Vecka 10 2012

Förskolan Fjärilen

Denna vecka började med att hela skolan samlades nere på stranden för att ha Lilla Svenska Skolans alldeles egna tolkning av Vasaloppet. Eleverna var indelade i 10 grupper med elever från varje klass i varje grupp och det fanns 10 olika stationer där det skulle genomföras diverse aktiviteter med tyngd på samarbete. Själv höll jag i en station där 8 elever skulle ta sig fram på samma par skidor samtidigt i sanden på snabbast tid och med bäst genomförda samarbete, som också betygsattes. Det var roligt att se hur olika lagen löste uppgiften. Alla slet hårt i värmen och fick under vägen bananer och blåbärssoppa för att fylla på energi- och vätskeförråd. Det var en rolig förmiddag om än lite svettig! På eftermiddagen, samma dag, kom Majsan med hembakade semlor från vår rektor till alla barn och vuxna, vilket uppskattades stort!

Resten av veckan har vi lekt och haft lustfyllda lärande aktiviteter. Vi har haft thai och lärt oss fler thailändska namn på frukter. Nu vet vi hur vattenmelon, ananas, äpple, vindruvor, apelsin, papaya, kokosnöt, lime/citron, banan, jordgubbe heter på thailändska! Vi har också tillverkat fler djur som vi kan möta här i Thailand. Förra veckan gjorde vi spindlar och denna vecka maneter. De samsas nu så fint i vårt fönster på Fjärilen!

Till stranden för lek, bad och rörelse har vi gått också denna vecka! Alla barnen kämpade på med sin ryggsäckar på ryggen utan att klaga i värmen. Väl framme pustade vi ut med några vattenklunkar ur våra medhavda vattenflaskor, därefter kom barnen snabbt igång med lek i sanden och i havet. Innan vi gick tillbaka till skolan försåg vi oss av den frukt vi burit med oss ner och sedan orkade vi med promenaden ”hem” och till kallvattenslangen, som vi duschade oss i!

Vi har haft engelska och musik med Maria och katten Morris. De lärde oss nya sånger och ramsor på engelska, bl a ”Bä, bä vita lamm” och så lekte och sjöng vi ”Bro, bro breja” och målade av katten Morris. Det var lika roligt som vanligt!

Under veckans dramapass drog vi olika känslokort som vi, var och en, fick visa för gruppen, som sedan skulle gissa vilken känsla som framställdes. Alla vågade stå inför gruppen och förvandla sig till en helt annan känsla än den man hade innan, jättekul!

Vi har tränat och tränat under veckan inför fredagens framträdande i stora salan, som Fjärilen stått för. Eftersom vi regelbundet jobbar med bokstäver tyckte vi att det skulle passa bra att sjunga ”Majas alfabetssånger” av Kerstin Andeby och Lena Andersson. Vi har tränat här på förskolan och barnen har fått den sång som hör ihop med deras initialbokstav i läxa att träna på lite extra hemma. Från början vågade vi pedagoger inte tro på att något barn skulle våga framträda solo, men allteftersom tiden gått har fler och fler sagt till att de vill sjunga själva och vi har stöttat deras vilja att göra detta. Vi är mycket stolta över våra modiga Fjärilar, som tordes stå inför så många åhörare och sjunga! Det var charmigt framförda sånger som sjöngs inför en jublande publik! Heja Fjärilen! Kul också att Sebastian och Alexander, som slutade här för några veckor sedan, mötte upp och var med oss och sjöng!

Nina, vår vfu-elev, har gjort sin sista praktikvecka hos oss. Vi passar på att önska henne ett stort lycka till med examensarbetet och i sin framtida yrkesroll som förskollärare! Tack för att du ville vara hos oss!

