Vecka 9 2019

Förskolan Fjärilen

Hejsan, så var vecka 9 avklarad och hur fort gick inte denna veckan OCKSÅ!

I dag fredag släpper vi på fjärilen taget om ytterligare fyra kompisar som vi har avtackat lite kort i Salan och inne på fjärilen.

Denna veckan har bestått av utflykt till olika samhällstjänster som polis, brandkår och en titt förbi soptippen. Soptippen får en att tänka till och skapa diskussioner runt vad vi gör och bör/måste göra för vår jord.

Stora delar har gått åt till att planera vår överraskningsfest för Bella. Detta har krävt många finmotoriska, matematiska, språkliga utmaningar med tex saxen, tejpen, fjärdar, mäta, ny form av klister, piprensare, paket inslagning, kuddar som skulle sys… Vi har öppnat upp vår kreativitet och fantasi i de olika saker vi designat både till oss själva och presenterna till Bella.

Barnen har utgått från sina tidigare erfarenheter och skaffat sig ny, som de kommer att kunna dra nytta av och bygga vidare på i sina vidare lärprocesser.

Alla barn på fjärilen har nu fått ansvara för Bella en dag och detta har fungerat klockrent.

/Anna

 

Förskolan Korallen

Hejsan, då är det snart slut på ännu en vecka med Korallens härliga barn! 

Så mycket vi upplever tillsammans varje dag! 

I tisdags hade vi vårt egna Lanta Toughest på stranden. 

Istället för vår vanliga gympa, fick barnen springa en liten sträcka så snabbt de kunde och ville. Det blev till flera gånger om och ingen tyckte det var jobbigt. Heja er Korallenbarnen!! 

Vi gjorde också en hinderbana med våra hinkar och avslutningsvis ritade vi cirklar i sanden och lekte “Inte nudda havet” (för tänk om det fanns krokodiler där….) 

På onsdagen jobbade vi med våra koralltavlor, och nu är alla färdiga. Vi har också ritat och målat fiskar, krabbor, sjöstjärnor och andra djur som lever i havet och som hittar mat kring korallreven. 

Torsdag gjorde vi experiment med alla koraller vi samlat och jämförde med olika saker i rummet… vad sjunker, vad flyter…..och varför. 

Vi har även pratat om vad koraller är och att vi ska vara rädda om korallreven i havet. 

The Coral Song och vår egna Korallsång sjunger vi varje dag. 

Många är intresserade av bokstäver och flera har lekt, skrivit och sorterat med våra “kapsylbokstäver”. 

Sist men inte minst sjunger vi vår kompissång varje dag. Och alla tankar och funderingar kring hur en bra kompis ska vara, har vi skrivit ner och hänger nu som ett fint collage på Korallens vägg! 

Önskar er en underbar helg! 

Julia & Pia 

 

F-1:an Mangon

Även om arbetet om miljö var avslutat så blev det aktuellt igen när vi besökte Lantas soptipp! Oj vad mycket sopor, och vilken hemsk lukt. Folk som vandrade omkring på sopberget och enkla hus alldeles bredvid. Sorgligt och tänkvärt!

Vi besökte även polisstationen och brandstationen. Vi blev visade runt och fick se att det satt en fånge i en av cellerna. Men poliserna var glada och snälla! Brandbilen sprutade vatten så det stänkte över oss, jättekul!

Många av barnen i Mangon skulle kunna tänka sig att arbeta som poliser. Vårt arbete om olika yrken gjorde att vi fick lära oss om bagagehantering på flygplatser och hur det är att arbeta på hunddagis. Roligt tyckte de flesta!

På språklektionen lärde vi oss vad olika frukter och djur heter på thai och engelska. Vi kunde ganska många redan.

Kroppen är fantastisk, men behöver vila, bra mat/dryck och motion. Vi har startat ett arbete om kroppen som kommer att fortsätta nästa vecka. Bra kondition hade vi alla när vi sprang Lanta Toughest i fredags! Roligt och jobbigt med hinderbana på stranden!

Trevlig helg!

