Vecka 10 2010

Förskolan Fjärilen

Veckans fixare den här veckan var Rebecca, Det är roligt att se hur barnen tar sin uppgift på alvar och tycker det är roligt. Vi önskar Fred välkommen till oss på förskolan och ser framemot att få ännu en ny kompis att leka med. Den här veckan har vi lärt oss en ny ramsa som heter vattendroppen. Något som gjort stor succé bland barnen var apan Hugo som får följa med varje barn hem en dag. Sedan får vi ta del av den dagen under samlingen, spännande och roligt. Hugo kommer även att finnas med under nästa vecka så att alla barnen får en dag med Hugo.

Den här tisdagen hade vi fått en ny lapp i snäckan. Alla barnen fick i uppgift att berätta och rita vad de hade gjort i måndags efter förskolan. Först var det svårt att komma ihåg vad man hade gjort men under samlingens gång gick det lättare. Alla ritade sen sina fina teckningar. Dagen fortsatte med att en del klädde ut sig och dansade till musik eller byggde pussel.

Idrotten var uppskattad och alla deltog med glädje. Vi började som vanligt med uppvärmning, sen fick barnen själva komma med förslag om vad de ville göra. Vi lekte bl.a. alla fjärilar byter bon, leta sin fjäril och hoppade över ormen. Efteråt välkomnades den välförtjänta duschningen och här är barnen jätte duktiga med ordning, reda och påklädning.

På fredagen var vi till stranden och lekte i sanden, det blev bilvägar, affärer, raketer och hus. Vi hade även med oss badbaljor som de kunde leka i eller använda till sandbyggen.

Det har varit en trevlig vecka och barnen har lekt och visat att de är bra kompisar genom att ta hand om de nya barnen väl.

Vi önskar er alla en trevlig helg!

Majsan, Nina och alla Fjärilsbarn

Förskoleklassen Mangon

Vi hälsar Alva välkommen till oss på Mangon. Alva ska vara hos oss i fem veckor, hoppas du får en rolig och lärorik tid hos oss.

Barnen fick i måndags ett brev från Labolina där hon skrev att en av hennes vänner kommit vilse men Nicko hade sett apan på Lilla Svenska Skolan.

Labolina ville att barnen skulle hjälpa henne att hitta apan. Kan ni vara snälla att ta hand om apan och ge honom ett namn. Apan är lite mörkrädd så kanske ni kan ta honom med er hem så skulle han nog bli glad.

Alla barnen var överens om att apan skulle heta herr Nilsson och han har redan fått följa med flera av barnen hem. När apan är hemma hos något barn har de som uppgift att berätta vad han fått vara med om. Familjen tar några kort på vilka äventyr herr Nilsson får vara med om. Barnet får sedan klistra in bilderna i en bok och skriva om vad som hänt. Nästa dag berättar barnet i samlingen vad de gjort tillsammans. Detta är våra elevers projekt som de skall arbeta med under sina veckor här hos oss.

Denna vecka har vi arbetat med bokstaven Oo. Det var lite svårt för barnen att hitta ord på denna bokstav, men det blev under veckan en hel del ord.

Barnen fick också berätta vad som gör dem rädda, rita och skriva detta i boken om mej.

Matteuppdraget denna vecka var att med tärningens hjälp skriva tre mattetal.

På Engelskan fick barnen lära sig namnet på många olika djur.

Thailandstemat handlade denna vecka om ormar. Vi har läst om några vanliga ormar i detta land och målat några av dessa.

Under tisdagen fick vi äntligen besök av Labolina. Hon var så glad för att träffa alla barnen på Mangon. Labolina berättade hur mycket alla brev och presenter från barnen betytt för henne. Hon blev också glad för att träffa Nicko och frågade barnen om hon fick ta med honom hem igen. Barnen tyckte det var okej men hoppas att han kommer tillbaks någon gång. Labolina gav barnen en cd med en sång som hon tyckte barnen skulle spela och sjunga till på fredagssamlingen. Vilken tur att vi har en sån vän som Labolina.

Våra studenter Maria och Caroline började läsa ett stycke av en saga för barnen och de fick sedan fortsätta berätta handlingen. Till denna saga har barnen tillsammans med Caroline och Maria tillverkat rekvisita och fixat figurer till alla rollerna.. Denna saga skall presenteras på fredagsavslutningen.

Fredagen började på stranden och barnen gjorde sandbyggen och vägar till bilarna. Förskolebarnen och förskoleklassen har så roligt tillsammans när de leker.

Den här veckan var det Mangobarnens tur att uppträda i salan. Barnen presenterade sagan om Billy och Esmeralda med hjälp av Maria och Caroline. Sagan var uppskattad av publiken och applåderna var långa. Sedan förvandlades barnen till bandet vampyrklubben. Vampyrklubben spelade och sjöng en välkänd sång här i Thailand. Publiken klappade i takt till musiken.
Mangobarnen ni är så sprudlande glada och kreativa, vi är så stolta över att få uppleva detta tillsammans med er.

