Vecka 1 2017

Förskolan Fjärilen

Förväntansfulla, glada och lekfulla fjärilsbarn samlades på Fjärilens första samling i onsdags.

Vi startade upp veckan med ”lära-känna-lekar”. Vi har haft olika aktivitetsstationer där barnen själva har valt. Det har varit sprudlande lek i barngruppen och vi har lärt känna varandra. Aktiviteter som rita, baka play-do, spela spel, leka och lägga pussel har varit av intresse för barnen.

På idrotten lekte vi organiserade lekar som Lövet faller, Kims lek, Karlsson möter Persson och Vem är under filten?

Vi avslutade veckan med Thai. Sharon lärde oss thailändska hälsningsfraser. Vi lärde oss att räkna och gjorde en räkneövning på Thai.

Ha en jättefin helg!

Lill o Sharon

 

Förskolan/Förskoleklassen Korallen

I onsdags var det äntligen dags att öppna dörrarna till den helt nya förskolan Korallen. Här inne kommer det att vara både förskola och förskoleklass.

Veckan började med en presentation av alla barn och pedagoger i skolans gemensamma Sala. Därefter har vi varit inne på Korallen och lärt känna varandra.

Vi har introducerat våra rutiner i samlingen. Vi loggar in på en tavla och pratar om vilka som är här. Vi pratar om vilken dag det är. Vi pratar om vad vi ska göra idag och tittar på vårt schema som finns uppsatt på väggen. Vi har sjungit många sånger med hjälp av ukulele, många såger är nya för barnen så det blir lite träning.

Det har varit stort focus på att få barnen trygga med en ny lokal, nya kompisar och nya lärare. Leken har varit i focus denna vecka och genom leken kommer det givetsvis massor med träning. Vi har konstruerat med lego och klossar. Vi har ritat, målat med vattenfärger och fyllt väggarna med nya alster. Vi har spelat många spel. Utomhus har vi gjort en hinderbana på gården.

Vi avslutade veckan med en samling i salan. Våra nya klassrum invigdes och några elever fick klippa bandet till klassrummen. Därefter hade vi mingel med lite snacks och dricka. Föräldrarna sattes på prov och fick spela bingo. På bingobrickan var det olika frågor som bara stämde in på vissa elever. Det gällde för föräldrarna att hitta rätt elever, fylla brickan med namn och sedan få BINGO. Nu är skolan invigd och vi fortsätter vårt arbete nästa vecka.

Ha en toppenhelg! Vi syns i nästa vecka.

Maria

 

Förskoleklassen Mangon

Nyfikna, förväntansfulla och också med lite pirr i magen startade skolan upp igen efter skollovet. Det är många nya barn och även personal på skolan. Mangon hälsade Wille, Greta, Mimmi-Lo, Gustav och Viktor speciellt välkomna – men naturligtvis också de barn som stannat kvar sen höstterminen.

Vi pratar mycket om att tiden går väldigt fort här på skolan, men denna vecka tog rekord då det också bara varit tre dagar.

De här första dagarna har vi mest använt till att lära känna varandra, alla rutiner på skolan och mycket om hur man är en bra kompis. Vi har lekt en hel del samarbetslekar och namnlekar. På idrotten som vi denna vecka hade i Salan lekte vi Fruktsallad, Boll stå och Pomperipossa som alla var väldigt uppskattade – men efter omröstning blev resultatet att Fruktsallad var den roligaste.

Vi har haft thailektion där vi startade upp med att lära oss olika hälsningsfraser och lärde oss en sång också.

Vi avslutade veckan i Salan för lite fredagsavslutning och information då hela skolan samlades inklusive föräldrarna.

Vi tackar för denna vecka och önskar alla en skön helg! Väldigt roligt att vara igång igen!

Susanne o Emelie

 

1-2:an Snäckan

Välkomna till Snäckan vårterminen 2017!

När vi nu börjar skolan igen harskolan växt med många elever och lärare! Skolgården är full av lekande och spelande barn i alla åldrar under rasterna.