Trevlig helg!
önskar Kristina,Sharon och Nina

 

Förskoleklassen Mangon

Vilken underbar dag! I måndags började vi veckan med Vasaloppet! Det gick av stapeln på stranden där alla barn från skolan hälsades välkomna. Helena, vår rektor, hade varit uppfinningsrik och hittat på 10 olika grenar att tävla i. Barnen fick bl.a. ”åka skidor”, ta sig fram på snowboard och annat väldigt skoj. Alla stationer hade namn efter orterna i det riktiga vasaloppet. Barnen var indelade i grupper med barn från alla åldrar, det var fantastiskt att se hur bra de samarbetade och naturligtvis bjöds det även på blåbärssoppa! Under arbetet i thailandsboken diskuterade vi vart dricksvattnet kommer ifrån, undrade över om alla har tillräckligt med vatten och annat intressant. Någon tänkte sig att vattnet här kommer från Sverige och för att det ska hållas sig kallt så fraktar man det i kylskåp som lastas på flygplan!

På tisdagen gjorde vi allt tvärtom mot vad vi brukar. Frukten åt vi innan idrotten, vi satt på stolar i samlingen istället för på golvet, till maten gick vi baklänges och vi gjorde en uppgift istället för att läsa saga. När vi kom till maten hade de flyttat disken till motsatt sida så där blev det också tvärtom. Bilduppgiften var att måla ett papper med kladdkrita i olika färger och sedan täcka över med svart färg. I den svarta färgen ristar man sedan fram ett mönster. Barnen tyckte det var en rolig teknik. På stranden fortsatte vi med mätning. Barnen var i lag och skulle bygga den längsta ormen och det högsta tornet. De tre lagen valde väldigt olika sätt att samarbeta, det var spännande att lyssna på dem! Bästa lag skulle få hoppa i vattnet först. Det slutade med att alla hoppade i samtidigt och var nöjda med det!

På onsdagen när vi hade engelska fick vi lärt oss flera nya sånger, bl.a. ””baa baa black sheep” och ”Jamie is here today.” När vi i stora salan hade hela skolan sjunger sjöng vi bl.a. Simma i en simbassäng, det var en rolig sång där man plockade bort ord för ord och till slut var det bara rörelse kvar! till sist en sång i tysnad.

På torsdagen hade vi gemensam lek tillsammans med förskolan på skolgården, vi lekte följa John och blinkleken. Vi läste som vanligt ur kapitelboken Mio min Mio. Vi passade på att leka ute nu när det inte var så varmt.

På fredagen fick barnen önska det första arbetspasset, alla var överens om att arbeta i bokstavsboken. Barnen är duktiga och jobbar på bra. Vi avlutade som vanligt i Salan, där förskolan framförde sång i alfabetets ordning.

Trevlig helg önskar Inger, Majsan, Anna och alla Mangobarn.

 

1-2:an Snäckan

Så kan vi snart lägga ännu en vecka bakom oss. En toppenbra vecka liksom många tidigare, härligt!

Det är en sådan förmån att få arbeta i denna härliga miljö med dessa fantastiska barn. Vi har så kul tillsammans!

Skolarbetet
I svenska arbetade vi med beskrivande texter, denna vecka skulle alla åka bort på en lång resa och uppgiften var att beskriva skeppet och resmålet.
Det var en del som valde Thailand…

I matematik jobbade vi med gamla längdmått. Eleverna arbetade två och två och mätte till exempel upp hur lång en aln eller fot kunde vara i cm på kompisen, sedan omvandlade vi de olika längdmåtten. Det var en rolig uppgift som uppskattades. Vi har även varit inne och nosat lite på geometriska 3-d former efter genomgången av dessa fick alla välja att försöka bygga en figur, de flesta valde cylinder, rätblock eller tetraeder.

I SO jobbades det för fullt med samlar-jägarstenåldern, vi har vikt en stund varje dag till detta projekt. Hur stenåldersarbetet fortlöper kan ni se på Lilla skolans hemsida. Naturligtvis arbetade de flesta även med sin Thailandsbok.