Trevlig helg önskar Maritha, Caroline och Maria.

1-2:an Snäckan

Den här veckan säger vi hej då till Saga och Jakob och önskar dem lycka till när de kommer tillbaka till sina skolor i Sverige. Det är alltid sorgligt med alla dessa avsked. Det positiva är alla goa kramar som vi ger varandra.

På mattepassen har vi vägt oss själva och konstaterat att det är många små gramvikter som behövs för att nå upp till vår vikt. Att det går 1000 gram på ett kilo är vi nu alla säkra på. Vi har vägt påsar med mjöl, socker, kakao och andra bak ingredienser.

Vi har byggt tittskåp, lerfigurer och målat bilder till berättelser ur Gamla Testamentet. Vi har skrivit till våra verk och det kommer att bli temat för vår samling nästa vecka.

På fredagar innan lunch är Mangobarnen på stranden så då passar vi på att ta deras bungalow i besittning. Det finns så mycket kul saker att bygga och leka med där. Legot är populärt och playdoleran står också högt i kurs. Det är nyttigt att få träna sig att samsas om legogubbarna och att bygga tillsammans.

Förra veckan startade vi sagoskrivning. Flera av barnen är redan klara och det har blivit både gulliga berättelser och hemska hajsagor. Fantasin är det då inget fel på.

På gympan tränades det verkligen samarbete. Vi spelade freesbe- fotbollsbrännboll. Innelaget skulle både kasta freesbe och sparka ut fotbollen samtidigt och sedan springa runt banan samtidigt som de höll kompisen i handen. Bra träning!

Veckan avslutades som vanligt i Salan. Idag var det förskoleklassen som spelade upp en dockteater om Billy och Esmeralda. Efter teatern framträdde rockgruppen Vampyrklubben. Framträdandet möttes av stort jubel och applåder i massor.

Trevlig helg

Sussi

1-3:an Geckon

Det har varit en lugn vecka eftersom flera barn varit sjuka eller borta på visum resor. Det har varit riktigt tomt i klassrummet.

3: orna har varit på slöjd. De tillverkade små elefanter i trä vilka de sedan också målade. My, Lina och Leo fick göra var sitt pennställ. De nyinköpta stiftpennorna står nu så fint på borden.

Vi har läst mycket som vanligt och att hinna lyssna på varje barn är en stor tillfredställelse. Läshastigheten har ökat och barnen skriver också mer och mer. Härligt!

Thailandtemat har sysselsatt Lina, My och Leo. De kämpar på med texter om Bambu, Fiskar och Ormar. Alla gör ju en Thailandbok som de får med sig hem och här kan klasskamraterna i Sverige ta del av deras upplevelser på Lanta.
Idrotten var denna gång en fotboll och frisbee brännboll. En mycket bra samarbetsövning. Alla duschade glatt när de kom tillbaka.

”Hela skolan sjunger” blev en mycket trevlig stund med glada, sångvilliga barn. Vi kommer att uppträda med vår kör på sista dagen före påsklovet.

Vi sa ”hej då” till Leo som nu åker hem till Sverige igen. Likaså blev det kramar till Felix som flyttar över till 3-4: an.

Avslutningen i Salan var som alltid lika trevlig. De små barnen är härliga som vågar ställa upp inför en så stor publik.

Jag önskar er alla en skön helg

Agneta

3-4:an Hajen

Vilka berättelser som har mynnat ur vårt skrivprojekt! Vilken ambition, vilket engagemang och hårt arbete som barnen har visat prov på. Vi får nu löpande ta del av resultatet av vårt tre veckor långa projekt. Hur kan de skriva så bra? De har ju visserligen många gånger övat inledningar och avslut och inspirerat varandra, men resultatet överträffar mina förväntningar. Flera elever har skrivit riktiga romaner med avancerade kompositioner.

En berättelse handlade om en flicka som hamnade i en annan värld genom att gå igenom en grotta. Hon letade efter sina föräldrar och fick hjälp av en snäll drake, som offrade sitt liv för henne.

En historia handlade om en flygplanskrasch där en storebror letade efter sin lillasyster. Som tur är visar det sig till slut vara en dröm.

En berättelse handlade om oron för en mamma och om hur tillvaron kan förändras snabbt vid sjukdom och död.

En historia var ett etiskt dilemma. Hur gör man när man hittar en diamantring på gatan? Behåller man den eller lämnar man den till polisen?

En roman handlade om jobbig tonårstid med familjegräl, sorg och frustration. Men det var också en spirande kärlekshistoria.

Dessa historier skulle kunna bli manus eller förlaga till ungdomsböcker.

Fortsättning följer nästa vecka när vi får höra fler berättelser.

Denna vecka har vi glädjen att hälsa Beatrix (Trixi) välkommen till klassen, men tyvärr får vi ta farväl av Filippa, Theodor och Jacob. Under den här tiden förändras grupperna påtagligt. Många elever åker hem och nya ansluter. Vi började som en klass med många flickor, men slutar terminen med flest pojkar.

