelska med barnen. För övrigt jobbade barnen i sina bokstavsböcker. På samlingen fortsatte vi att prata om kroppen. Vad finns inuti/utanpå kroppen? Var sitter armbågen, knäskålarna och var har vi
vaderna.  Det är inte så lätt att veta när man är sex år. På tisdagen kom Linda och jobbade med bild/kroppen. Hon pratade med barnen om hur kroppen ser ut utanpå, Vilka olika kroppsdelar vi har. Vi börjar med att avbilda huvudet.

På torsdagsförmiddagen avslutade vi påbörjade arbeten om bokstäver och grundformer. På eftermiddagen jobbade vi i mattehäften och skrivhäften. Vi hade lite extra lång rast så att barnen fick möjlighet att leka färdigt! Det är roligt att se att de nya barnen nu börjat komma in i gruppen riktigt bra och hittar nya kompisar för varje dag.

Ha en fin helg!
Yvonne

 

1-2:an Snäckan

I dag var alla tillbaka från sina visumresor så nu kan vi äntligen fira våra 4000 lästa sidor. Det gjorde vi i torsdags, då vi festade på jättegoda glasskulor toppade med olika såser och strössel. Vi längtar redan efter nästa glassfest men det blir ingen förrän vi har nått målet 7000 lästa sidor. Eleverna är väldigt duktiga på att läsa så det dröjer nog inte så länge.

På tisdagen körde Lina uppvärmning med ”Följa John” på idrotten och alla deltog med liv och lust. Samarbetet mellan de tre klasserna fortsätter. Vi spelade brännboll med ett tennisracket och en tennisboll. Det var roligt eftersom alla elever lyckades få iväg bollen.

Under veckan har vi arbetat mycket i våra matteböcker till elevernas stora förtjusning. Ettorna har arbetat med ”lästal” som ledde till mycket mysigt matteprat. Tvåorna har följt sina arbetsplaner och jobbat flitigt.

En av ettorna bjöd på en väldigt kul redovisning av boken ”Vara ihop”. Vi  fortsätter att träna på ”Veckans ord” en liten stund varje dag. På fredagar blir det skriftligt läxförhör. Vi har läst om ”Cikadan” och gjort ännu en fin sida i Thailandsboken.

På fredagen gick Vasaloppet på Thailandsvis av stapeln i värmen på stranden. Eleverna var indelade i 9 blandade grupper med deltagare från alla klasser. Alla lagen hade ett festligt namn på sin flagga. Det var allt från tulpaner och morötter till hajfenor och kungskobror. Grupperna skulle ta sig runt en bana med 9 olika spännande stationer. De tävlade bl.a i längdskidåkning, snowboard, kälke och stakning. På en station bjöds det på smaskig blåbärssoppa och på en annan fick man äta bananer. Samarbetet i de olika lagen fungerade alldeles utmärkt. Det var härligt att se hur de större eleverna månade om de mindre. Vilken rolig och svettig förmiddag det blev!

Nu är det tyvärr dags för ännu ett avslut i klassen. Rebecca som har gått i Lilla Svenska skolan under en lång tid åker nu hem till Sverige för att börja i sin gamla klass. Vi önskar dig och din familj all lycka i världen. Ha det bra!

Tack för denna veckan!
Berit

 

1-3:an Geckon

Geckon har påbörjat sitt arbete med att tillverka dockor  av gips och tapetklister. Det är roligt att skapa och alla dockor blir unika. Just nu står det en rad med huvuden på hyllan och nästa vecka forsätter arbetet med dockorna.

På idrotten i tisdags var det brändboll på schemat. Eleverna delades in i två olika lag och alla gjorde sitt yttersta. Det var viktigt att uppmuntra varandra med positiva tillrop!

Sagor och faktatexter skrivs på löpande band och självklart läser vi upp sagorna för varandra. Det är kul när andra lyssnar och varje uppläst saga möts av applåder. Att träna på att läsa högt är nyttigt! Passande bilder ritas och målas förstås till texterna.

Vi tränar på att läsa högt för varandra och det är något som alla redan har gjort minst en gång. Att läsa högt och tydligt samtidigt som man tittar på publiken är inte helt lätt och kräver en hel del träning.

I tisdags målade vi mandala. En mandala är en rund bild som buddhister använder för att kunna koncentrera sig bättre när de mediterar. Eleverna målade sina bilder och koncentrationen var hög.

I fredags hade vi årets Vasalopp på stranden. Det innebar att eleverna var indelade i ålderintegrerade grupper och att de tillsammans fick besöka nio olika statoioner. På stationerna skulle man utföra olika aktiviteter som främst gick ut på att samarbeta bra. Det gjorde eleverna på Lilla Svenska Skolan väldigt bra!

Jag hoppas att alla får en trevlig helg!
Karin

 

3-4:an Hajen

Eleverna har jobbat på med sina planeringar. Det är härligt att se hur flitiga de är och vi kan varje vecka konstatera att det är en härlig arbetsro i klassen!