Inne i klassrummen är det mesta sig likt. I Snäckan har vi fått en ny kompis i klassen, Viktor. Välkommen!

Vi har lekt namnlekar och berättat om oss själva för varandra dessa dagar. Vi har kommit igång med det egna arbetet, vi har haft musik och bild. När vi hade bild färglade vi fötter med flip-flop på, för att sedan klistra fast dessa på en bakgrund där eleverna blåst ut vattenfärg. Resultatet blev en bild där det ser ut som fötterna hoppar i en vattenpöl så att det skvätter. Eleverna var djupt koncentrerade och blev väldigt nöjda med resultaten! Det är roligt att prova på olika sätt att göra bakgrunder och se vilka effekter det ger.

Vi avslutade veckan med charader på engelska och en promenad till stranden tillsammans med den andra 1-2:an, Rockan. Vi lekte lekar och lärde känna varandra bättre, samtidigt som vi tränade på matte  och fick röra oss massor!

Stina

 

1-2:an Rockan

Hej på er alla!

Får börja med och säga att ni har fantastiska barn. Det är väldigt spännande att lära känna dem och lära sig hur de fungerar. Under de dagar som har gått har vi ägnat oss åt lite presentationer och en hel del samarbetsövningar.

Vi har även hunnit att sätta igång att arbeta med det material som de har haft med sig från sin hemskola. I Rockan går Tim, Linnea, Elsa, Oscar och Stina. Vi är alltså bara 5 stycken nu de första 2 veckorna för att sedan succesivt bli fler. Vecka 6 kommer vi att vara 9 stycken.

Idag fredag har vi varit på stranden och sett var vi ska ha idrotten.

Trevlig helg och vi syns på måndag.

Axel

 

1-2:an Krabban

Nu har vi invigt den nya skolan på Slow down och det känns ju helt fantastiskt. Tänk att vi fick vara de första som fick gå i den nya skolan.

Uppstarten i onsdags gick ju strålande och efter det gick vi till vårt klassrum och hade lite övningar där vi lärde känna varandra  och sjöng några sånger. Sedan gjorde vi egna namnskyltar och då försvann strömmen men det gjorde ingenting för då var det snart dags för lunch som vi åt i Salan. Efter rasten skrev vi i veckologgen och så avslutade vi med högläsning.
Igår, torsdag, började allvaret och de fick börja jobba i sina matteböcker och efter lunchen skrev de om sitt jullov och avslutade med veckologgen.
Idag, fredag, har vi ritat våra självporträtt och fortsatt jobba i matteboken.
Efter lunchen gick vi ner på stranden och letade efter plockisar för att ha på matten.
Vi avslutade veckan med att samling och lite föräldramingel i Salan.
Det är en jättehärlig grupp och de har snabbt kommit in i rutinerna här på skolan och lärt känna varandra och jag tycker det känns superkul att jobba med de fina barnen.
Tack för den här veckan och trevlig helg önskar Krabborna.

Madeleine

 

3-4:an Hajen

I onsdags körde vi igång en ny och spännande termin här på Lilla Svenska skolan. Vi började med samling i Salan som fylldes till bristningsgränsen av elever, föräldrar och pedagoger. Vilken skillnad från när vi startade upp i augusti! Rektor Henric började med att hälsa alla välkomna och ge lite information, därefter följde en presentation av alla pedagoger och nya elever. Samlingen avslutades så som vi brukar med nationalsång och flagghissning.

Väl i klassrummet blev det ytterligare presentationer då vi fått tre nya elever till oss på Hajen; Ida, Alva och Nike. Tre glada, pigga tjejer som redan har kommit bra in i klassen och på måndag börjar ännu en tjej hos oss; Julia. Då har vi så jämn fördelning vi kan få vad det gäller killar och tjejer, och treor respektive fyror.

Denna första vecka av terminen bestod bara av tre dagar, och det kan ju vara ganska skönt med en mjukstart. Det var ingen slöjd, idrott eller estetisk verksamhet dessa dagar utan vi har jobbat med att lära känna varandra och försökt komma igång med arbetet i klassrummet. Vi har bland annat jobbat med läsförståelse och så matte så klart. Klassen har också fått träffa Maria, som ska ha engelskan i Hajen framöver.

