Vecka 10 2009

Förskolan Fjärilen

Under denna vecka så har vi tränat för vårt uppträdande på fredagsavslutningen. Barnen ska dramatisera Bockarna Bruse och Fem små apor.

Vi har grattat Kalle som fyllt 4 år. Han hade också sin visningsdag på tisdag och Lova hade sin visningsdag.på torsdagen. Så vi har återigen fått se en massa spännande och finurliga  saker som de haft med sig.

På tisdag efter lunch så gjorde vi en utflykt till templet i Old Town. Vi åkte iväg i minibussar, alla barn som inte varit där tidigare fick följa med. Spännande att fara iväg och möta munken på templet tyckte barnen. Vi fick bl.a. se hur han bodde och vi fick prova på att meditera

Vi har haft idrott på onsdag, vi spelade bl.a. nummer fotboll, lekte fisknätet som barnen tyckte var kul.

På torsdagens ”Hela skolan sjunger”  hade vi en liten musiktävling… alla barn mot ”musikfröken” Sara. Barnen vann med hela 1060 – 0. Bravo!!!

Så är det återigen fredag och vi har haft avslutning i Salan, Våra ”Fjärilsbarn” spelade upp Bockarna Bruse och 5 Små apor, för föräldrar och andra eleverna på skolan. De var jätteduktiga och klarade galant att uppträda inför så stor publik.

Sen sa vi hejdå till några elever som lämnar skolan för denna gång.

Vi önskar er alla en riktigt trevlig helg

Lisbeth Johansson, förskolelärare Caisa Lind, barnskötare

 

Förskoleklassen Mangon

Denna vecka har vi haft lite mulet och regn vissa stunder, på onsdagen kom ett riktigt skyfall och vissa av oss fick känna på översvämningar. Här på dagarna i skolan har vi klarat oss från regn.

I måndags lärde vi oss om bananträd, det finns faktiskt tjugo olika sorters bananer här i Thailand, vi smakade på två sorter. Vi gick runt på skolgården och tittade på alla bananträd som finns, flera av dem hade också bananstockar. Vi satte oss nedanför det största trädet och ritade av.

Att kunna titta på en bild och sedan berätta och skriva vad som händer, är en uppgift som både tränar talspråk och skriftspråk, barnen arbetar i olika grupper. De är mycket duktiga och tycker denna övning är rolig.

De barn som inte varit på tempelbesök i gruppen fick på tisdagen åka på utflykt till ett buddisttempel i Old Town, de fick gå in och titta hur de bor, lära sig hur man lever som munk, barnen fick också ställa frågor. Det var ett uppskattat besök.

I onsdags hade vi idrott, vi spelade bl.a nummerfotboll, lekte fisknätet m.m.

När vi hade matteprat talade vi om talgrannar, vi tränade oss och hade siffror som vi höll upp.

På livskunskapen hade vi stensamling och ämnet var – Jag är bra på att…….
De flesta kunde med en gång säga vad de är bra på, en del fick hjälp att komma på vad de är bra på. Efteråt skrev och ritade vi i tankeböckerna.

Barnen berättar:

Det var kul när vi var och hälsade på munkarna i templet, sa RASMUS
Det var kul när vi spelade spökboll, sa MALVA
Det var kul när vi skrev meningar till bilderna, sa ELLA

Trevlig helg önskar

Annica och Mangobarnen

 

1-2:an Snäckan

Det varma fuktiga vädret ligger kvar och några regnmoln väntar ute till havs. I klassen hälsar vi Klara välkommen och hon blir väl mottagen av de övriga barnen.

Vi börjar direkt skriva i våra dagböcker och alla har något att berätta. Man ser tydligt att många barn har utvecklats mycket under den tid de varit i skolan.

Vår lärarkandidat håller en inledande lektion i ämnet hälsa och barnen lyssnar intresserat på vad Sofia förklarar. De gör en Mind-map över vad hälsa betyder för dem. På eftermiddagen arbetar alla med sina egna planeringar och arbetet flyter på bra i värmen.

På tisdag åkte 5 barn iväg på ett besök i Templet i Old Lanta och de övriga barnen kämpade på med matte och läsning. K-ljudet talade vi om och skrev upp många ord som stavas på detta sätt.

Under idrotten på onsdag hade vi vår första Bugg i Salan. Det var fantastiskt att se dessa små barn dansa runt och de ville genast lära sig att snurra på olika sätt. Eftersom Axel skulle åka hem på fredag så fick vi ta en fortsättningskurs redan på torsdag och nu var det om möjligt ännu roligare. Barnen lärde sig 2 olika sätt till att snurra på och barnen kämpade verkligen på. Stor applåd till Maj-Britt som var vår lärare.

