Vecka 10 2011

Förskolan Fjärilen

Denna vecka har främst ägnats åt att träna inför fredagsavslutningen i salan. Varje dag har vi övat och spänningen var stor inför uppträdandet och lite nervösa var vi allt både fröknar och barn. Men med dessa härliga barn kan det väl inte annat än bli bra.  I alla fall verkade det som publiken tyckte det, för applåderna var många och långa.

Nu började vi veckan lite bakifrån men vi har även andra saker att berätta.
På måndagen berättade barnen om allt roligt de gjort under helgen. Drakarna hade språklek, vi repeterade månaderna och fantiserade kring en saga om krummelunterna.

Hjältarna och Riddarna hade utematte, 11 elefanter i olika mönstrade pyjamas hade gömt sig och barnen skulle para ihop sina elefanter med de som hade lika mönster. Det klarade de galant.

På temat Thailands djur har turen kommit till Livet i havet. Barnen berättade först vad de sett i havet, vi tittade i en bok med fina bilder på fiskar, koraller m.m. Så sjöng vi flera olika sånger om fiskar.

En överraskning kom Rektor Helena med under sagan, det var härliga semlor för att det var fettisdagen. Gissa om det blev fest! Det tackar vi så mycket för. Efter det hade Drakarna och Hjältarna Thailektion, de räknade och alla barn kunde räkna själva till fem. Under tiden spelade Riddarna memory med pyjamaselefanterna.

På idrotten startade vi med musikstopp med olika uppgifter som att stå på ett ben, en hand och en fot i marken m.m. Sedan var det stafett, det gällde att snabbt springa slalom, krypa under ett bord och hoppa i rockringar innan man sprang tillbaka för växling. Sist lekte vi Hajleken, en haj försöker fånga delfiner, papegojfiskar, clownfiskar och bläckfiskar. Efter så mycket rörelse behövde alla en svalkande dusch.

Lucas var veckans bokkung och vi fick läsa hans bok om Bananmysteriet. Alla kompisar tyckte att boken var bra.

Sist på onsdagen sjöng vi tillsammans med Mangon, Snäckan och Geckon i salan, alltid lika uppskattat av både stora och små.

Under torsdagen började vi skapa fiskar av toalettrullar, barnen hann klippa dem och måla dem i fina färger. Precis så färggranna som fiskarna i havet är blev de. Drakarna och Hjältarna hade engelska med Britt, som säger att de är jätteduktiga. De sjöng två sånger, Coloursong och Sally´s wearing a red dress. Då fick de repetera namn på kläder och färger.

Efter sagan lekte de inne tillsammans med Mangon. Det pågick många olika sysselsättningar t.ex. rita, bygga, leka med bilar och järnväg och pussel.

Fredagen ägnades mest åt lek och träning till avslutningen. Drakarna hann med lite mattelek, de gjorde ett arbetsblad om lång och kort. Hjältarna och Riddarna hade under tiden språklek och fick olika uppgifter. Alla fick hämta en sak ex. något mjukt, något hårt, något stort och något litet.
Sen gick vi till salan och vår fredagsavslutning.

En trevlig helg önskar Kerstin och Christina

Förskoleklassen Mangon

På veckans engelska pratade vi bland annat om familjen, så nu vet vi hur man säger mamma, pappa, bror, syster mm. Kring vårt tema Thailands djur, samtalade vi om livet i havet. Vi kom fram till att det finns en hel del spännande under ytan och att alla olika sorters fiskar bara är en liten del av det. I anslutning till temat målade vi varsin bild. De blev jättefina!

Vi har fortsatt att prata om tiden, dess skeenden och begrepp. Vi kommer att fortsätta öva årstider, månader, veckodagar och klockan ett par veckor till. Addition upp till 10 börjar sitta hos de flesta av barnen och de är alla ivriga att svara på matteleken.