I NO-rymdarbetet gick vi igenom månen och dess rörelser och de olika faserna. Lite knepigt med ny och nedan!  Det är verkligen roligt att arbeta med dessa teman med klassen där det finns så många vetgiriga och aktiva barn.

På idrotten inledde vi passet med uppmjukande rörelser för att sedan övergå till två olika lekar. Att det var varmt kände ju alla till men i de här situationerna är det ju så kul att leka att det lätt glöms bort. Då gäller det att dricka mycket efter varje moment. Vi avslutade med ett pass i havet, alla fick hålla i en rockring och springa så fort det bara gick för att sedan släppa och följa med i strömmen. Sedan fick den som ville, dyka igenom rockringen, vi avslutade med att eleverna fick simma mellan mig och Birgit. Det fungerade hur bra som helst, vilka vattendjur!

Detta är ett axplock utav det som har hänt denna vecka. Nu tar vi ledigt och laddar batterierna inför nästa vecka.

Trevlig helg till er alla önskar Anne-Lie

 

1-2:an Geckon

Vilken härlig start på veckan det blev! Alla barnen samlades vid sina flaggor på stranden för att genomföra ”Vasaloppet”. Stämningen var hög! Här gällde det att peppa sina kamrater och hålla ihop gruppen i alla väder! Snöstorm som solsken! Samarbete hade högsta prioritet! Barnen skulle gå på skidor, lotsa sin ”blinda” kompis i snöstorm mellan hinder till målet, dricka blåbärssoppa och mycket annat. När vi kom tillbaka berättade Leiah om en Lasse-Maja-bok mycket detaljrikt. I dagboken skrev vi om vårt eget ”Vasalopp” och stunden som var över arbetade vi med eget arbete. Vilken rolig dag det blev!

I tisdags kom Angeline till vår klass. Välkommen Angeline! Hoppas att du ska trivas i vår lilla grupp! Första lektionen var engelska och musik med Sara. Sedan berättade Tora tydligt och klart om en bok, som hon hade läst. Alla skulle kunna räkna upp vokalerna den här veckan, så vi låg i med träning. Sitter årstider, månader och veckans dagar?  Här tränas minnet!

På stranden var det idrott på onsdagen med Birgit och Anne-Lie. Alla tyckte att det hade varit mycket roligt! Majsan läste med barnen och tränade” Ett-ords-saga” i ring. Bondgården är tema nu för oss och Majsan och barnen arbetade igenom kons alla delar. Alla familjemedlemmarna till de olika djuren är bra att känna till också.

Barnen är mycket roade av läsning och några barn tycker att det bästa med Lilla Svenska skolan är att det finns så gott om litteratur! Vi läser mycket och dokumenterar det vi läser. Meja berättade på torsdagen om en stjärnbok, som hon hade läst. Barnen fick önska en stjärnbild, så berättade hon sagan om den på ett bra sätt. Lugnt och tydligt! Koh Lanta- kartan fick vårt intresse under en lektion. Sedan arbetade barnen med sina planeringar.

Fredagen inleddes i Salan med en lek, som hette ”Hästarna i stallet”. Hälften av barnen-hästskötarna- ledde runt de blinda hästarna i hagarna genom att trycka på axlarna. Roligt att se hur olika de löser uppgiften. Efteråt fick hästarna gissa vem som hade varit deras skötare, vilka hade varit helt tysta, så det var inte helt lätt! Grisgenomgång följde med faktatext och högläsning.

Lite tid till eget arbete hann vi med, innan vi skulle skriva dagbok och utvärdering. I salan fick vi möta de minsta barnen på skolan! Så många sånger de hade lärt sig! Fantastiskt!