Under ”Hela skolan sjunger” fick Sara igång barnen med många olika sånger och det är alltid roligt att se med vilken glädje barnen sjunger. Mycket trevliga stunder tillsammans!

Fredagen blev en riktig festdag eftersom Jonna hade födelsedag och Axel hade sin sista dag. Vi kalasade och njöt av glassen vid 2 tillfällen. Tack till familjen Westerdahl och Billter.

Avslutningen höll de minsta i idag och som vanligt var det ett trevligt inslag med Bockarna Bruse och 5 apor. Många applåder fick de efter sin föreställning.

Vi hoppas på en skön helg

Agneta Ask, lärare åk 1-2

1-3:an Geckon

Den här veckan har två nya elever börjat i vår klass, Filip och Melina. Vi hälsar dem varmt välkomna. Vi började veckan med att bugga i Salan
tillsammans med Maj-Britt och Daniel. Först tränade vi lite på grundstegen och sedan lärde vi oss två olika sätt att snurra på tjejerna. Det var lite svårt i början men sedan lossnade det ordentligt för alla och de flesta tyckte att det var jättekul.

I tisdagseftermiddag åkte hela vår klass på tempelbesök tillsammans med
barnen från de andra klasserna. När vi kom dit fick vi först sätta oss
utomhus vid två buddhastatyer. En munk berättade om buddhismen och hur
Buddha levde som munk för över 2500 år sedan. Han berättade även om hur en munk lever och vilka regler han är tvungen att följa, tex får han inte
röra vid kvinnor och pengar. Han går upp tidigt på morgonen och ber och
mediterar. Sedan går han runt och ber om mat till sig själv och de andra
munkarna. Vi fick också gå in i hans lilla hus och se hur han bor. Vi
tränade att be till buddha och mediterade en liten stund. Sedan åkte vi
tillbaka till skolan.

Dagen därpå hade vi en diskussion om olika religioner, med tanke på att en imam skulle komma men ställde in. Det var många kloka frågor och funderingar som kom fram. Varför hittade människorna på en gud? Varför hade man flera gudar förr och bara en nu? Vilka likheter och skillnader finns det mellan olika religioner? Vi pratade också om besöket i templet och gjorde en tankekarta och en text tillsammans.

På idrotten i onsdags gjorde vi en uppmärksamhetslek där Sofia delade in
alla barn i olika familjemedlemmar. Sedan läste hon en berättelse. Nämnde
hon den medlemmen man var, så sprang man fram och tillbaka mellan två
koner. Den andra leken gick ut på att samla olika föremål och arrangera
dem till en tavla i sanden. Det blev många fantasifulla och roliga skapelser. Till sist var det som vanligt ett dopp i havet för dem som ville.

På torsdagen och fredagen var det Anna som var lärare för eleverna. Torsdagsmorgonen börjades med massagesagan om frukter och jobbade sedan vidare med matematik och svenska, där de fick skriva klart om tempelbesöket samt göra klart texten om sin frukt. På förmiddagen var vi med i en musiktävling i ”hela skolan sjunger”. På eftermiddagen fick eleverna redovisa om den frukt som de hade fördjupat sig i, och det var väldigt intressant att få lyssna på. Vi lekte även ”fruktleken” som är väl omtyckt och till högläsningen åt vi ananas som Lasse hjälpte oss att skära upp.

Fredagen började vi med samling och en ny massagesaga, ”vädersagan”. Eleverna är väldigt duktiga på att massera varandra. Arbetade flitigt vidare i matematik och svenska på förmiddagen. På eftermiddagen hade vi klassråd där alla stämmor fick komma till tals och en sammanställning gjordes som ska vidarebefogas på måndag på elevrådet. Efteråt gjorde vi några sammanbets övningar som var väldigt roliga och nyttiga. Fredagen avslutades med samling i salan där förskolan stod för avslutningen av veckan.

Denna vecka gick också fort och nu väntar helgen!

Trevlig helg önskar

Marianne Anna och Gecko-barnen

3-4:an Hajen

I veckan har vi haft vår lärarpraktikant Anna på besök i klassen. Hon berättade om örten banan. Nej, det är faktiskt inte ett träd som många tror. Bladen sitter tätt ihop och bildar det som liknar en stam. Och det roliga är att vi har några bananörter här på skolgården, vilket gör det enkelt att gå ut och studera dem närmare. Vi fick också veta att de små, söta, goda banarna som är vanliga här i Thailand kallar för ladyfingers.

Nu har ytterligare fyra elever från Hajen, Ludvig, Engla, Rasmus och Louise, fått prova på bakning på Ban Café. Det är verkligen en upplevelse för barnen att få göra detta. Det är trångt, varmt och fuktigt; inte som ett skolkök hemma i Sverige precis. Men otroligt charmigt! Personalen ler när vi kommer och fotograferar medan vi bakar. De är nöjda och glada över att vi gör godsaker som de sedan kan erbjuda sina gäster. Den här gången blev det en mycket god kladdkaka som serverades med grädde; mums! Lyckliga var de som kunde åka dit efter skola och fika!