Tisdagens thailektion hoppades hastigt och lustigt över eftersom det strax innan den skulle börja kom oväntat besök. Plötsligt knackade det på dörren och när vi öppnade stod en snäll kvinna därutanför och berättade att eftersom det var Fettisdag, hade hon tagit med ett helt fat s-e-m-l-o-r som hon tänkte bjuda på! Helt plötsligt förlorade saker och ting egentlig vikt och relevans enär de gräddfyllda godsakerna konkurrerade ut det mesta på ett tämligen kort litet kick! Mumsebaskens!

På idrotten hade Kerstin gjort iordning en hinderbana där vi hade stafett. Svettigt och roligt!

På musikpasset pratade vi först om förra veckans framträdande i salan. Hur bra det blev och hur kul det var! Vi spelade därefter de låtar vi kan och plockade även in en ny. Direkt efter musikpasset blev det som vanligt ”skolan sjunger” i salan och det var lika roligt och uppskattat som vanligt.

Fredagen ägnades mer eller mindre helt åt arbetsblad med läs/skrivuppgifter. Barnen har kommit olika långt i sin läs/skrivutveckling, men samtliga jobbade med sina respektive uppgifter så att både pennor och kritor glödde! På fredagssamlingen i salan fick vi se och höra förskolan Fjärilen framföra både ramsor och sånger som alla handlade om djur.

Må bäst i helgen allihop!
/Torben

1-2:an Snäckan

Vi börjar återigen veckan med en mysig samling på golvet där var och en får berätta för sina kompisar vad dom gjort under helgen.

Rymdtemat har fortsatt varje dag denna vecka. Vi gör flygande tefat, ufo, det blev mycket glitter, paljetter och annat kul vi limmade på våra rymdfarkoster. Vi forskar om olika planeter, vi mäter hur långt det är mellan varje planet på utematten. Vi läser och tittar hur det ser ut på jorden och månen, hur långt tid tar det för jorden att snurra runt solen och hur lång tid tar det för jorden att snurra ett varv.

Engelskan rullar på som vanligt, varje måndag och onsdag. Veckan har också inneburit mycket tyst läsning, där jag gått runt och lyssnat på alla barnen. De kommer att få läsläxa så de kan läsa vidare hemma. Vi har arbetat mycket med kulvagnen, läsförståelse, sagoskrivningar och skrivstilsövningar denna vecka.

Idrotten innehöll lekar som ”katt och råtta” och ”spökboll”. På ”Hela skolan sjunger” har vi fått lära oss en ny sång, ”Fantomens brallor”. En kul sång.

Vi har också haft drama med Christina, detta har vi varje torsdag efter lunch. Ett jättekul och mycket uppskattat avbrott i vår grupp.

Vi har också börjat öva in det vi skall göra på vår avslutning i Salan nästa vecka. Det gäller att öva in i tid och att peppa barnen mycket så de är trygga när de skall framträda.

Fredagens läxläsning är alltid lika kul och en trevlig avslutning på veckan. Alla vill väldigt gärna läsa upp sitt först De är stolta och mycket glada för vad de skrivit och målat.

Vi tackar också Fjärilen för en jättetrevlig avslutning. De sjöng om Apor som hoppade i sängen och de hade gjort en festlig avslutning på sången, där mamman helt plötsligt börja hoppa i sängen. De sjöng också om ”Eleganta elefanter” och ”Fiskar som simmar i havet”. Alla barn på Fjärilen var jätteduktiga och vi tackar så mycket för uppvisningen.

Ha en jätteskön helg
Marita

1-3:an Geckon

Så var denna vecka också slut och nu blir vi färre och färre. Men vi som är kvar jobbar desto mer…

Vi började veckan med att samtala om helgen och alla hade mycket att berätta. Sedan skrev vi ner några rader i våra dagböcker också. Eftersom vi hade kommit upp i över 5000 sidor i vårt Läsprojekt så läste vi en stund och hade en litet kalas under tiden. Barnen är mycket nöjda med sin prestation och läshastigheten har ökat markant tycker jag. Underbart!