Alla hoppas väl på skönt väder utan regn i helgen? Det gör i alla fall jag! Barbro

 

3-4:an Hajen

Vilken härlig start på veckan vi fick när alla elever på skolan träffades på stranden för att delta i ”Vasaloppet thaistyle”. Eleverna var indelade i åldersblandade grupper och de fick prova en mängd olika aktiviteter. I ”Berga” var det längdskidåkning, åtta personer skulle tillsammans ta sig fram på en lång skida så snabbt som möjligt. När eleverna kom till ”Hökberg” gällde det för hela laget att stå på en skida och sedan byta plats med varandra så att man stod i längdordning. Självklart serverades stärkande blåbärssoppa i ”Evertsberg”! Det var glada, varma och sandiga barn som sedan njöt av duschen utomhus på skolan!

I svenskan har vi denna vecka repeterat de tre stora ordklasserna. Eleverna fick arbeta i tre grupper. Varje grupp skulle skriva så många substantiv, adjektiv och verb som de kunde komma på till var sin bild. Sedan bytte grupperna ord med varandra och de skulle då rita en ny bild till orden. Det blev glada skratt när den nya bilden jämfördes med den bild som gruppen som skrev orden haft!

Vi har fortsatt med tekniken. Tillsammans har vi gjort ett experiment som rör tyngd och vikt. Släpper man ett limstift och ett gem samtidigt från samma höjd tar de i marken på samma gång. Det är tyngdkraften som gör att de dras ner mot marken med samma hastighet. Vi har också sett en bildserie med tokiga japanska uppfinningar. Vad sägs t ex om en brödrost där brödskivorna får ett bamsemönster, små paraplyer att fästa på skorna eller ett ”limstift” fast med smör att bre på mackan!

Vår VFU student Joel hade hand om torsdagens engelska. Eleverna fick leka med bokstäver och bygga ord, det var två lag som tävlade mot varandra. Det blev väldigt jämt och det blev längre och längre ord. Lektionen avslutades med ”Hangman” för att få med ännu fler ord och bokstäver.

På thailektionen fick eleverna parvis låtsas att de skulle köpa frukt på en marknad. En elev fick vara den som handlade och fråga om priset, säga att det var dyrt och fråga om de kunde sänka priset. Den andra eleven fick vara säljare och svara på vad det kostade och avgöra om det gick att pruta. Även elever som bara fått thaiundervisning i några veckor vågade göra detta för klassen. Härligt!

Onsdag morgon var det som vanligt idrott på stranden och efter uppvärmningen spelade eleverna fotboll. Efter matchen blev det bad, dock kan man knappast säga svalkande eftersom vattnet nu är lite över 30 grader!

Musiken denna vecka blev en lektion kombinerad med bild. Det var fortsättning på Evert Taube temat från förra veckan. Eleverna fick sjunga några av Evert Taubes låtar och sätta sig in i hans två alter egon; Rönnerdahl och Fritiof Andersson. De fick tänka sig in i någon av hans världar och måla bilder.

Tack för en bra vecka! Ha en riktigt härlig helg önskar
Birgit

 

3-4:an Kobran

I gassande sol firade skolan Vasaloppet i måndags. Alla barn och lärare samlades på stranden och i åldersblandade grupper genomfördes en mängd samarbetsövningar på tio olika stationer. Där fick man bland annat försöka få plats med hela laget på en skida, bära lagmedlemmarna i kungastol över en strid fors, leda en ”blind” genom en labyrint, förflytta en snowboard med hjälp av vatten och många andra klurigheter. På vissa stationer serverades stärkande blåbärssoppa eller bananer. Alla lagen kämpade väl och samarbetade bra för att lösa uppgifterna. Till slut sprang alla deltagarna i mål i Mora.

På veckans bildlektion gick vi igenom ansiktets proportioner och målade vackra självporträtt. Nu pryds våra väggar av tolv proffsiga målningar.

Vi har arbetat vidare med Thailandstemat och lärt oss mer om landet, Buddhismen och livet på Ko Lanta. Allt samlas i plastmappar till det som så småningom kommer att bli en egen bok om Thailand.