Camilla

 

F-1:an Krabban

I veckan har det varit mycket roligt på skolan och för Krabborna! I tisdags var vi på studiebesök hos både polis, brand och sopstationen. Eleverna fick komma in och se på deras verksamheter, mest spännande var nog att se själva fängelset för barnen, en del höll fröken lite extra i handen  Efteråt jobbade vi vidare med kunskapen och bjöd in en polis och en brandman från Sverige. Visst finns det likheter men också skillnader såklart .

I fredags sprang eller gick vi en bana på Lanta Toughest (ett springlopp) en stor utmaning i värmen men barnen skötte sig jättefint.

Trevlig helg alla och simma lugnt !

Fröken Evakarin

 

1-2:an Snäckan

Den här veckan började på ett lika fantastiskt sätt som vanligt. Eleverna sprudlade efter helgens alla aktiviteter. De tränade sig i att återberätta, och efter själva återberättandet tog vi som vanligt fram våra dagböcker. I dagboken tränar eleverna sig på att använda de olika skrivreglerna, forma bokstäverna rätt och formulera sig, hålla en röd tråd och slutligen måla en välgjord bild som passar till texten. Snäckans elever är fantastiska på detta.

Under veckan har en del av eleverna som vanligt också arbetat med tokiga meningar. Tokiga meningar innebär att eleven läser meningen/meningarna, skriver av den med sin finaste handstil och använder sig av skrivreglerna, för att avsluta med att rita en bild som exakt föreställer det som meningen handlar om. Det kan stå såhär ” Grodan Gunnel gillar att åka båt i ankans plaskdamm på torget”. Vi tränar alltså både handstil, skrivregler och läsförståelse i denna övning. De elever som går i årskurs 2 får det lite klurigare. De måste själva lista ut vart punkt och stor bokstav ska sättas ut.

Denna vecka har eleverna haft vikarie tisdag, onsdag och torsdag då jag tyvärr drabbades av en oerhört kraftig förkylning med feber. Ja, det verkar man alltså kunna få här i värmen också J. Min kollega Jessica tog sina två elever och flyttade in på Snäckan, det är så vi jobbar här på Lilla svenska. Jessica tog med eleverna på extra idrott på stranden, och såg till att alla fick hjälp med sina planeringar. Tack!

Veckan avslutades på stranden med ett stort hinderbanelopp. Gladiatorer, vattenhinder, nätburar som skulle krypas igenom och mycket annat skoj.

Nästa vecka har Snäckan bara öppet måndag och tisdag, sedan stänger detta klassrum för detta läsår. De få barn som är kvar, går nu in i andra klasser. Fröken Madde åker hem till Sverige efter 6 otroligt härliga, inspirerande, roliga och helt fantastiska veckor. Tack alla ni fina elever och vårdnadshavare som skänkt mig så otroligt fina minnen.

Madde

 

2-3:an Geckon

Denna vecka vill jag börja med att berömma alla mina elever i Geckon. Ni är alltid fantastiska, men i torsdags gjorde ni mig lite extra glad och mycket stolt. Vår musiklärare Stine kom fram till mig och sa ”Din elever är fantastiska, de räcker alltid upp handen, de gör alltid sitt bästa och stämningen är fin i gruppen”. Ni är helt enkelt underbara!!

Vi jobbar mycket med att alla i gruppen ska känna sig trygga. Att det ska vara en god stämning i klassen och en fin arbetsro. När allt faller på plats blir det roligt att gå till skolan och det blir lättare att lära sig nya saker.
Under veckans tillsammans-tid jobbade vi klassöverskridande med roliga djurgåtor. Vet ni vilket djur som är bäst på skogsarbete?  Hugg-ormen så klart!

I svenska har vi arbetat med instruerande texter. Det låter kanske inte så spännande, men där tar ni fel. När man får skriva och illustrera hur man ska gå till väga vid en eventuell tsunami då blir det meningsfullt att jobba med. Vi utgick från våra egna erfarenheter efter tsunamiövningen för några veckor sedan. Elevernas arbeten blev informativa och tydliga.

I matematik har vi förutom våra individuella planeringar arbeta med klocka/tid både digital och analog.
Vi har också arbetat med problemlösning där räknesätten multiplikation och division använts.

