Vecka 10 2008

Förskolan

Den här veckan har vi pratat om miljöförstöring på vårat vattentema och så har barnen ritat varsin teckning från havet med fiskar, andra djur och växter.

På mattekul har vi repeterat sånt som vi gjort förrut.

Musiken med Mia uteblev tyvärr denna vecka, men vi har sjungit på med våra alfabetssånger.

I ordboken denna vecka har vi skrivit våra favoritfärger och måla dem i en ritad färgpalett.

Barnen kämpar på med Röris och de har en otrolig motorik att kombinera rörelserna och tycker det är jättekul.

I veckan har de lekt många olika lekar på gården, bland annat kom alla mina kycklingar och god morgon, god middag, go kväll. På fredagen hade vi också hela skolgården för oss själva, för barnen i åk 1-4 var på utflykt till Bo Bo Island. Bland annat blev vollyboll nätet populärt och det blev genast två lag som spelade nåt liknande vollyboll.

Veckans sånger: Majas Alfabetsvisor, I som i Iris och J som i jordgubbe. Veckans ramsa: Hickori dickori.

Ha en skön och jättebra helg!

Cathrine Ingebrigtsen, förskollärare

Förskoleklassen

Vårt vattentema börjar närma sig slutet och vi lägger vår energi på att få färdigt påbörjade arbeten.

Veckan har innehållit många tillfällen till fria aktiviteter. Det har byggts och konstruerats  med kapla-stavarna och utomhus har det spelats ”pingis” över volleyboll nätet och flugits med egna konstruerade flygplan.

Vi har också jobbat med formerna, (cirkel, triangel, kvadrat och rektangel) vi har klippt, klistrat och skrivit de olika formernas namn.

Tangram och pentaminobitarna har varit ”poppis” denna vecka och barnen blir väldigt duktiga på att se mönster och fylla i de olika formerna.
Vi har också jobbat en del med talen upp till 20 som kan vara lite svåra att komma ihåg hur dom ser ut.

Helena, som var för mig på tisdagen, berättade en mycket uppskattad flano-saga som handlade om en tappad vante som det flyttade in en massa djur i.

Vi har börjat på en ny kapitelbok som heter:
Den mystiska ön, av P Hagmar.
Åter en spännande berättelse om Aron, Leo, Myggan och Henke som löser nya mysterium runt Ed i Dalsland.

Veckans KIWI-bok: Gamle Tuatara

Marie Andersson, lärare förskoleklassen

1-2:an

Det är roligt att som lärare få ge er föräldrar beröm för era barn och det kan jag verkligen göra idag. Vi har haft en härlig dag på Bobo Island!
Både bussresan och båtresan fram och tillbaka gick fint. Det gungade lite på havet på ditresan, men inget barn reagerade och de satt fint och ordentligt hela tiden. Då vi kom fram fick vi en liten regnskur, men det var inga sura miner för det! Jag vet inte om alla märkte det ens, eftersom det är så varmt. Barnen började istället med många olika aktiviteter som fortsatte tills vi åkte hem. Konfliktfritt hela dagen! Jag tror alla var mycket nöjda. Det är nyttigt för oss alla, att slippa tänka på skola ibland och att dessutom få byta miljö.

Under veckan har vi annars fortsatt med vårt fria skrivande. Vi tränar att skriva efter tankekarta eller lista och det går bättre och bättre. Det gäller att brodera ut texten och skriva vad man själv tycker.
Vi har också fortsatt med våra ng-ord. Barnen är duktiga på att hitta ord och denna veckan har vi koncentrerat oss på stavningen n före k som t.ex. bank, hink, tanka etc. Tvåorna har jobbat mer med orden medan ettorna bara varit med om genomgången.

I matten har vi jobbat mycket med ental, tiotal och även hundratal.
Vi har också tränat additions- och subtraktionstabeller, alla på sin nivå. Några har också börjat med multiplikationstabeller. Det är viktigt att barnen lär sig automatisera dem. Det har de mycket nytta av i sin fortsatta skolgång. Här har ni föräldrar en viktig roll med att hjälpa dem att träna och förhöra.

När Helena vikarierade för mig lärde hon barnen ett enkelt, roligt och lärorikt mattespel, som vi fortsatte med. Då fick jag också lära mig något. Tack för det!

Vi skriver om våra studiebesök också förstås. Vi pratar om vad vi såg och lärde oss. Jag skriver stödord (lista) och sedan skriver de själva och ritar till. Det blir riktigt bra och charmigt! Det blir en fin Thaibok till slut, som de kan ta med sig hem.

Elisabeth Lundmark, lärare åk 1-2

1-3:an

Veckan har gått i en rasande fart. Alla elever arbetar flitigt med sina uppgifter.

Det är en härlig blandning: Thailandsböcker, rymden, läsa Ödehuset, klockan, analogt och digitalt, 10-kompisar, stenåldern, tokböcker, järnåldern, skrivstil, vattenexperiment, klokböcker, multiplikationstabeller, längd, och en massa annat.

I tisdags spelade vi brännboll på gympan. Det är ganska tungt att springa i sanden om den är lös.

På rasterna är det mest kortspel och pingis som gäller. Kortlekar är verkligen hårdvaluta på Lilla Svenska Skolan. Nya ”spelhålor” öppnas lite varstans på skolgården. Även på våra tomrutor på arbetsschemat väljer en del att spela kort, men man får bara välja kortspel en gång per schema.