Veckan avslutades med samling i Salan, denna vecka stod Papayan för underhållningen. Vi har fått en bra start på terminen och det känns så bra att vara igång igen.

Ha nu en riktigt skön helg!

Tina

 

3-4:an Geckon

Nu har en ny klass startas upp. Det är elever som går i år 3-4 och klassens namn heter Geckon. Just nu är vi nio elever i klassen men om två veckor är vi fulltaliga. Då är det tolv elever. I onsdags var det upprop, alla lärare och nya elever blev presenterade. Nu är det ca 120 elever på skolan och det är underbart. Det är elever överallt och stämningen är positiv.

Den här veckan har jag haft fokus på det socila klimatet i klassen. Det känns redan nu att det blir en toppenklass där alla kommer att trivas. Eleverna har arbetat med sina planeringar från sin hemskola och haft lektioner i bild och musik. Nästa vecka kommer de att ha idrott, slöjd, engelska och lära sig några ord på thai.

Lovisa

 

3-4:an Varanen

Hej!

Äntligen igång igen efter ett härligt, soligt, varmt och glittrande jullov. Varanen är alldeles ny och det är jag och eleverna, som är de som inviger lokalen. Det är fyra nya skollokaler, alldeles nybyggda, med en egen skolgård. Vi som finns här på Slow Down är en förskola, en 1-2:a,en 3-4:a samt en 5-6:a.

Jag hälsar Nellie, Ingrid, Gustaf, Samuel och Liam välkomna! Det blir en liten fin klass de första två veckorna. De första dagarna ägnade vi åt att lära känna varandra. Samarbetsövningar och lekar på stranden. Vi har även diskuterat hur vi vill ha det i gruppen, hur vi vill sitta och hur det ska vara på arbetspassen. Alla var rörande överens. Vi har också hunnit med att börja lite med skolarbetet.

Vi har även haft en lite mera officiell invigning av den nya ”lilla skolan”. Vi klippte band för varje byggnad, engagerade föräldrar i att lära känna barnen med ett bingospel där de skulle leta upp olika elever på olika sätt. Vi avslutade det hela med lite dricka och snacks. Nästa vecka kör vi igång med skolarbetet på allvar.

Ha en skön helg!

Bettan

 

5-6:an Kokosnöten

Då var det, i onsdags, äntligen dags för terminens första skoldag på Lilla svenska skolan. För många innebar det ny skola, nya kamrater och nya lärare. Eleverna har denna vecka fått lära känna varandra och omgivningen men även blivit introducerade till den nya veckomålsmallen. De har fått varsin skrivbok där de klistrar in en mall där både lärare, elev och förälder kan få en överskådlig bild av veckans alla uppgifter.

Nya elever för den här veckan är Elliot, Iza och Malte. Välkomna till Kokosnöten.

Eleverna har de första tre dagarna försökt få struktur på sitt material men även på de uppgifter och mål som blivit medskickade från hemskolan eller uppgifter de fått härifrån. De har fått välja vad de vill börja arbeta med och alla har kommit igång i ett flertal ämnen redan nu. Fokus har dock legat på matematik och NO denna vecka då jag har haft eleverna hela dagarna. Nästa vecka kommer Niklas att introduceras för klassen. Han kommer att ha eleverna i svenska och SO. Maria, också en ny lärare för året, kommer att ha eleverna i engelska och spanska.

Direkt efter lunch på fredagen fick eleverna leka lite tillsammans som en samarbetsövning. De valde att spela ett “rollspel” som kallas för “maffia”.

På fredagens eftermiddagssamling fick vi se ett mycket uppskattat dansuppträdande av Papayan där eleverna vågade bjuda lite på sig själva, de hade inte haft mycket tid till att träna men de genomförde det ändå, starkt och roligt.

Pelle

 

5-6:an Kobran

Äntligen! Det var en spänd stämning i klassrummet efter morgonsamlingen i salan. I folkhavet var det inte helt enkelt att särskilja alla som skulle gå i klassen.