Hela gruppen har haft biologi. Först repeterades fotosyntesen och näringskedjor från förra veckans arbete. Sedan studerade vi blommans olika delar och pratade om på vilka sätt blommor kan spridas. Eleverna har också ritat av några blommor.

Vi har haft en extra lång musiklektion tillsammans med Mårten och eleverna i Kobran. Vårt orkesternummer inför samlingen på fredag har finslipats, det tränades på sång i bluestakt och ”Björnen sover” på gitarr och blockflöjt.

Hela skolan sjunger innehöll en blandning av sånger och sånglekar. Det är härligt att se hur både stora och små deltar med stor glädje!

På slöjden har de flesta eleverna kommit igång med att brodera ena sidan av sin kudde. Några har lärt sig efterstygn och andra stjälkstygn. Det fantastiska med slöjd är diskussionerna som blir då eleverna kommit igång med sina arbeten. Vi har under arbetets gång pratat om materialen som till exempel var bomull, ull, lin och silke kommer från.

Idrotten inleddes med uppvärmning för att sedan fortsätta med att utveckla samarbetet mellan de tre klasserna. Vi spelade brännboll med ett hårt tennisracket och tennisboll vilket var roligt eftersom alla elever lyckades få iväg bollen.

Idag var det äntligen dags för Lilla svenska skolans eget Vasalopp! På grund av yttre omständigheter handlade det förstås inte om att åka skidor på snö! Alla samlades på stranden på morgonen. Sedan fick eleverna i åldersblandade grupper gå runt på olika stationer och utföra uppdrag som krävde samarbete. De olika stationerna hade namn som Evertsberg, Risberg och Mångsbodarna. En uppgift var till exempel att förflytta hela laget en viss sträcka på ett par långa sidor. Inte helt lätt… Tur att man fick både banan och blåbärssoppa att stärka sig med!

Så var det dags för Hajens och Kobrans gemensamma fredagsavslutning i Salan. Eleverna bjöd på ett orkesternummer där alla spelade något instrument. Till musiken sjöng de en egen text om hur det är att vakna upp på morgonen och allt är bara eländigt… Sedan sjöng pojkarna och flickorna växelvis en sång ”Stop that noise” och det hela avslutades med ”Björnen sover” på blockflöjt och gitarr. En riktigt lyckad föreställning!

Nu ska det bli härligt med helg. Hoppas att den blir bra för alla!
Birgit

 

4-6:an Kobran

I tisdags gjorde vi ett studiebesök på en thailändsk skola. Såhär tyckte eleverna i Kobran om det:

”Det var roliga barn. De var väldigt snälla och glada. De var inte särskilt bra på engelska så vi förstod inte riktigt vad de sa. Det var roligt när de försökte prata svenska; Kakor! Tårta! Vi hade engelska med dem. Vi fick lära oss lite thailändska. Det var kul att se vad de hade för engelskböcker, men jag tyckte de var enkla. De verkade tycka att det var kul att vi var där. De skrattade mycket. De tyckte att vi var annorlunda. Det kändes som att de skrattade åt oss, men de kändes inte elaka, bara glada. Kakorna vi fick smakade annorlunda. Det vi fick att dricka var gott men väldigt sött.”

Själv tyckte jag att det var ett mycket lyckat och givande studiebesök. Kul för våra elever att de får vara med om detta.

På Bilden/Svenskan jobbade de tillsammans med karaktärer: Var och en skulle hitta på en person som hade en dröm eller en önskan som de skulle förverkliga (i bild och text). Men hinder fanns på vägen… Det blev en rolig stafettskrivning där alla bidrog till allas historier. Det brukar ofta bli bra då. 

Anita är glädjande nog tillbaka på skolan och tar hand om Kobran på onsdagar. Hon ansvarar för att eleverna får den NO de ska ha. De arbetade med hållfasthet den här veckan; at bygga broar av sugrör och knappnålar var uppgiften. En sådan bro visade sig kunna bära tyngden av 4-5 böcker av Harry Potter-format! Det kunde man inte tro.

Och vilken avslutning och final på veckan! Först matlagningskurs på Thai Cokery School på torsdagseftermiddagen (rekommenderas!) och sedan en halsbrytande fredag med först det traditionella Vasaloppet på stranden. Vasaloppet är en återkommande gren på Lilla Svenska Skolan. Nere på stranden har vi gjort i ordning ett antal olika aktivitetsstationer; Mångsbodarna, Smågan, Höksberg och allt vad de heter i det riktiga Vasaloppet. Det är förvisso en tävling, men viktigast är att kunna samarbeta bra i laget. Det gjorde alla (5 poäng!!), för det gör alla barn på Lilla Svenska Skolan. Tack speciellt till Lina som var huvudansvarig, men naturligtvis också till alla glada barn och vuxna.