Schemat är fullspäckat för alla, eftersom alla planerade arbeten ska slutföras. Vi arbetar för fullt med Rymden och det är många frågor som ska besvaras. Att ha tillgång till Internet är härligt eftersom det finns bra bilder att hitta där. Rymdhunden Laika var det som fångade barnens intresse mest. Vad hände med henne? Vad fick man reda på genom uppskjutningen? Månlandningen med Apollo 11 var också en av höjdpunkterna. Barnen ritade underbara raketer och vår Rymdbok blir allt tjockare. Alla planeter kämpade vi vidare med under veckan och nästa vecka ska vi vara fullärda.

På Idrotten spelades det Spökboll och därefter leken Katt och Råtta.

Under vår sångstund på onsdagen så repeterade vi våra sånger samt sjöng om Fantomens brallor som ny sång.

På onsdag sa vi adjö till Frida som nu lämnade oss för att resa hem till Sverige. Vi hoppas att hon inte ska frysa alltför mycket vid hemkomsten.

Fredagsavslutningen höll Förskolan i och de små är ju alltid charmiga att titta på. Vi avtackade Lin Lin som fick sin medalj och kram.

Jag hoppas att regnskurarna ska hålla sig borta i helgen och att vi alla får en bra weekend.

Hälsningar
Agneta, lärare 1-3:an

3-4:an Hajen

Vi har forskat om våra namn denna vecka, vi tog bland annat reda på vad dom betyder och vilket land dom ursprungligen kommer ifrån. Läxan denna vecka handlade också om våra namn, varför heter jag det jag heter och hur många ord kan du hitta med bokstäverna i ditt namn. Oj det var många ord man kunde hitta det var någon som hittade 56 stycken. Läxan redovisades också för klassen, det är alltid bra att träna på muntlig framställning.

På bilden har vi tränat på att skriva våra namn på olika sätt, bygga figurer med bokstäverna och skriva autografer. I kompis temat har vi intervjuat en kompis, om vad dom tycker om att göra och inte tycker om. Vi redovisade också detta inför klassen. Vi har repeterat siffrorna på Thai denna vecka och vi lekte en lek med siffrorna, det var roligt.

På kemin denna vecka experimenterade vi med såpbubblor. Vi började med att varje barn fick en bit ståltråd som man fick göra en valfrifigur av det blev hjärtan, stjärnor och fantasifigurer. Efter det ställde jag fram alla ingredienser: diskmedel, florsocker, sirap, strösocker, matolja och vatten och sen var det bara att börja blanda. Det fanns ett recept om man ville ha det. Det blev väldigt fina bubblor både stora och små och man såg hela regnbågen i bubblorna.

På idrotten spelade vi spökboll och lekte katten och musen. På musiken spelade vi denna gång på både bygelgitarr och vanlig gitarr. Vi spelade U2:s ”I still haven’t find what i am looking fore”, det var så vackert så det kan ni aldrig tro. Drama, där gjorde vi olika samarbetsövningar.

Vi har arbetat med vikt denna vecka, när ska man använda kilo, hekto och gram? Denna vecka var det förskolan Fjärilen som bjöd på föreställning på samlingen i Salan. Vi tackar så mycket för den.

Trevlig helg på er allihop önskar Maria

4-6:an Kobran

I onsdags sa vi hej då till Emma. Det känns konstigt att gruppen blir mindre nu –inte roligt alls. Ha det skönt Emma under dina sista dagar här i Thailand.

Några elever har nu flera prov och har jobbat hårt inför dem.

Vi har alla provat att göra gamla Nationella Prov i Svenska. Vi har gjort en läsförståelse i skönlitteratur som var ganska svår, men  många elever visade på god förståelse.

På thailektionerna tränar vi räkneord och kan efter viss möda räkna till 100.
Vi har också haft premiär för Kobrans flaskorkester. Den har nu två låtar på sin repertoar.

I vårt sagotema har vi nu kommit fram till delen att skriva sagor. Det gäller att få med  alla delar som är typiska för en saga. Fantasin flödade och jag tror att de kommer att blir en mycket intressanta att läsa.