Några har också varit iväg och besökt ett buddhistiskt tempel i Old town. Även den här gången fick de som gjorde utflykten träffa en munk som berättade lite om Buddha, se hur en munk bor samt prova på att be och meditera. Det är fascinerande för oss alla att få uppleva munkarnas ödmjukhet inför allt levande. De ber oss vänligen att inte döda myrorna som biter oss i benen när vi sitter på golvet i det öppna templet. I den vädjan ligger deras övertygelse om att vi alla föds på nytt och att allt liv har samma värde!

Som ni säkert känner till är 95 % av thailändarna buddhister. Men här på Koh Lanta är de en minoritet. Här är istället de flesta muslimer. Nästa vecka har vi bjudit in en Imam som ska berätta om islam. Det ser vi fram emot!

Lotta Olsson, lärare åk 3-4

 

5-6:an Kokosnöten

Denna vecka började vi med att hälsa Pontus och Lucas välkomna till 5-6:an. De går båda i sexan och i parallellklass hemma i Sverige. Båda killarna gick på vår skola i fjol. Välkomna tillbaka!

På måndagen hade Anna S lektion med klassen. De fick läsa upp sina hjälteberättelser, som de skrev förra veckan, och sedan pratade de om buddismen och islam.

Lucas och Pontus hade träslöjd på måndagseftermiddagen och de fick snickra på en lekstuga till de yngre barnen. De som inte hade träslöjd hade först syslöjd och de fick sticka ett mumintroll eller brodera korsstygn. Efter detta hade vi bild och då påbörjade vi en ny bilduppgift där eleverna skulle rita sig själva mellan Sverige och Thailand och vad de förknippar med respektive land. Vi hade Frida Kahlos målning ”Självporträtt på gränsen mellan Mexiko och USA” som inspirationskälla.

Tisdagens idrott höll Anna K i. Hon delade in klassen i två lag och de fick ställa sig bakom utsatta koner. Uppgiften var sedan att de två lagen skulle springa till det andra lagets koner och ta dem till sin sida. Det lag som hade fått över alla koner på sin sida vann. Detta var en mycket bra uppvärmning! Efter uppvärmningen var det dags för vattenbrännboll – vanlig brännboll fast att utelaget var i vattnet!

På tisdagseftermiddagen besökte delar av klassen templet; vi pratade med en buddistisk munk och fick se var han bor och ber.

Klassen har fortsatt att arbeta om planeter med Peo och de har nu gjort ett gigantiskt halvklot av solen, som mäter 216 cm i diameter.

Som avslutning på fredagen hade vi frågesport om Europa.

Därefter var det dags att säga hejdå till Josefin, som har varit här i klassen i fem veckor. Trevlig resa hem till Sverige!

Sophie Grimmenstedt, klassföreståndare 5-6:an

Årskurs 7-9

Så har ännu en vecka svischat förbi här på Lilla Svenska Skolan.
Denna vecka började ingen ny i klass 7-9 så vi har varit elva (”sib-et” på thai).

På idrottslektionen i tisdags gick vi ner i havet och simmade, fast med tröjor och långbyxor eftersom vi skulle träna klädsim och livräddning med vanliga kläder på sig. Många blev överraskade över hur tungt det var men alla klarade övningarna galant!

PÅ SO:n efter idrotten hade Anna, lärarkandidat, genomgång och diskussion om islam och buddhismen inför det kommande studiebesöket.

Efter lunch åkte, de som inte varit där innan, till ett buddhistiskt tempel där vi fick träffa en munk och höra hur de lever och har det där. Vi fick också prova på att meditera. Det var spännande och lärorikt.

På NO:n denna vecka har Christian laborerat med elektromagnetism, Elin läst färdigt sitt ekologiavsnitt och börjat med ellära, Isabelle haft prov om örat, akustik, ögat och optik, Fredrik läst om energi och Olle fortsatt att läsa om kroppen.

Så här tycker Christian om veckan som gått:

– En bra vecka men med dåligt väder. Denna veckan har vi varit på ett buddhistiskt tempel och fick bland annat träffa en munk och fick se hur han bodde och levde.

Så var det dags för Jennifer att sluta här på Lilla Svenska skolan och som vanligt var det med viss sorg man sa hejdå men också glädje över att få lärt känna Jennifer.

Efter den trevliga underhållningen av förskolan var det dags att önska alla en trevlig helg.

Per-Olof Pehrson, lärare åk 7-9

Maj-Britt, handledare Sofia distans