Vi i har också glädjen att hälsa Liza, som är lärarstuderande, välkommen. Hon ska vara här i tre veckor.

Under idrottslektionen på stranden värmde vi upp med tunnelkull. Därefter spelades det en variant av brännboll med frisbee och fotboll. Lektionen avslutades med bad i havet för de som ville.

Ingen har sett Fantomen utan kläder, sjöng alla barnen när vi samlades efter idrotten till ”hela skolan sjunger” Det är många visor som nu har blivit vår gemensamma sångskatt.

I vårt Sverigeprojekt pratade vi om gruvan och livsvillkor för folk som jobbar i gruvor i olika delar av världen. Vi målade också gruvschakt och gruvgångar med hjälp av skrynkelteknik. Man förstår på ett ”djupare” plan när man får rita till det man lär sig.

Soliga hälsningar
Elisabeth

5-6:an Kokosnöten

Den här veckan har mycket tid gått åt till att förbereda inför fredagens debatt. Klassen har jobbat mycket bra och har lärt sig mycket om de två ämnen som de skulle argumentera och sedan debattera. Ämnena var för och emot abort och för och emot homosexuella äktenskap.

På idrotten hade klassen curling och mitt-i-prick. Som uppvärmning hade de en rolig lek som kallas ”evolution”. Först skulle alla vara ägg och och gå runt till de andra i gruppen och utmana dem i ”sten, sax, påse”. Vann man så blev man fågel och vann man ännu en gång så blev man dinosaurie. Förlorade man däremot så gick man bakåt i utvecklingen. Detta var en idrottslektion som alla gillade och som ledde till många skratt!

Några av femmorna har börjat göra nationella prov i svenska och de är nästan klara med alla delarna. Bra jobbat!

Denna vecka har alla grupperna börjat med att bygga sina 3D-modeller av sina nöjesparker. Helt fantastiskt att se deras kreativitet med sugrör, papper och modellera! De har också fått kontrollräkna sin budget och det var några som hade räknat lite fel så det var tur de kollade en extra gång.

På no:n har en del av no-lektionerna använts till att bygga nöjesparkerna men vi hade också tid att i mindre grupper dissekera fisk. Det var mycket kul att se hur de gick in i det med liv och lust, även de som innan sa att de aldrig skulle röra vid fisken.

På fredagen var det äntligen dags för klassens debatt. Alla hade förberett sig noga genom att ta reda på fakta om sitt ämne och den andra gruppens ämne. Varje grupp presenterade fakta om abort eller homosexuella äktenskap och berättade varför de var för eller emot. Därefter fick resten av klassen ställa frågor och säga vad de tyckte. Debatten blev mycket lyckad och jag tror att klassen har lärt sig mycket av att argumentera och debattera.

Sist på fredagen sa vi hejdå till Sofia och Sofie. Hoppas ni får en trevlig resa hem!

Vi sa också hejdå till vår lärarstuderande Helene, som har varit en stor tillgång för klassen i fem veckor. Lycka till i framtiden!

Trevlig helg önskar 5-6:an och Sophie

7-9:an

Så var det återigen dags att summera vad klass 7-9 gjort under denna vecka.

Efter samlingen i måndags var det dags för matematik. De fick träna på att dra slutsatser, utefter den information de fick efter hand, genom att spela Mastermind på tavlan med siffror. Det tyckte de alla var kul och det var intressant att se hur de samarbetade tillsammans för att lösa problemet.

På tisdagens idrott började vi med en uppvärmningsövning som kallas för ”Evolution”. Man skulle spela ”sten, sax och påse” och började som ett ägg, genom att vinna duellerna utvecklades man från ägg till kyckling till dinosaur. Förlorade man gick man bakåt i utvecklingen. Härligt se hur två klasser spelar ut när de leker ägg, kyckling och dinosaur. Efter det delades de in i tre lag. De fick spela curling på tid och kasta prick i sanden. De kämpade stenhårt i värmen och till slut hade vi ett vinnande lag.

På no:n denna vecka har de arbetat med sina egna planeringar men också fått dissekera fisk tillsammans. De var spännande att öppna upp och se hur fisken såg ut och en grupp fick tag i en extra tjock fisk som visade sig vara full med rom.

Den här veckan har mycket av tid gått åt till att förbereda inför torsdagens debatt. Klassen har jobbat mycket bra och har lärt sig mycket om de två ämnen som de skulle argumentera och sedan debattera. Ämnena var för och emot abort och för och emot homosexuella äktenskap.

På torsdagen var det äntligen dags för klassens debatt. Alla hade förberett sig noga genom att ta reda på fakta om sitt ämne och den andra gruppens ämne. Varje grupp presenterade fakta om abort eller homosexuella äktenskap och berättade varför de var för eller emot. Därefter fick resten av klassen ställa frågor och säga vad de tyckte. Debatten blev mycket lyckad och jag tror att klassen har lärt sig mycket av att argumentera och debattera och dessutom kan man ana några blivande politiker i klassen.

Trevlig helg önskar klass 7-9 och Peo