Och så finalen; en magnifik uppvisning på fredagsavslutningen av Kobrans och Hajens DUKTIGA elever. En bluestolva för 6 gitarrer, 3 blockflöjter, två pianon, bas och rytminstrument. Sången hade de gjort själva. Den handlade om en misslyckad frukost! Sen en jazz-chant och så till slut ”Björnen sover” för tre blockflöjter och gitarr!

Ta hand om varann, smörj er mot solen och se upp i trafiken.

Trevlig helg allihop. Vi syns på måndag.
Mårten

 

5-6:an Kokosnöten

Hela måndagen gick i skrivandets tecken. Klassen och två gästreportrar från 7-9:an Bananen hade genomgång av vad en insändare är och hur den skrivs och fick sedan skriva egna. Alla blev inte klara utan arbetet fortsatte under onsdagen. Det var många olika åsikter som framfördes och de handlade om allt från trafikläget på Koh Lanta till irritation över poijor på skolgården. Bilden fortsatte på tidningstemat då layout gicks igenom. Klassen pratade om hur en framsida brukar se ut och vilka nyheter som oftast syns där. Alla fick var sitt ansvarsområde, som till exempel redaktör eller att illustrera logotypen på framsidan, och det beslutades även att tidningen skulle innehålla 12 sidor.

På tisdagsförmiddagen åkte klassen och 4-6:an Kobran på studiebesök till en thailändsk skola. Vi fick vara med på en hel lektion, som innehöll både thailändska och engelska. Det var roligt att se hur glada barnen var när vi kom och det märktes att våra elever tyckte att det var spännande. De sjöng sånger tillsammans och lärde varandra thailändska, svenska och engelska ord. Vi var tillbaka på skolan lagom till lunch.

Förra veckan påbörjade klassen arbetet med att lära sig ackord på gitarren och det fortsatte denna vecka. Två av eleverna fick även lära sig ackord på pianot och klassen spelade och sjöng tillsammans under en hel timme.

På torsdagseftermiddagen åkte flera av eleverna i klassen till Thai Cookery School på Long Beach. Där fick de lära sig att laga panaeng curry, pad thai och tom yam. Det var varmt, men mycket gott!

Det var ingen vanlig idrottslektion på fredagen utan nu var det äntligen dags för den årliga upplagan av Vasaloppet! Loppet bestod av nio stationer och alla elever var uppdelade i åldersblandade i grupper. Den gemensamma nämnaren var samarbetsövningar och på en station bjöds det till och med på blåbärssoppa! Det var så imponerande att se hur väl barnen i klassen tog hand om de yngre.

Det har känts lite tomt när så många barn har varit bortresta på visumresor, men nästa vecka kommer äntligen alla att vara tillbaka. Jag vill passa på att tacka Klas för de fem veckor han har haft VFU hos oss. Vi kommer att sakna dig!

Tack för en trevlig vecka och vila upp er ordentligt under helgen!
Ulrika och Klas

 

7-9:an Bananen

Denna vecka har Aleks och Leo tillsammans med 5-6:an Kokosnöten jobbat med skoltidningen och skrivit insändare. På måndagen hade lärarstudenten Klas genomgång om hur man skriver en insändare. Simon skriver ett reportage tillsammans med Hanna i 5-6:an om Lilla svenska skolan.

På torsdagseftermiddagen åkte ett gäng med elever till Lanta Thai Cookery School. Där fick de lära sig om vilka ingredienser som är vanliga i thaimat och sedan laga tre olika rätter.  De startade med en tom yum, en soppa innehållande bland annat räkor, därefter gjorde eleverna pad thai och paneng med kyckling. En förälder per barn fick nöjet att komma och äta av det som eleverna hade lagat. Detta var givetvis väldigt uppskattat.

Vasaloppet går av stapeln första söndagen i mars i Sverige. På Lilla svenska skolan hade vi Lilla Vasaloppet på fredagen efter. Alla elever och lärare samlades på stranden där eleverna blev indelade i olika åldersblandade grupper. När grupperna var samlade så fick de en kort historielektion om Vasaloppet av idrottsläraren Lina. Därefter satte eleverna igång med sina uppdrag med liv och lust. Det var nio stationer där de skulle lösa olika uppgifter. I Berga var det längdskidåkning, där skulle åtta elever ta sig fram tillsammans på ett par skidor. I Mångsbodarna stod Clas och höll i kälkåkning, detta innebar att några elever flyttade sina kamrater i en plastback med hjälp av korta bambustavar. Givetvis fanns det blåbärssoppa för de tävlande, soppan serverades i Evertsberg. Extra energi intogs i Höksberg i form av bananer. Förmiddagen innehöll mycket skratt och hejande fast eleverna fick slita i den varma sanden.

Trötta men mycket nöjda med dagens/veckans insatser avslutades veckan med att börja se filmen Pearl Harbor.

Vi ses på måndag igen!
Maria och Clas