I matte har eleverna kämpat vidare med multiplikationstabellerna och gjort stora framsteg. Var och en arbetar också med sina egna matteplaneringar hemifrån och tränar många olika moment som bråk, geometri, algoritmer mm. Varje vecka gör de också tio uppgifter hemma i läxa.

På musiken fick eleverna förra veckan lära sig spela gitarr med hjälp av Oliver som spelade och visade hur man gör. Sedan fick alla träna på introt till ”Smoke on the water”. Det var väldigt kul tyckte klasskamraterna. Den här veckan har vi repeterat om Evert Taubes liv och uppväxt. Vi har pratat om hans två alter egon; Rönnerdahl och Fritiof Andersson. Vi har lyssnat på honom och sjungit ”Kalla den Änglamarken”. Vi fick också lyssna på tre tjejer från 7-9:an som hade genrep inför sin musiklektion.

Denna vecka har vi spelat fotboll och badat på idrotten. Det var två hårda matcher där alla kämpade väl. Vi jobbar på att få ett så bra passningsspel som möjligt.

Thailektionerna handlade denna vecka om vad olika djur heter på thailändska. Det är roligt att kunna och många barn önskar sig ännu mer thailektioner.

På engelskan lekte vi med bokstäver och byggde ord, vi hade två lag som tävlade mot varandra. Det blev väldigt jämt och de tyckte det var kul. Vi gjorde längre och längre ord. På slutet körde vi ”Hangman” för att få med ännu fler ord och bokstäver. De vågade säga bokstäverna högt till varandra och det blev också mycket uppskattat, flera vågade prova att ”hänga” sina kompisar.

Den här veckan har alla fått i uppdrag att skriva mail till sin hemlärare för att berätta hur de har det, vad de arbetar med och även kolla upp att de inte missat något i sina planeringar. De flesta eleverna har bra koll på vad de ska göra och tar stort ansvar för att få det gjort.

I fredags hade vi klassråd eftersom det ska vara elevråd på skolan på måndag. Emil blev utsedd till klassens representant där. Vi hade fått i uppdrag att skriva önskefrukter och önskemat som Emil ska framföra på elevrådet på måndag.

Nu önskar vi alla trevliga och arbetsvilliga elever i Kobran en riktigt skön helg.
Gun och Joel

 

5-6:an Kokosnöten

Veckan höjdpunkt var och starten på veckan. Vi genomförde ett Vasalopp på stranden. Alla barn och personal samlades på stranden för att få pröva olika samarbetsövningar med Vasaloppsanknytning och skidtema. Tävlingen gick ut på att på tid genomföra tio stationer där det gällde att samarbeta inom gruppen. Poäng delades ut efter tid och samarbetsförmåga. Grupperna var mycket duktiga och de äldre barnen fantastiskt bra på att leda och hjälpa de yngre. Självklart fick man blåbärssoppa på en station.

Dagen avslutades med semlor som rektor och en före detta kollega bakat och bjöd alla barn och all personal på. Jag fick tyvärr den minsta semlan men det kompenserade jag med glass på Baahra Coffe Corner innan jag gick hem.

I svenska har vi många duktiga läsare och många duktiga stavare nu. Matilda av Roald Dahl är vår högläsningsbok och den ger upphov till många bra funderingar och samtal.

På engelska går glosförhören som en dans. Det är roligt att läsa och att läsa hägt. Tänk att själv kunna läsa en egen bok på engelska! I språkvalet finns det både franska och spanska nu. Här berättar vi vad vi heter, var vi bor och mycket mer.

När vi har NO jobbar vi med människokroppen, energi, grundläggande kemi och växthuseffekten.

Matematik här är det kort division, bråkräkning och tabeller och diagramklickar du på länken kan du se vad det innebär. Vi har också prövat speletNim alla barn kommer slå er om ni vågar pröva… Du kommer till ett liknande spel om du klickar på länken.

