Vecka 44 2018

Förskolan-förskoleklass Fjärilen och Mangon

Vädret är fantastiskt här på Koh Lanta. Värme, sol, blå himmel… Underbart!

Denna vecka har helårseleverna höstlov och roar sig på andra platser. Vi andra är på skolan och jobbar samt leker.

Vi slog ihop två klasser så vi blev en Mangofjäril hela vecka.

På tisdagen tryckte vi in alla elever och personal i skolbussen och chauffören Yup körde oss till templet i Old Town. Där berättade en munk om sin vardag och sitt liv. Visste ni att munkarna går upp klockan 04 varje dag? Att de inte får äta efter 12:00 utan endast dricka?

Efter sittningen i templet gick vi ut och alla fick tre rökelsestickor. Dessa stickor skulle stickas ner i sand samtidigt som vi tänkte tacksamma tankar om föräldrarna, livet etc. Avslutningsvis mediterade vi i flera minuter innan vi skänkte vårt pengakuvert och tackade för denna gång. Förra utflykten till templet gick skolbussen tyvärr sönder på vägen hem, men denna gång råkade vi inte ut för missöden utan kunde rulla hemåt lugnt och försiktigt.

Under lek & rörelsetiden har vi gjort Bamsegympa, miniröris, dansat med Lollo & Bernie och haft avslappning med massage.

På onsdagens tillsammanstid i Salan gjorde vi ett lära-känna-bingo. De äldsta eleverna hjälpte de minsta så att alla kunde vara med trots att man behövde kunna läsa och skriva. Vi lärde oss namn på de nya eleverna, lärde känna alla lite bättre plus hade roligt tillsammans.

Glassomröstningen och glassätningen var som vanligt en av veckans höjdpunkt.

Trevlig helg!
Anna

 

1-3:an Snäckan

Det är svårt att förstå hur veckan kunde gå så fort, tänk att det redan är fredag igen. Denna vecka har vi varit lite färre barn på skolan. Alla helårselever har haft höstlov, så även alla helårslärare.

Snäckans elever har i NO arbetat med fjärilens livs cykel. De har tittat på olika faktafilmer om fjärilen, skrivit faktatexter, och gjort beskrivande bildserier om fjärilens livs cykel. I svenska har de arbetat med vokaler och konsonanter, skrivregler och olika övningar i läsförståelse. De yngre eleverna har arbetat med ordbilder/läsinlärning och bokstavsarbete. I matematiken har vi arbetat vidare med symmetri, men också olika begrepp, såsom fler och färre samt dubbelt och hälften.

Vi har hunnit med mycket roligt under veckan. Hela skolan åkte till templet i Old Town, där vi fick träffa en munk. Munken visade hur man kunde be till Buddha. Vi fick chansen att ställa många frågor till munken. Barnen undrade varför han bara hade ett skynke på sig, de undrade hur gammal han var, hur han sov, hur ofta han åt, och om han fick lov att äga några saker. Frågestunden ville aldrig ta slut, barnen frågade och frågade. Vi avslutade besöket genom att varje barn och lärare fick gå fram och tända rökelser, och utföra den sedvanliga ritualen mot Buddha, samt att vi alla fick meditera med munken. Det var en riktigt fin upplevelse. Det var fem knäpptysta minuter. Vilka underbara elever vi har på Lilla Svenska Skolan. När vi kom tillbaka till skolan, så gjorde vi tillsammans en tankekarta, och övade oss i att återberätta det vi precis upplevt. Varje elev skrev sedan en kort text om besöket i templet.

På onsdagen hade alla elever på skolan idrott tillsammans med vår idrottslärare. Våra äldsta elever tar hand om de yngre, på ett mycket föredömligt sätt. På onsdag eftermiddag gjorde vi också ett roligt lära känna bingo, hela skolan tillsammans.

Klassen på snäckan har också övat varje dag inför sitt framträdande i Salan. Barnkonventionen, fredssånger och lite dans på slutet, vilka fina elever jag har.

Allt gott

Madelaine

 

2-3 och 4-5 Geckon och Hajen

Denna veckan har Geckon varit ihopslagen med Hajen. Det har varit en liten fin grupp på 7 elever. Sara, Henrik och Britt har varit inne i klassen vid olika tillfällen.

Vi har börjat flera morgnar med morgondansen och det var ju ett bra sätt att starta dagen.

Vi har jobbat med våra planeringar och även haft högläsning i vår bok, Kalle och chokladfabriken. Vi har pratat en hel del om de engelska verben. Vi har gjort Simon says och även tränat dagar och månader på engelska.

På tisdagen var vi templet och träffade munken. Eleverna hade många frågor och han svarade glatt på dem. Vi fick tända rökelse och meditera, tror de flesta var nöjda med utflykten.

På onsdagen hade vi gemensam idrott med Kokosnötterna och Snäckorna. Gemensamheterna fortsatte på eftermiddagen med Kompisbingo. De stora fick hjälpa de små att hitta rätt och till slut fick nog alla bingo. Kanske lärde man sig et nytt namn också.

Vi har tittat på lilla aktuellt och pratat lite om nyheterna.

På rasterna har det varit full fart med pingis och King och annan lek.

Veckan glass blev vanilj och cookies&cream. Mycket gott!

Vid pennan, Henrik

 

6-9:an Kokosnöten

Den här veckan har vi kokosnötter och blivande bananer varit ganska få i klassen på grund av att helårseleverna njuter av höstlov. Vi har dock kämpat på med planeringarna och välkomnat några nya klasskamrater och har verkligen fått chans att lära känna varandra lite extra.

I tisdags åkte vi till templet i Old Town tillsammans med hela skolan. 20 nyfikna elever från förskolan upp till årskurs 9 och fem lärare fick ta del av information från den buddhistiska munken. Eleverna ställde många frågor som handlade om allt från munkens klädsel till varför Buddhastatyer oftast är av guld. Vi fick lära oss hur man hälsar och ber samt provade på meditation under träden på tempelgården. Vi fick även delta i en rökelseceremoni där vi uppmanades att tänka på saker som gör oss lyckliga och vara tacksamma för våra föräldrar.

Onsdagens idrottslektion ägnade vi åt olika samarbetsövningar på stranden. Alltså från Snäckor till Kokosnötter tränade tillsammans. Kokosnötterna visade stor omsorg och hjälpte de yngre eleverna i övningar och lekar så som ”amöbadatt”, multibrännboll mm. Samarbetsövningarna fortsatte sedan på eftermiddagssamlingen där vi gjorde lära känna bingo och tränade namn på alla på skolan. Allt för att vi ska lägga så god grund som möjligt för gemenskapen och trivseln på skolan.

Kokosnötterna har arbetat vidare med enskilda planeringar ibland annat SO, NO, matte och engelska och Sara och Henrik har alternerat mellan de sammanslagna klasserna i veckan. Från och med nästa vecka flyttar Bananen (åk 8-9) in i eget klassrum med Sara som mentor och Kokosnöten (åk 6-7) fortsätter i sina lokaler med Henrik som mentor. Under veckan har även många inskrivningssamtal ägt rum vilket vittnar om alla nya elever som börjar på Lilla Svenska Skolan på måndag.

Det ser vi fram emot och välkomnar dem och nya lärare med varm hand!

Ha en härlig helg – ENJOY!!!

Sara