Vänliga hälsningar
Lena

5-6:an Kokosnöten

Den här veckan började med en rivstart! Vi slog till och gjorde 2 spännande kapitel i ”Huset”. Det skulle handla om en olycka som exempelvis en översvämmning samt en läskig natt med inbrott eller liknande. Vi tränade på att bygga upp läskig stämning i en berättelse. Några skrev om råttor, andra hade vattenläcka eller tjuvar i sina hus!

På thaiundervisningen fortsatte vi att träna på siffror, vi fick stå i led och viska nummer till varandra. Sen skulle personen längst fram i raden ta fram plastsiffror och ge till läraren. Även på de övriga språken har vi tränat mycket muntligt. På spanskan har vi nu fått en läxa om kläder.

På bilder målar vi Huset-bilder men har också testat en häftig teknik när vi målar olika lager med kladdkritor och sen drar mönster med en penna eller en nål.

Veckans höjdpunkt var Thai coockery school. Vi fick åka flakbil till en matlagningsskola här på ön. Där togs vi emot av en kock som delade ut förkläden. Vi fick först lära oss om olika vanliga kryddor och grönsaker i Thailand. Sen satte vi igång och förberedde 3 vanliga thailändska rätter. Vi började med att skära grönsaker och kryddblad till den goda enkla soppan Tom Yum. Efter det hackade vi ingredienserna till nudelrätten Phad thai. Slutligen fick vi välja hur mycket chili vi ville ha i Panengcurry. När vi ses kokade soppan började föräldrarna dyka upp och ta kort på oss. Vi smakade sen den klara heta soppan medan regnet strilade ner utanför. Efter soppan var det dax att steka nudlar och kyckling till vår Phad thai. Efter den var vi så mätta, hur skulle vi orka göra Paneng? Men den gick som en dans, lite krångligt att koka ner/reducera kokosmjölk till olja men sen var det enkelt att fortsätta. Med en klick ris fick vi sen äta vår sista maträtt och alla var glada och proppmätta. Svettiga och skrattande gick vi därifrån med recepten och många minnen med oss.

På fredagens idrott var det bugglektion igen för ena halvan och stranden för andra. Strandgänget fick en uppvärmning som en elev ansvarade för, sen blev det vattenbrännboll. Bugg-gänget fick lära sig nya turer med Majsan.

Veckan avslutades med att de minsta barnen här, förskolan, visade upp sina färdigheter.

Trevlig helg önskar Kokosnöten och Linda!

7-9:an Bananen

Så var det dags att åter sätta punkt för en trevlig skolvecka här på Lilla Svenska Skolan. Det är värst vad tiden går fort när man har kul!

Veckan började annars som brukligt med samling i salan för alla elever, pedagoger och föräldrar. Därefter blev det thailändsk nationalsång och så var skolveckan igång.

Flera elever har skrivit prov under veckan som gått. Natalie har skrivit prov i kemi, Malin i matematik och så vidare. De som inte har skrivit prov har följt sina planeringar från sina hemskolor.

Under tisdagen blev hela skolan,elever och lärare, bjudna på semlor som några vänliga själar hade bakat till oss. Tack så hemskt mycket för det! De var verkligen fantastiskt goda!

På idrotslektionen fortsate vi att dansa bugg. Det bjöds på många härliga turer och skratt mellan oss. Eleverna är så duktiga och kämpar verkligen med detta! Väldigt kul att se.

I fredags så slutade Fabian hos oss. Han har gått här sedan i höstas och tackades av både i klassrummet och på fredagssamlingen i Salan med diplom,medalj och applåder. Och som alltid även om det är tråkigt att någon slutar så har det varit fantastiskt kul att arbetat tillsammans med dig Fabian. Vi önskar din all lycka till i framtiden!

Fredagens samling i salan höll förskolan i. De bjöd på lite sånger och ramsor vilket var mycket trevligt att se!

Trevlig helg!
Erik och alla eleverna i 7-9:an