Veckan avslutades med Koh Lanta Toughest, ett hinderbanelopp som samtliga elever på skolan deltog i. Eleverna i Geckon fick välja mellan att springa 400 m eller 1,5 km löpning på Klong Dao med start och målgång nedanför Slow Down.

Fantastiskt bra kämpat alla!!!

Njut av helgen så ses vi igen på måndag

Helene

 

2-3:an Varanen

Vi har haft en vecka utan utflykter, men däremot har det blivit mycket skolarbete gjort. Eleverna arbetar självständigt på sina veckoplaneringar och får ta eget ansvar för att planeringen blir klar till på fredag. Jag är imponerad över hur bra de klarar av detta, även de som inte är vana vid att arbeta på detta viset.

I tisdags hade vi simträning i poolen. Alla fick försöka att simma 200 m, varav en del skulle vara ryggsim. Alla kämpade på så mycket de orkade. Sista stunden blev det fri lek, vilket ingen hade något emot. Under veckan har vi förberett oss på ett framträdande som vi ska ha för elever och föräldrar på Salan.

Trevlig helg!

Elisabeth

 

3-4:an Palmen

Den här veckan har vi haft en ovanlig och härlig lektion. Det var på vår thai lektion. Jag berättade för eleverna om religionen islam. De skrev och jag berättade under tiden. Då fick jag en bra ide om hämta Duen  till klassen som är vår thailändska kontorist samt muslim. Duen pratade om hur det är att vara muslims kvinna samt om de olika slöjorna. Eleverna frågade på engelska om allt möjligt och Duen svarade på alla frågor. Det var en helt underbar lektion och jag tror att mina elever kommer alltid att komma ihåg den här lektionen och även jag med.

På tillsammanstiden  som är varje onsdag var det frågesport om olika slags djur. Eleverna var indelade i åldersblandade grupper och det var riktigt svåra frågor om olika slags djur men våra elever är så kunniga och de klarade nästan alla frågor.

I dag har vi haft Lanta toughest på stranden. Det var varmt med alla elever gick eller sprang efter deras förmåga, bra jobbat.

Fredagen avslutades med en fin stund i salan.

Ha en fin helg önskar Lovisa.

 

4-5:an Skorpionen

Skorpionens vecka har varit mysig med så  mycket fokus och arbete. Oj, vad det arbetas flitigt i vårt klassrum. Så roligt att som pedagog kastas fram och tillbaka mellan decimaltal, stora tal, rymden, berättande texter, buddism osv osv.

I tisdags hade vi äntligen bad på idrotten, det är ju ändå konstigt. Så mycket som vi badar på fritiden och ändå längtar man mest till att simma. Simkunnigheten är förstås lysande för våra barn. Tänk att få så mycket regelbunden träning och kunna stärka sin simning för livet.

Vi har också haft bild i veckan och inspirerades av en kontakt med en lärare i  Sverige. Hon beskrev vårblommor och vi valde då att vika tredimensionell papperskonst i form av en härlig tulpanbukett.

Vi har också en halv friluftsdag denna veckan, Lanta Toughest som i skrivande stund inte genomförts. Vi hoppas på en kul förmiddag med simning, löpning och hinderbana i olika längder för olika åldrar, allt efter hur mycket man kan tänkas orka i värmen, det blir en kul utmaning.

Lena och Skorpionerna

 

4-5:an Hajen

Härligt med alla sportlovsfirare tillbaka i klassen. Hajtanken känns åter igen stabil.

Vi började veckan med ett projekt om återbruk i världen. Klassen pratade och arbetade med återbruk av olika saker. Kreativiteten och engagemanget var stort. Det blev både det ena och det andra.

Hjärtat, pulsmätning, bakterier och vaccin var något annat som klassen har arbetat med under veckan. Pulsen var lite svår att hitta till en början, men efter flera försök både på halsen och handleden, så lyckades det. Eleverna räknade och räknade för att mäta sin egen puls, något eleverna tyckte var roligt med samtidigt lite svårt.