I torsdags sa vi hej då till Victor och Daniel som har varit här sedan terminen började. Vi kommer att sakna dem. Inga nya elever börjar i vår klass så deras platser kommer att stå tomma.

Teatergruppen har haft sin fina avslutning i Salan. Massor av sagofigurer var på besök: styvmodern, Rödluvan, Askungen, Snövit, mormor, prinsen, vargen och några till. Som alla sagor fick också denna ett bra slut. Vi tackar Julia och hela teatergruppen.

Sista dagen i veckan blev också veckans höjdpunkt. Vi åkte med minibussar från skolan kl 9.00 till mangroveträsket på östra sidan av Koh Lanta. Där klev vi på longtailbåtar och åkte ut till Bo Bo Island. Det blåste en del på ditvägen och vi var ganska blöta när vi kom fram. Hela skoldagen var vi där och badade och bara latade oss. Vi fick lunch som bestod av stekt ris, kyckling, grönsaker och frukt, men fika hade vi tagit med själva.

På hemvägen hälsade vi på aporna i mangroveträsket och matade dem med mango.En av aporna klättrade upp och satte sig i fören på vår båt och åt sin frukt.

Vi var tillbaka på skolan strax efter kl 14.00. Lyxig skoldag, eller hur?

Torgerd Adolphsson, lärare åk 1-3

3-4:an

Varje arbetsvecka känns som speciell. Alltid är det något nytt och spännande som händer. Den här veckan hade vi något alldeles speciellt att se fram emot. Eleverna i årskurserna ett till och med fyra hade det stora nöjet att få åka till Bobo Island under fredagen och tillbringa en heldag där.  Det blev en dag full av salta bad, sol och lekar.

Vi har börjat en ny arbetsperiod med nya arbetsuppgifter på våra individuella arbetsschema. Alla är alltid lika spända på vad de fått för nya arbetsuppgifter, speciellt på matteschemat. Happy cube, tangram, bricko och andra problemlösningsuppgifter ”smäller” högre än att få arbeta med uppgifterna i mattehäftet. Det är en fröjd att se hur alla tar tag i sina nya uppgifter med en enorm entusiasm.

Vi har fortsatt vår diskussion om miljöförstöringen av våra vattendrag. Eleverna fick i uppgift att konstruera något som var bra för vår miljö. Vilken fantasi och kreativitet! Alla lyssnade spänt på varandras redovisningar av sina ritade konstruktioner. Det var miljövänliga grävskopor som samlade upp allt skräp på land och i hav, båtar som drevs av solenergi, termometrar som slog larm när vi skräpat ner för mycket och vår planet mådde dåligt m m.

På bildlektionen målade vi en gemensam bokhylla. Alla fick måla sitt hyllplan. Det var allt från böcker till prydnadssaker och tavlor som de valde att placera i sina hyllplan.

Det har blivit en fluga på skolan att spela kort och då speciellt bland flickorna. Hajens klassrum ser mest ut som en spelhåla under rasterna. Killarna håller till vid pingisbordet och spelar något som heter Kung.

Under torsdagen framförde skolans teatergrupp en rolig sagosåpa i Salan. Vi sjöng även vår ”Bye, bye” låt för de elever som hade sin sista vecka hos oss. I vår grupp var det Max som ska styra kosan tillbaka till Sverige. Vi hoppas att han får en bra hemresa. För oss som är kvar väntar, förhoppningsvis, fler speciella arbetsveckor.

Ann-Sofi Ericsson, lärare åk 3-4

5-6:an och 7-9:an

Denna veckan har vi sagt hejdå till Robin och Jessica. Det kommer att bli mycket tomt utan dem.

I onsdags var det fysgympa som gällde. Eleverna fick springa, köra idioten, skottkärra, krypa i sanden och springa i vattnet. De tyckte det var roligt även om det var jobbigt. Att krypa i sanden efter badet gjorde att många av dem såg ut som sandhögar. Ett minne för många.

Många av eleverna startade denna veckan upp med thaiundervisning. För en del av barnen var det helt nytt meda det för några var lite repetition.

Alla eleverna har fått jättemycket gjort denna veckan i sitt skolarbete och i efterhand kan man undra vad skillnaden denna veckan var från övrig veckor. Kanske många elever börjar känna att tiden håller på att ta slut och att de vill bli färdiga. Eleverna påverkar också varandra. Vill några jobba intensivt blir det att alla kommer in i arbetet. Datorerna är upptagna hela tiden och eleverna vill ha fler arbetsuppgifter. Denna veckan har det varit riktigt skoj att vara lärare.

På fredagen hade vi en lugn dag på skolan när eleverna i åk 1-4 var iväg på utflykt. Det var skönt att ha skolan för oss själva och det kändes mer harmoniskt på något vis. Barnen i åk 5-9 har jättebra sammanhållnig. Många spelar kort på rasterna. En grupp underhåller sig med pingis. Ibland är det volleyboll men när värmen slår in går det bra att bara sitta och snacka. Eleverna umgås också väldigt mycket på fritiden och det är skoj. Det är ett lugnt och härligt gäng.

Nästa vecka ska vi till ön Bobo på måndagen och på torsdag ska vi laga mat på en restaurang.

Mia Jonsson, klassföreståndare åk 5-6

Maria Nilsson, klassföreståndare åk 7-9