Nu kunde vi i lugn och ro få en uppfattning om vilka som gick i klassen och få ett ansikte på namnen som man bara sett på papper. Så här i början handlar det mycket om att lära känna varandra. Elever i mellan och elever och lärare ska börja bygga på relationer.

För helt nya elever så ska man dessutom lära sig hur skolan fungerar. Favoritlag diskuterades lika flitigt som arbetsområden i olika ämnen. Eleverna har börjat kika så smått på sina planeringar och börjat jobba. Spanskaeleverna har redan hunnit få läxa!

Per

 

5-6:an Skorpionen

Då var första skolveckan för 2017 avklarad. Vi har fått hälsa sex nya elever välkomna till korttidsskolan på Slow Down: Emma, Liv, Ebba, Elin, Tilda och Jack. De verkar vara ett härligt gäng och jag är säker på att vi kommer få en spännande tid tillsammans och skapa minnen för livet.

På onsdagen startade vi upp med en salansamling i våra splitter nya lokaler som är så fina. På plats fanns ca 30 förväntansfulla elever, deras föräldrar, vi lärare, rektor, Hans och Agneta samt övrig personal på Slow Down som fick hjälpa oss med den Thailändska nationalsången. Resten av dagen ägnade vi till stor del åt att lära känna varandra.

Följande två dagar gick fort. Vi kom igång med lite gemensamt arbete men vi ägnade också en del tid åt att varje elev fick planera upp vad de ska arbeta med i de olika ämnena under den period som de är här.

På fredag eftermiddag var det dags att avsluta veckan. Detta gjorde vi genom att ha ett litet invigningsfika tillsammans med elever och föräldrar. Föräldrarna fick även chansen att lära känna flera barn på skolan genom ett bingospel som gick ut på att gå runt och prata med olika elever och hitta en som går i 5:an, en som har två syskon, en som bor på Long Beach och så vidare.

Återigen vill jag hälsa alla elever i Skorpionen välkomna, vi ses nästa vecka!

Trevlig helg

Anna

 

7-9:an Papayan

Hej…Vilken härlig start vi fått inne på Papayan. Vi har ägnat stor del av veckan till olika samarbetsövningar med syfte till att få ihop en härlig grupp som ska leda till gott arbetsklimat. Det känns mycket lovade. Under veckan har eleverna i gruppen träffat sin blivande so/sv-lärare Per och Maria som de ska ha i engelska.

Vi på Papayan fick den stora förmånen att hålla i terminens första Salasamling. Detta skötte gruppen med bravur. De bjöd på sig själva med glädje och dans.

Varma hälsningar

Annelie

 

7-9:an Bananen

Då var det, i onsdags, äntligen dags för terminens första skoldag på Lilla svenska skolan. För många innebar det ny skola, nya kamrater och nya lärare. Eleverna har denna vecka fått lära känna varandra och omgivningen men även blivit introducerade till den nya veckomålsmallen. De har fått varsin skrivbok där de klistrar in en mall där både lärare, elev och förälder kan få en överskådlig bild av veckans alla uppgifter.

I klassen går åtta nya elever: Måns, Klara, Lina, Simon, Petter, Carl, Malin, Melker och fyra elever som gått här även under höstterminen: Noah, Linus, Olivia, Zeb.

Eleverna på skolan har de första tre dagarna arbetat med att få struktur på sitt material men även på de uppgifter och mål som blivit medskickade från hemskolan. De har fått välja vad de vill börja arbeta med och alla har kommit igång i ett flertal ämnen redan nu. De har den mesta tiden varit under min ledning och först nästa vecka börjar vi med ordinarie schema vilket innebär att de får träffa fler pedagoger.

På fredagens eftermiddagssamling fick vi se ett mycket uppskattat dansuppträdande av en av de äldre klasserna. Nästa vecka kommer det vara vår tur på bananerna att hålla i “salansamlingen” på fredag eftermiddag.

Vänligen,

Niklas