Hajarna tog vår fantastiska skolbuss och åkte iväg på ett pass i thaiboxning med flera professionell tränare på Lanta Sports Resort. Passet bestod av uppvärmning, genomgång och utövande av olika moment i thaiboxning samt stretching. Under en av vattenpauserna tog alla Hajarna pulsen på varandra. Då efter tuff ansträngning kände alla till sin stora glädje pulsen och dess starka slag. Muay Thai som det heter är en mycket viktig idrott i Thailand, inte bara rent sportsligt utan även kulturellt och historiskt.

Den här veckan fick eleverna även springa ett hinderbanelopp, OCR-racet Toughest Lanta. Hajarna valde att springa 3 eller 6 km. Självklart fick de också simma under loppet, något som så klart Hajarna uppskattade.

Ha en go helg önskar Hajarna!

/Rebecka

 

6-7:an Kokosnöten

Då var det slut på än vecka till. Tiden går fort när man har roligt. Denna veckan har vi varit många i klassen men det har fungerat bra. Fortfarande bra arbetsro på lektionerna och fullt ös på rasterna.

Vi har hunnit med lite lilla aktuellt också.

På tisdagen var författaren och föreläsaren Caroline Engvall i klassen och pratade om kreativt skrivande. Det var mycket lyckat och eleverna var härligt engagerade.

Vi har varit och thaiboxats. Vi var på Lanta Sport Resort och fick oss en rejäl genomkörare. Fyra tränare körde hårt med oss och det slogs, armbågades och sparkades så svetten stänkte. Superkul!

På idrotten så var vi på stranden och temat var kasta och fånga. Vi körde fotboll och frisbee. Underbart med idrott på stranden.

På fredagen var det då dags för Lanta Toughest igen. Vi tog oss runt antingen 3km eller 6km rundan, alla efter bästa förmåga.

Ännu en bra vecka!

Henrik

 

7-9:an Termiten

Den här veckan stänger Termiten för säsongen. I veckan har en grupp elever från olika klasser samtals för att jobba klart med uppgifter som ska lämnas in innan det är dags att åka hem till Sverige. Beroende på olika avresedatum har eleverna droppat av en efter en och nu är det bara en elev från den ursprungliga Termiten som kämpar vidare och kommer att ansluta sig till Kokosnöten från och med slutet av denna vecka.

Veckan har gått i avtackningens tecken, samt avsked och avslut vad gäller uppgifter. Vi som varit en del av Termiten under januari och februari har haft en härlig och utvecklande tid tillsammans. Nu får vi alla återgå till vara normala liv hemma i Sverige.

Veckan avslutas under morgondagen med en löp- och simtävling på stranden, Lanta Toughest.

/Gabriella

 

8-9:an Bananen

Full fart i veckan och med massor av fysisk aktivitet som gjort oss än mer effektiva. Eleverna har betat av flertalet prov och inlämningar från deras planeringar denna veckan och med lite extra träning på schemat har även kroppen fått utmanas lite extra.

Onsdagens thaiboxningsträning var en riktigt svettig upplevelse där vi fick ett ordentligt smakprov på den thailändska kulturen. Lanta Sport resorts skickliga och inspirerande tränare tog väl hand om oss och fick oss att ge det där lilla extra. Med en grundkurs i slag och sparkar, en liten snabb språkkurs i thai var vi snabbt redo att gå upp i ringen. Den spontana allsången som eleverna drog i gång i bussen på väg till Lanta Sport var på tillbaka vägen utbytt mot total tystnad. Fantastiskt kämpat alla och med sådan härlig energi!

Torsdagen innehöll massor av skolarbete och även en del planering inför Salanframträdandet på fredagen. Fredagens uppladdning inför det var i form av ännu en upplaga av Lanta Toughest. Bananerna sprang 3 km och 6 km och kämpade sida vid sida med andra elever, föräldrar och övriga semesterfirare på ön. Som tidigare gick alla pengar till Lanta Animal Welfare och efter loppet väntade en golunch på Slow down, litervis med vatten och många high fives.

Härligt kämpat alla, ni är AMAZING

Nu vänta helg och som alltid….ENJOY!

/Sara