I SO har några gjort läxförhör på svensk historia medeltiden och Hansan.

Fotoboll, parövningar styrka samt bad har präglat idrotten. Det var fantastiska vågor när vi badade idag. Ingen av barnen behöver tvätta öronen ikväll.

Tack för ännu en bra vecka
Anders, Inger, Kattis, Kersti och Maria

 

7-9:an Bananen

Denna vecka var nästan en vanlig vecka, förutom måndagen då hela skolan åkte Vasaloppet eller …lekte delar av Vasaloppet.

Vasaloppsdags i Sverige betyder vasaloppsstart på Lilla Svenska Skolan i Thailand. All barn och alla lärare och många föräldrar därtill, samlades på stranden att köra vasaloppet. Vädret bjöd över 30 graders värme och strålande solsken. På tio stationer mellan Mora och Sälen fick barnen utföra olika skidinspirerande uppdrag. Blandade lag med stora och små barn fick poäng efter skicklighet och samarbetsförmåga. Vatten, men också blåbärssoppa fick alla dricka för att klara sig. Vilken underbar dag!

I tisdags var tre av 7-9:an och bakade på Coffee My House. Alla tre verkade väldigt nöjda när de kom tillbaka och kakorna var GODA!!

Denna vecka har vi fått svara på frågor såsom:
– Hur stor är risken att cykellåset hamnar på reflexen när man låser cykeln?
– Hur kan avgaserna från en bil väga mer än själva bensinen?
– Beräkna Kebnekajses höjd med hjälp av lufttryckssändringen i höjden.
– Vad betyder det engelska ordet perpendicular (eng)?
– Hur många grader har en triangel?

…och detta är bara en bråkdel av vilka frågor vi ska kunna hitta svar på tillsammans och förklara. En del svar är lättare än andra – som tur är. Jag kan lova att den ena dagen inte är den andra lik. Jag har väldigt roligt på mitt jobb. Framför allt gillar vi alla att få vara tillsammans med eleverna.

Vi har introducerat en ny lek. Vi kallar den Mäster. Den ska ni be era barn lära er. Man upplever starkt att man saknar några hjärnceller eller nervrådarna mellan dem. Hrm….! Men kul är det. Jättekul!

I fredags efter leken hann vi också fika. Nathalie hade bakat denna gång. Jättegott. Vi fick små kladdkakor med allas namn i glasyr. Mumsigt och fint. På fredagsavslutningen fick Nathalie sin medalj, men vi får träffa henne en dag till, som tur är.

När det gäller ämnena så arbetar eleverna med:
Svenska: I svenska är det många elever som arbetar med ordklasser nu. Läsande och skrivande finns alltid med på agendan.

Engelska: I engelska arbetar vi på många olika sätt. Att samtala på engelska går allt lättare efter hand. Utvecklingen ser väldigt bra ut.

Språkval: Internationella är vi när det är språklektioner. Spanska och franska surrar i luften. Ibland kan en fransman förstå en spanjor. Eleverna har varit flitiga, som vanligt.

NO: Vi blandar alla ämnen och alla områden. Ellära, organisk kemi, tryck, rörelse och fart, bränsle samt lite thailändsk natur.

Matematik: I matte är det många områden i gång. Flera har haft prov i veckan och proven har gått bra. Skönt!

SO: Vi jobbar med andra massmedia och lag och rätt. Här har det bildats två större grupper eftersom många håller på med samma sak.

Idrott: Först hade vi en hel del uppvärmningsövningar i par. Dessa övningar känns mer som lek, men tränar även styrka. Efter det blev en del fotboll. De som spelat fotboll innan fick spela mot sådana som spelat fotboll innan och de som inte spelat innan mötte dem som inte spelat så mkt innan. På slutet blev det som vanligt ett dopp i havet.

Tur vi ses på måndag igen.

Katarina, Anders, Kersti och Maria